Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Oosterhout organiseert alternatief carnaval in juni
Oosterhout gaat dit jaar een alternatief carnaval vieren in het weekend van Pinksteren. Dat maakt de organisatie OCS De Smulnarren zondagavond bekend. De organisatie zet een streep door de festiviteiten in februari, maar hoopt in het weekend van 4 tot en met 6 juni een "carnevalesk alternatief" te organiseren met onder meer een grote optocht.

De versoepelingen van de coronamaatregelen die vrijdag werden aangekondigd halen volgens de Oosterhoutse Carnavals Stichting wel "wat druk van de ketel", maar bieden niet genoeg "ruimte en perspectief om een evenement te organiseren waar naar verwachting duizenden mensen op af gaan komen".

Het pinksterprogramma moet nog uitgedacht worden, maar de organisatie is voornemens enkele tradities, "welke als vanouds gedurende de carnavalsdagen plaatsvinden", in aangepaste vorm terug te laten komen in het tijdens carnaval zogeheten Kaaiendonk. Eind februari zal een online alternatief voor carnaval worden bedacht. 

Op veel plekken wordt geworsteld hoe er met de coronamaatregelen omgesprongen moet worden tijdens carnaval. Steeds meer optochten en feesten worden afgelast en Limburgse burgemeesters riepen al op een alternatief te verzinnen. Onder meer Paul Depla, burgemeester van Breda, opperde de mogelijkheid carnaval te verplaatsen naar de zomer.
over 4 dagen
Sint-Eustatius versoepelt maatregelen
De overheid van Sint-Eustatius versoepelt vanaf maandag de coronamaatregelen op het Caribische eiland. Het aantal coronabesmettingen neemt er de laatste dagen namelijk geleidelijk weer af. Sint-Eustatius, met ruim 3.000 inwoners, telde zaterdag nog 113 positieve gevallen. Het aantal besmettingen was in de twee weken daarvoor juist gestegen: van 1 infectie op 28 december naar 132 besmettingen op 14 januari.

De beslissing betekent dat cafés, restaurants en het enige casino op het eiland hun deuren weer mogen openen. Al blijven er wel restricties bestaan met betrekking tot het aantal bezoekers. Zo mogen restaurants maximaal vijftien eters verwelkomen. Ook scholen, kinderdagverblijven en buitenschoolse organisaties gaan weer open. Ook daar geldt echter een maximum van vijftien studenten per klas. Supermarkten en andere essentiële winkels mogen maximaal tien personen tegelijk binnenlaten. Nagelstudio's, kapperszaken en kapsalons kunnen weer open, maar mogen maar één klant tegelijk helpen.

De maatregelen worden niet alleen versoepeld omdat het aantal positieve COVID-19-gevallen afneemt. Ook zijn de recente infecties minder ernstig: de symptomen zijn over het algemeen mild. Tot nu toe moest minder dan 2 procent van de mensen met een positieve test in het ziekenhuis worden opgenomen.
over 4 dagen
Boris Johnson door topambtenaar ondervraagd over 'partygate'
De Britse premier Boris Johnson is door topambtenaar Sue Gray ondervraagd over de onthullingen over illegale borrels door zijn medewerkers tijdens de coronalockdowns, meldt de Britse krant The Telegraph. Gray is aangesteld om onderzoek te doen naar de mogelijke overtredingen van de coronaregels door Johnson en zijn entourage. Volgens The Telegraph heeft Johnson de topambtenaar geïnformeerd over de mate waarin hij op de hoogte was van de feestjes en borrels. Mogelijk zal Gray komende week over haar bevindingen rapporteren.

Johnson ligt onder vuur door de verhalen over illegale borrels, veelal in de ambtswoning op Downing Street 10. Zo zouden er op de avond voor de uitvaart van de Britse prins Philip twee feesten zijn geweest. Ook was er tijdens de lockdowns een wekelijkse borrel voor personeel dat in de ambtswoning van de premier werkte. Johnson zou zelf regelmatig getuige zijn geweest van de borrels en zou zijn staf hebben aangemoedigd "stoom af te blazen".

Het kantoor van Johnson heeft vrijdag excuses aangeboden bij koningin Elizabeth, de echtgenote van prins Philip. Eerder in de week legde Johnson al verantwoording af in het parlement. Desondanks eist de oppositie zijn vertrek en ook steeds meer partijgenoten uiten openlijk kritiek op de premier. De voorzitter van de Conservatieve Partij Oliver Dowden zei zondag dat hij vindt dat Johnson juist wel premier van het Verenigd Koninkrijk moet blijven. Wel moeten er volgens Dowden concrete stappen gezet worden om het probleem op te lossen.
over 4 dagen
Frankrijk wordt 2G-land
Het Franse parlement heeft zondag met een ruime meerderheid ingestemd met een wet waarmee alleen volledig gevaccineerde of recent genezen mensen nog toegang krijgen tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer zoals lange-afstandstreinen. De wet gaat ergens in de komende dagen in en geldt voor mensen boven de zestien jaar, onder wie buitenlandse reizigers. 215 parlementsleden stemden in met de nieuwe wet, 58 waren tegen en 7 onthielden zich van stemming. 

In Frankrijk was een gezondheidspas al in gebruik. Met bewijs van vaccinatie, genezing of een negatieve test konden mensen naar bijvoorbeeld de bioscoop of een restaurant. De pas is binnenkort dus niet meer geldig als iemand alleen over een negatieve test beschikt. 

Bijna 78 procent van de inwoners in Frankrijk is volledig gevaccineerd, volgens recente cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.