Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Oostenrijk verhoogt leeftijd vaccinatieplicht naar achttien jaar
Oostenrijk verhoogt de leeftijd voor de verplichte coronavaccinatie van veertien naar achttien jaar. De vaccinatieplicht voor inwoners van het land gaat begin volgende maand gelden als het parlement er donderdag mee instemt. Daar is een duidelijke meerderheid voorstander.

De Oostenrijkse regering maakte de plannen voor de inentingsplicht vorig jaar al bekend. De Alpenrepubliek wordt het eerste Europese land met een verplichte coronavaccinatie. Weigeraars worden niet opgesloten maar riskeren een boete van 600 tot 3.600 euro. Zwangere vrouwen zijn uitgezonderd van de prikplicht. Dat geldt ook als je een medische reden kunt aantonen. Controles beginnen midden maart.

Regeringsleider Karl Nehammer erkent dat het een "uiterst gevoelige" maatregel is, maar noodzakelijk zodat "de hele samenleving weer in vrijheid kan leven". Ruim 70 procent van de inwoners is ingeënt, minder dan het Europese gemiddelde.
een paar seconden geleden
Recordaantal positieve coronatests na storing donderdag
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend telde het RIVM 36.308 positieve testuitslagen. Dat is een recordaantal, nadat donderdag een onbekend aantal tests door een storing niet is meegenomen. Daardoor valt het aantal op vrijdag, zaterdag en zondag iets hoger uit, al zijn de aantallen volgens het RIVM wel representatief. Bekijk hier alle coronacijfers van vandaag.
een paar seconden geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen licht gedaald
In totaal liggen er zondag in Nederland 1.217 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 2 minder dan de dag ervoor, blijkt uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 906 mensen met COVID-19. Dat zijn er 8 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen werden 90 covidpatiënten opgenomen. Op de ic's nam de bezetting met 10 af naar 311 coronapatiënten. Daar waren 15 opnames.
een paar seconden geleden
Duizenden betogers in Amsterdam onderweg naar Museumplein
Vanaf het middaguur verzamelden demonstranten zich bij het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark in Amsterdam om samen naar het Museumplein te lopen. Daar zijn ook al mensen bijeengekomen. De politie is zichtbaar aanwezig op de demonstratielocaties.

Actiegroep Nederland in Verzet organiseert de 'herdenking van de koffieslag' om stil te staan bij een verboden demonstratie tegen het kabinetsbeleid. Op 17 januari 2021 liep een betoging op het Amsterdamse Museumplein uit op rellen. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Directeur De Balie wil debatcentrum als kerk registreren om open te mogen
Yoeri Albrecht, de directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam, wil van de instelling een levensbeschouwelijk genootschap maken. Op die manier kan het debatcentrum volgens Albrecht onder de huidige coronaregels weer open. "Ik ga morgen naar de Kamer van Koophandel om de statuten te veranderen", zei de directeur in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Amnesty vraagt Italië om aanpassing van discriminerende coronaregels
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Italiaanse regering opgeroepen de coronaregels aan te passen, zodat ongevaccineerden niet gediscrimineerd worden. Amnesty wijst op de verplichte vaccinatie voor werkende vijftigplussers en andere coronamaatregelen. De vaccinatieplicht geldt onder meer ook als je met het openbaar vervoer wil reizen.

In een poging de druk op de gezondheidsdiensten te verlichten en het aantal coronagerelateerde sterfgevallen te beperken, gaat Italië verder dan de meeste andere landen.

Amnesty vraagt om alternatieve maatregelen, zoals het gebruik van mondmaskers en coronatests, zodat de niet-gevaccineerde bevolking "zonder discriminatie" naar het werk kan blijven gaan en het openbaar vervoer kan blijven gebruiken.
een paar seconden geleden
Duitse minister waarschuwt voor 'stilte voor de storm'
Volgens de Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach is de lage ziekenhuisbezetting in zijn land momenteel slechts "stilte voor de storm". In de krant Bild am Sonntag waarschuwt hij dat de komende weken zwaar zullen worden.

Lauterbach stelt dat Duitsers zich "niet veilig moeten wanen". Hij verwacht dat de komende weken veel meer mensen aan COVID-19 zullen overlijden en dat veel zorg uitgesteld moet worden vanwege toenemende drukte in de ziekenhuizen. Dat komt doordat steeds meer ouderen ziek zullen worden van de omikronvariant. Momenteel treft deze virusvariant volgens hem nog vooral jongeren, die vaak minder ernstig ziek worden dan ouderen.

Ondanks het sombere scenario ligt een lockdown volgens Lauterbach nog niet op tafel. De minister wil blijven inzetten op de vaccinatiecampagne om mensen te beschermen.
gisteren om 23:23
Illegaal feest Dalfsen beëindigd na noodbevel
Een illegaal feest in Dalfsen is ten einde gebracht, nadat burgemeester Erica van Lente een noodbevel had afgekondigd voor een deel van het Overijsselse dorp. Volgens een woordvoerder van de politie is het inmiddels afgelopen. Hij kon niet zeggen hoeveel mensen er waren. De politie is nog wel aanwezig.

Volgens de gemeente was er "een grote groep" op het Burgemeester van Bruggenplein, die onder meer vuurwerk afstak en alcohol bij zich had. Volgens De Stentor ging het om honderden jongeren en waren er optredens. "Wij verzoeken iedereen de locatie te verlaten en huiswaarts te keren", schreef de gemeente op Twitter. Het noodbevel, waardoor iedereen moet vertrekken, is zaterdag rond 21.20 uur afgekondigd en geldt tot zondag 5.00 uur.

Op sociale media zou eerder op de dag zijn opgeroepen om naar het plein te komen. Volgens de gemeente werd gevreesd voor een ernstige verstoring van de openbare orde.
gisteren om 23:21
COVAX levert miljardste vaccindosis aan arme landen
COVAX, het internationale vaccinatieprogramma voor arme landen, heeft de miljardste dosis van het coronavaccin geleverd. De dosis zat in een voorraad voor het Afrikaanse land Rwanda. De organisatie spreekt van een belangrijke mijlpaal. Inmiddels hebben 144 minder welvarende landen COVAX-leveringen ontvangen.

Eigenlijk hadden er alleen al vorig jaar twee miljard doses moeten worden verspreid, maar het streven werd teruggebracht tot 800 miljoen doses. COVAX moest de ambities verlagen vanwege vertraagde leveringen van fabrikanten, exportstops, het hamsteren van vaccins door rijke landen en problemen met de distributie in de armere landen. Ook worden soms voorraden aangeboden die nog maar kort houdbaar zijn en daarom door de ontvangers worden geweigerd.

COVAX is een samenwerkingsverband waar onder meer wereldgezondheidsorganisatie WHO bij betrokken is. Het initiatief is afhankelijk van donaties van rijkere landen. In totaal kwam tot nu toe voor 8,8 miljard euro aan schenkingen binnen.