Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Negen medewerkers testlocatie Gorinchem aangehouden voor fraude
Negen medewerkers van een commerciële testlocatie in Gorinchem zijn opgepakt voor fraude met coronaherstelbewijzen. Tegen betaling leverden ze valse bewijzen aan tientallen mensen die niet echt besmet waren met het coronavirus. Het gaat om vier vrouwen en evenveel mannen uit Gorinchem van 18 tot 24 jaar oud. Ook een 21-jarige vrouw uit Hardinxveld-Giessendam is aangehouden, meldt de politie.

De fraude werd ontdekt nadat de eigenaar van de Zuid-Hollandse testlocatie de politie inlichtte. Het viel hem op dat bij de teststraat veel meer mensen positief testten ten opzichte van zijn andere locaties. Met zo'n positieve testuitslag kan iemand een herstelbewijs krijgen. Dat document kan worden gebruikt als coronatoegangsbewijs. Het testbedrijf mag als een van de weinige partijen naast de GGD herstelbewijzen uitgeven.

De politie startte eind vorig jaar een onderzoek en kwam de negen verdachten op het spoor. Zij zijn vorige week aangehouden en werden eerder al op non-actief gesteld door hun werkgever. Ook ging de teststraat vanwege het politieonderzoek enige tijd dicht. Alle verdachten zijn verhoord en heengezonden, maar blijven verdachten in de zaak.
één uur geleden
Vaccinatieplicht Oostenrijk goedgekeurd door het Lagerhuis
De Nationale Raad van Oostenrijk heeft met grote meerderheid de vaccinatieplicht voor inwoners van Oostenrijk ouder dan achttien jaar goedgekeurd, meldt de Kronen Zeitung donderdag. Daardoor is de maatregel definitief, schrijft de krant.

Oostenrijk kondigde in november aan dat vaccinatie tegen COVID-19 per 1 februari verplicht zou worden. Het land besloot hiertoe, omdat de vaccinatiegraad er achterbleef. Tot nu toe is 75 procent van de volwassenen in Oostenrijk gevaccineerd.

De vaccinatieplicht geldt niet voor zwangere vrouwen en mensen die om medische reden niet gevaccineerd kunnen worden. De controles beginnen naar verwachting half maart. Weigeraars riskeren een boete van 600 tot 3.600 euro, afhankelijk van hun inkomen.
één uur geleden
Veiligheidsberaad een dag uitgesteld
De eerstvolgende vergadering van het Veiligheidsberaad is verplaatst naar vrijdag, meldt een woordvoerder donderdag aan NU.nl. Op de agenda staat de behandeling van actualiteiten. De vergadering vindt online plaats.

Donderdag werd de vergadering nog uitgesteld. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) kon niet bij de vergadering aanwezig zijn, omdat ze bij het coronadebat in de Tweede Kamer was.
3 uur geleden
IOC vreest dat streng testbeleid in Peking atleten kan opbreken
Het internationaal olympisch comité (IOC) houdt er rekening mee dat meerdere atleten niet kunnen deelnemen aan de Winterspelen in Peking, als gevolg van het strenge testbeleid van de Chinezen. Volgens Brian McCloskey, lid van de medische commissie van het IOC, zullen met name deelnemers uit landen die momenteel gebukt gaan onder grote aantallen besmettingen worden getroffen.

Deskundigen hebben gewaarschuwd dat China's strikte strategie ertoe zou kunnen leiden dat meer atleten worden geweigerd dan strikt noodzakelijk. McCloskey gaf aan dat het IOC toch "zo flexibel mogelijk" wil zijn. "We proberen manieren te vinden om met extra tests aan te tonen dat bepaalde atleten niet langer besmettelijk zijn en China daarom toch binnen mogen."
3 uur geleden
Twee ziekenhuizen versoepelen quarantaineregels niet
Het UMC Utrecht en het Radboudumc in Nijmegen gaan niet mee met de versoepelingen van de quarantaineregels die het kabinet vorige week aankondigde. Zo schrijft het UMC Utrecht op zijn website dat de nieuwe landelijke regels niet geldig zijn in dat ziekenhuis.

Ook op de website van het Radboudumc staat vermeld dat de quarantaineregels daar niet gelden. Bezoekers van dat ziekenhuis moeten na nauw contact met een positief getest persoon eveneens tien dagen wachten voor toegang tot het ziekenhuis weer mogelijk is, of diegene nou een boosterprik heeft gehad of niet. "Patiënten die ondanks een coronabesmetting of het risico daarop onze zorg nodig hebben, zijn altijd met voorzorgsmaatregelen welkom", schrijft het ziekenhuis.

Het Maastricht UMC+ vraagt patiënten "bij voorkeur" een nieuwe afspraak te maken na contact met een positief geteste huisgenoot of een huisgenoot met klachten. "Een arts beoordeelt of uw afspraak zonder problemen kan wachten." Bezoekers zonder klachten kunnen gewoon langskomen "binnen de geldende maatregelen".
3 uur geleden
Rutte heeft hoop op versoepelingen, ook aandacht voor publiek bij sport
Premier Mark Rutte ziet ruimte om volgende week meer coronamaatregelen te versoepelen. Er wordt dan gekeken naar de horeca, cultuursector, evenementenbranche en publiek bij professionele sportwedstrijden. Dat zei Rutte donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Lees hier meer.
4 uur geleden
Kamervoorzitter legt coronadebat stil na optreden FVD'er
Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft het coronadebat donderdag geschorst. Dat gebeurde nadat Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren had opgeroepen tot wetteloosheid. Van Meijeren zelf zei dat hij slechts opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Na enige tijd is het debat weer hervat.

Van Meijeren was overigens nog niet aan zijn bijdrage begonnen toen het debat werd geschorst, maar andere Kamerleden vroegen hem tekst en uitleg te geven over uitspraken die hij eerder deze maand deed. Hij zei dat hij de mensen die verantwoordelijk zijn voor het coronabeleid wil "opsporen, vervolgen en opsluiten".

Vooral coronadebatten liepen de afgelopen tijd regelmatig uit de hand, meestal na opmerkingen van FVD'ers. Bergkamp gaat binnenkort in gesprek met vrijwel alle fracties over het verloop van debatten en over grenzen in het parlement.
4 uur geleden
RIVM kan grote aantallen coronagevallen niet verwerken
Het RIVM krijgt de afgelopen dagen zo veel nieuwe meldingen van coronagevallen, dat de systemen het niet meer aankunnen. In de afgelopen drie dagen zijn al ongeveer 27.000 positieve tests nog niet verwerkt. "Er wordt hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen", meldt het instituut.

Wanneer een laboratorium vaststelt dat iemand het coronavirus onder de leden heeft, gaat de bevestiging naar de GGD. Van daaruit wordt het doorgegeven aan het RIVM. Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 39.978 positieve testuitslagen geregistreerd. Dat is het op één na grootste aantal ooit, na de ruim 42.000 gevallen van afgelopen maandag. Maar het werkelijke aantal was dus nog groter.

In de afgelopen zeven dagen heeft het RIVM 255.689 positieve tests geregistreerd. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komt het weektotaal boven de 250.000 uit. Gemiddeld komt het neer op 36.527 positieve tests per dag, weer een aanscherping van het record. Het gemiddelde stijgt voor de 23e dag op rij.
4 uur geleden
Topclubs besluiten later of ze meedoen aan protestactie door stadion te openen
PSV, Ajax en Feyenoord wachten de ontwikkelingen af wat betreft de mogelijke terugkeer van publiek in de stadions. Ze steunen het statement dat de Eredivisie CV (ECV) en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) vorige week namens de clubs naar buiten brachten, waarin wordt gedreigd desnoods "demonstratief" de stadiondeuren te openen als het kabinet daar komende week nog geen toestemming voor geeft. Lees hier meer.
6 uur geleden
Minder metro's in regio Rotterdam door besmette bestuurders
In de regio Rotterdam rijden vanaf maandag minder metro's. Vervoerder RET heeft te kampen met een toenemend aantal coronabesmettingen onder metrobestuurders en rijdt met een aangepaste dienstregeling.

De bussen en trams blijven wel volgens de normale dienstregeling rijden. Hoelang de aangepaste metrodienstregeling geldt, is lastig te zeggen. "We blijven monitoren. Als het aantal besmettingen afneemt, duurt het wel een week om alles weer in te regelen volgens de normale dienstregeling."

Zowel doordeweeks overdag als op zaterdag rijden er op alle lijnen minder vaak metro's. Dat betekent dat de metro tussen bijvoorbeeld Rotterdam Centraal en Slinge of tussen Schiedam Centrum en Capelse Brug om de vijf minuten rijdt, waar dat volgens de dienstregeling om de drie à vier minuten zou moeten zijn.
6 uur geleden
Minder dan driehonderd coronapatiënten op ic's
Er liggen momenteel 289 coronapatiënten op de intensive care (ic), zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het kleinste aantal sinds 6 november.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt al weken. Met name op de verpleegafdeling is de daling goed zichtbaar.

In totaal liggen er nog 1.123 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat zijn er 25 minder dan woensdag. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal covidpatiënten in het afgelopen etmaal met 12 tot 834.
7 uur geleden
Keeperstrainer noodgedwongen in EK-selectie handballers wegens coronaperikelen
Keeperstrainer Gerrie Eijlers is noodgedwongen opgenomen in de selectie van de handballers voor de EK-wedstrijd donderdagavond tegen Frankrijk. Eerder op de dag viel reservedoelman Dennis Schellekens weg door een positieve coronatest en dus moest bondscoach Erlingur Richardsson creatief zijn. Lees hier meer.
8 uur geleden
Van Dissel erkent dat aannames over omikronvariant te pessimistisch waren
De aannames die het RIVM vorige maand gebruikte in de modellen en ervoor zorgden dat het demissionaire kabinet tot een zware lockdown besloot, waren "te pessimistisch". Dat zei RIVM-directeur en OMT-voorzitter Jaap van Dissel donderdag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer. Lees hier meer.
8 uur geleden
16 procent van de leerlingen niet op school wegens corona
Door coronabesmettingen bij leerlingen moeten steeds meer scholen hele klassen naar huis sturen. Gemiddeld is bijna een kwart (24 procent) van de leerlingen deze week niet op school. In ruim twee derde van de gevallen is dat gerelateerd aan besmettingen. Vorige week ging het nog om 9 procent, maakt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) bekend. De organisatie hield een peiling onder ruim achthonderd schooldirecteuren.

"Schoolleiders zijn blij dat de scholen weer open zijn, tegelijkertijd zien we de besmettingen toenemen en is het onderwijs met de huidige maatregelen lastig te organiseren. Er is een grote behoefte aan duidelijke kaders om lokaal beslissingen te nemen", zegt Ingrid Doornbos, voorzitter van de AVS.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in de tweede week na de kerstvakantie bij slechts 2 procent van de scholen alle leerlingen op school waren. Op 80 procent van de scholen ontbreken één of meerdere leraren. Gemiddeld is 18 procent deze week afwezig, van wie twee derde vanwege corona.

Correctie: in een eerdere versie stond hier dat een kwart van de leerlingen afwezig was in verband met corona. Dit moet 16 procent zijn.
8 uur geleden
Niet langer quarantaineplicht voor niet-geboosterde Nederlanders in Oostenrijk
Oostenrijk laat maandag de quarantaineplicht vervallen voor Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad. Dat meldt het Oostenrijkse Toeristenbureau, dat die informatie heeft verkregen via de overheid. Wie geen booster heeft gehad, moet nu nog bij aankomst tien dagen in quarantaine. Lees hier meer.
9 uur geleden
Europa kleurt donkerrood op kaart van ECDC
De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC kleurt donderdag bijna helemaal donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau. Van de 211 regio's staan slechts 15 nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. 

De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. Groen staat voor een laag risico en donkerrood voor een zeer hoog risico. De kleuren op deze coronakaart worden iedere donderdag gebaseerd op het absolute aantal en het percentage positieve tests in de twee voorgaande kalenderweken.
9 uur geleden
Omikronvariant veroorzaakt zo'n 95 procent van de infecties
De omikronvariant van het coronavirus heeft volgens het RIVM de deltavariant inmiddels verdrongen. Zo'n 95 procent van de nieuwe infecties wordt veroorzaakt door de omikronvariant, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel donderdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Lees hier meer.
10 uur geleden
Al tientallen kinderen op Waddeneilanden gevaccineerd
Tientallen kinderen op de Waddeneilanden zijn in de afgelopen dagen gevaccineerd. Op Vlieland en Schiermonnikoog konden kinderen woensdag hun eerste prik halen. Op Vlieland zijn 8 van de 45 kinderen die een prik konden halen inmiddels gevaccineerd. Van de 48 kinderen op Schiermonnikoog die geprikt konden worden, hebben er 19 een afspraak gemaakt. Uiteindelijk lieten 10 kinderen zich vaccineren, omdat de rest mogelijk in quarantaine zit.

Op Ameland zijn maandag 61 van 255 kinderen gevaccineerd. Dinsdag kon geprikt worden op Terschelling, maar het is nog niet bekend hoeveel prikken daar zijn gezet. Voor kinderen op Texel geldt dat zij zich op 29 januari kunnen laten vaccineren tegen COVID-19. 

"Dit zijn voorlopig de enige dagen waarop de kinderen terechtkunnen voor een vaccinatie", zegt de woordvoerder van GGD Fryslân. Mocht Nederland besluiten dat twaalf- tot achttienjarigen ook een booster kunnen krijgen, dan gaat de GGD weer naar de eilanden om kindervaccinaties aan te bieden.
13 uur geleden
Burgemeesters vragen kabinet om 'fundamentele herziening' van coronabeleid
Dertig burgemeesters dringen bij het kabinet en het parlement aan op een ander coronabeleid. Zij schrijven in een opiniestuk in de Volkskrant dat "de waarden van onze samenleving vooropstaan, zeker nu blijkt dat corona in meerdere of mindere mate bij ons zal blijven". Bestrijding van het virus zou volgens hen van ondergeschikt belang moeten zijn. Lees hier meer.
13 uur geleden
Boosterprik voorkomt ernstige gevolgen van besmetting met deltavariant
De boosterprik is "zeer effectief" tegen ernstige gevolgen van COVID-19, blijkt uit het eerste onderzoek van het RIVM naar de boostercampagne. De prik beschermt voor 97 procent tegen ziekenhuisopname en 98 procent tegen een opname op de intensive care, meldt het instituut woensdag.

Een belangrijke kanttekening is dat het onderzoek is gedaan toen de deltavariant van het coronavirus nog dominant was. Er is minder bekend over de effectiviteit van de boosterprik bij mensen die met de omikronvariant besmet zijn. Lees hier meer.
13 uur geleden
Tsjechische zangeres die zich expres liet besmetten is overleden
Folkzangeres Hana Horka is overleden na een moedwillige coronabesmetting, vertelt haar zoon aan BBC News. De 57-jarige vrouw uit Tsjechië was niet gevaccineerd en hield geen afstand van haar zoon en man, die het coronavirus hadden opgelopen. Volgens haar zoon Jan Rek wilde zijn moeder ook besmet raken, zodat ze een coronaherstelbewijs zou krijgen.

Volgens hem was zijn moeder geen complotdenker die geloofde dat er microchips in vaccins zitten. Wel wilde ze liever dat haar lichaam zelf antistoffen tegen corona zou aanmaken. Twee dagen nadat Hana Horka op sociale media had gemeld dat ze bijkwam van een positieve test, overleed ze.

Een coronaherstelbewijs is in Tsjechië nodig om naar het theater, cafés en sauna's te kunnen. Het aantal nieuwe besmettingen piekte woensdag op 28.469 positieve tests op 10,7 miljoen Tsjechen.
17 uur geleden
Ziekenhuizen moeten volgens radiopresentator Howard Stern antivaxers weigeren
Ziekenhuizen moeten patiënten weigeren die zich niet tegen COVID-19 willen laten vaccineren, vindt de 68-jarige Amerikaanse radiopresentator Howard Stern. In de laatste aflevering van zijn The Howard Stern Show zegt hij dat de druk op de zorg flink afneemt als meer mensen zich laten inenten.

"Als het aan mij lag, zou geen enkele ongevaccineerde persoon meer recht hebben op een ziekenhuisbed. Omdat je dat had kunnen voorkomen door een vaccinatie te nemen. En dus voer je willens en wetens de druk op en verwacht je wel dat je de zorg krijgt die bij het coronavirus hoort, maar wil je er zelf niets aan bijdragen. Je hebt lang genoeg de tijd gehad om je te laten vaccineren, dus het is klaar nu wat mij betreft."

Stern leverde eerder felle kritiek op tennisser Novak Djokovic, die in Australië wilde deelnemen aan de Australian Open, maar na veel juridisch getouwtrek het land werd uitgezet en er mogelijk drie jaar lang niet mag terugkeren. "Wat een fucking asshole. Ze zouden hem niet alleen Australië uit moeten gooien, maar tevens voor altijd moeten verbannen uit de tennissport. Die man denkt alleen maar aan zichzelf en hij denkt dat hij boven de wet staat."
18 uur geleden
Voor het eerst coronapatiënt overleden op Sint-Eustatius
Op Sint-Eustatius is voor het eerst een patiënt overleden aan COVID-19, heeft de overheid bekendgemaakt. Het gaat om iemand die eerder dit jaar naar Sint-Maarten was overgebracht voor een medische behandeling.

Sint-Eustatius telt iets meer dan drieduizend inwoners en bleef lange tijd vrij van besmettingen. Eind 2020 werd een nieuwe besmetting geregistreerd. Dat liep van 28 december tot 14 januari op tot 132 gevallen. Sinds 15 januari zijn er geen cijfers meer bekendgemaakt. Op die dag waren er 113 besmettingen.

Alleen het nog kleinere eiland Saba, waar circa tweeduizend mensen wonen, is tot nu toe van het Caribisch deel van het Koninkrijk zonder coronagerelateerde sterfgevallen gebleven. Op Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Bonaire zijn sinds het begin van de pandemie in totaal 495 coronapatiënten overleden, wan wie de meeste op Curaçao (207) en de minste op Bonaire (26).
gisteren om 22:56
Onderzoek naar coronavergoedingen voor Duitse ministers
De Duitse justitie is begonnen met een onderzoek naar de complete top van de Duitse regeringspartij Die Grünen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock en minister van Economische Zaken Robert Habeck. Het onderzoek draait om onterechte (corona)vergoedingen voor de topbestuurders. Ze zouden hun eigen partij financieel hebben benadeeld met een greep uit de partijkas, melden tijdschrift Der Spiegel en andere Duitse media.

Justitie in Berlijn neemt niet alleen de twee partijleiders onder de loep, maar ook een reeks andere kopstukken. De kleine burgerbeweging Bürgerallianz Deutschland had vorig jaar mei al een klacht ingediend. Toen zag justitie nog geen concrete aanknopingspunten voor een misdrijf, maar inmiddels is dat veranderd.

Die Grünen zouden als enige partij een coronabonus van 1.500 euro aan de leiding hebben uitgekeerd. Dergelijke bonussen waren eigenlijk voor 'coronahelden' bedoeld, zoals zorgpersoneel.
gisteren om 22:56
Zverev denkt dat meerdere spelers op Australian Open met coronavirus besmet zijn
Alexander Zverev denkt dat momenteel meerdere spelers op de Australian Open met het coronavirus besmet zijn. De Duitser spreekt zijn zorgen uit na positieve tests van Ugo Humbert en Bernard Tomic in Melbourne. Lees hier meer.
gisteren om 22:55
Djokovic koopt Deens bedrijf dat COVID-19-behandeling ontwikkelt
Novak Djokovic heeft 80 procent van de aandelen van een Deens biotechbedrijf gekocht dat COVID-19-behandelingen ontwikkelt. Dat meldt persbureau Reuters woensdag. De Servische tennisser is zelf niet tegen de ziekte gevaccineerd en mocht daarom niet deelnemen aan de Australian Open. Lees hier meer.
gisteren om 22:52
Recordaantal positieve tests in maand januari
Januari is pas net over de helft, maar heeft nu al een record gevestigd: in de eerste negentien dagen van de maand zijn 548.697 besmettingen geregistreerd. Nog nooit heeft het RIVM in een kalendermaand zoveel positieve coronatests gemeld.

Het oude record werd in november gevestigd. Toen waren er in dertig dagen tijd 510.751 positieve tests geregistreerd. Dat record leek dinsdag al te sneuvelen, maar het dagcijfer viel toen lager uit door een storing. Daardoor bleef de maandstand net onder het record.

Op de derde plaats van de maanden staat december 2021 (ruim 490.000 bevestigde besmettingen), gevolgd door december 2020 (ruim 273.000) en oktober 2020 (bijna 230.000). Januari 2022 is de 24e maand van de coronacrisis. We zitten momenteel in de honderdste week van de epidemie.
gisteren om 22:51
Krajicek hoopt dat Djokovic naar Rotterdam komt: 'Hij weet dat hij welkom is'
Richard Krajicek hoopt dat Novak Djokovic volgende maand wil meedoen aan het ABN AMRO-toernooi in Rotterdam. De toernooidirecteur zegt "puur naar het sportieve aspect te kijken" en heet de ongevaccineerde Serviër graag welkom. Lees hier meer.
gisteren om 22:48
In meerdere steden fakkeloptochten tegen coronamaatregelen
In meerdere steden zijn om 19.00 uur fakkeloptochten van start gegaan. De deelnemers aan de lichtjestochten protesteren tegen het coronabeleid van het kabinet.

In Sittard doen volgens een van de initiatiefnemers enkele honderden mensen mee aan de lichtjestocht in het centrum van de stad. De mensen dragen allerlei soorten lampjes en velen van hen hebben een kleine geluidsinstallatie bij zich om muziek af te spelen. Mensen liepen ook met teksten als "Stop de priktatuur". Volgens de politie verloopt de optocht rustig.

In Maastricht liepen woensdag 100 tot 150 mensen mee in een fakkeloptocht. Ook in andere steden in het land werden fakkeloptochten gehouden.