Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Maandag overleg over mogelijke 'speciale coronaregels met carnaval' 
Er komen mogelijk speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in die dagen nauwelijks te handhaven zijn. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) praat er maandag over met de burgemeesters van Maastricht, Den Bosch en Nijmegen.

Van 26 februari tot en met 1 maart is het carnaval. In die tijd geldt nog dat alle horeca om 22.00 uur de deuren moet sluiten. Ook is groepsvorming ongewenst en moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Maar carnavalsvierders hossen arm in arm en lopen in groepen op straat. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, denken de burgemeesters.

Ze willen zo snel mogelijk duidelijkheid geven over wat er wel en niet mag tijdens carnaval. Ook willen de burgemeesters één lijn trekken, zodat carnavalisten niet massaal naar de gemeente gaan waar ze de meeste vrijheid hebben. Na het overleg vindt er Veiligheidsberaad plaats tussen alle burgemeesters.
één uur geleden
Britse politie pleit voor beknopt rapport in onderzoek naar 'partygate' Johnson
De Britse politie wil dat het onderzoek van de Britse topambtenaar Sue Gray naar de vermeende illegale feesten in de ambtswoning van premier Boris Johnson begrensd wordt. De politie van Londen heeft gevraagd om zo weinig mogelijk te melden over bijeenkomsten die het korps zelf ook onderzoekt.

Als Gray het verzoek van de politie inwilligt, helpt dat het korps om "zijn werk onbevooroordeeld te kunnen doen", aldus de Britse politie.

Heel Engeland kijkt al wekenlang reikhalzend uit naar het rapport van Gray. Als het aan de politie ligt, hoeft de publicatie niet te worden uitgesteld. Wel kan het zijn dat het korps enkele passages liever geschrapt ziet worden. Lees hier verder.
één uur geleden
Druk op zorg groter dan gedacht: 12.000 coronapatiënten werden thuis verzorgd
Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Nederland meer dan twaalfduizend coronapatiënten thuis behandeld. De zogeheten telemonitoringpatiënten ontvingen in eigen huis zuurstof en thuiszorg. Hoewel zij wel intensieve zorg ontvingen, zijn de patiënten nooit geregistreerd als ziekenhuisopnames.

Op dit moment worden nog altijd 1.760 patiënten thuis behandeld. Op het hoogtepunt van de pandemie werden wekelijks zo'n vijfhonderd nieuwe patiënten thuis behandeld. Het gaat veelal om patiënten die bij voldoende ruimte in ziekenhuizen op een verpleegafdeling hadden gelegen. Lees hier verder.
2 uur geleden
Rotterdam volgt Leeuwarden en voert coronapolsbandje weer in
Ook bij de horeca in Rotterdam kunnen bezoekers op vrijdagen en zaterdagen gebruikmaken van een polsbandje. Donderdag meldde Leeuwarden al het coronapolsbandje weer in te voeren, net als vorig jaar.

Wie in Rotterdam wil stappen, kan op vertoon van een coronatoegangsbewijs (QR-code) en een identiteitsbewijs bij een van de afhaalposten een polsbandje en een gekleurde stempel op de hand krijgen. Het polsbandje en de stempel moeten tegelijk worden getoond bij de deur van café of restaurant, aldus de gemeente. Het bandje is één dag geldig. Het heeft een kleur en er staat een datum op.

Er zijn vier vaste afhaalposten: Stadhuisplein, Witte de Withstraat, Oude Haven en Meent. Daarnaast zijn er zijn twee mobiele posten die op piekmomenten worden ingezet.
2 uur geleden
Commerciële testaanbieders liggen na twee dagen al in de clinch met GGD's
Meerdere commerciële coronatestbedrijven die de GGD sinds woensdag bijstaan bij de grote vraag naar coronatests, hebben vrijdagochtend hun deuren gesloten. De testaanbieders van Stichting Open Nederland liggen in de clinch met de GGD's, omdat eerder gemaakte afspraken niet gerespecteerd zouden worden. Dat bevestigt een woordvoerder van Stichting Open Nederland na berichtgeving door Tubantia. Lees hier verder.
2 uur geleden
Geen quarantaineplicht voor reizigers uit onder meer Zuid-Afrika
Het ministerie van Buitenlandse Zaken haalt Zuid-Afrika van de lijst met landen die vanwege corona als zeerhoogrisicogebied worden bestempeld. Het land is vanaf zaterdag een hoogrisicogebied. Dat betekent dat er geen quarantaineplicht meer geldt voor reizigers naar Nederland. Wel blijft het testen voorafgaand aan de reis verplicht. Dezelfde regels wijzigen ook voor reizigers uit Eswatini (voorheen bekend als Swaziland), Lesotho, Malawi, Namibië, Nigeria, Zimbabwe, Mauritius en Jordanië.

Bermuda, de Britse Maagdeneilanden en Saint Kitts en Nevis veranderen vanaf zaterdag juist van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisicogebied. Dat betekent dat reizigers uit deze landen bij aankomst in Nederland in quarantaine moeten. Voor mensen die geboosterd zijn komt die quarantaineregel vanaf 2 februari overigens te vervallen.
8 uur geleden
Meer dan 11.000 patiënten zaten thuis aan zuurstof 
De afgelopen zestien maanden kregen meer dan elfduizend coronapatiënten thuis zuurstof toegediend. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse brancheorganisatie voor Medische Technologie (FHI), schrijft het AD. Omdat deze patiënten thuis aan het zuurstof zaten, werden ze niet meegeteld in de ziekenhuiscijfers.

De woordvoerder van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zegt "het toe te juichen" dat meer patiënten thuis worden behandeld. Dat is volgens de zegspersoon prettiger voor de mensen zelf en zorgt daarnaast voor meer ruimte in de ziekenhuizen.

De branchevereniging van longartsen roept de ziekenhuizen vandaag op om meer patiënten (deels) thuis te behandelen. Bij de deltavariant was de gemiddelde opnameduur van een coronapatiënt negen dagen. "We zien dat die bij omikron nu vier à vijf dagen is en willen proberen om dat met thuisbehandeling terug te brengen naar drie dagen", zegt voorzitter Leon van den Toorn tegen de krant.
10 uur geleden
Nederland verwacht ruim 1 miljard euro minder EU-coronasteun
Nederland krijgt naar verwachting ruim 1 miljard euro minder aan Europese coronasteun dan tot nu toe werd verwacht. Dat schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland verwacht 4,7 miljard euro te krijgen, in plaats van de 6 miljard euro waar het kabinet eerder van uitging.

Het lagere bedrag komt voort uit het feit dat de Nederlandse economie minder hard werd geraakt door de coronacrisis dan in eerste instantie werd gedacht. De economie kromp niet met 5,3 procent, maar met 3,8 procent. Lees hier verder.
gisteren om 23:35
Marokko heropent na ruim twee maanden luchtruim
De regering van Marokko heeft besloten het luchtruim van het land op 7 februari te heropenen. De grenzen van het Noord-Afrikaanse land sloten 29 november vorig jaar om de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus af te remmen. Sindsdien gaan er geen passagiersvluchten van of naar het land dat meer dan 36 miljoen inwoners heeft.

Hoewel het Marokkaanse luchtruim begin volgende maand heropent, is het de vraag of Nederlanders dan ook weer naar het land kunnen reizen. "Een commissie onderzoekt momenteel welke maatregelen er aan de grens genomen moeten worden en welke voorwaarden aan reizigers worden gesteld", meldt de regering een verklaring. De regering meldt ook dat de noodtoestand, die sinds 2020 van kracht is vanwege de coronapandemie, met zeker een maand wordt verlengd.
gisteren om 22:17
Canadese hoofdstad zet zich schrap voor coronaprotest truckers
De politie van de Canadese hoofdstad Ottawa heeft gewaarschuwd voor verkeerschaos in de komende dagen als gevolg van optochten van truckers die zich keren tegen de coronamaatregelen. Vooral de vaccinatieplicht is een doorn in het oog van de duizenden vrachtrijders.

De truckers noemen hun actie het Vrijheidskonvooi. Premier Justin Trudeau heeft de betogers afgedaan als "een marginale minderheid die onaanvaardbare meningen verspreidt".

De actievoerders zijn al dagen op pad en trekken in het uitgestrekte land vanuit het westen, oosten en noorden naar Ottawa. Het Vrijheidskonvooi ging afgelopen zondag van start in Vancouver en Prince George, meer dan 3.500 kilometer ten westen van Ottawa. Langs de route krijgen ze veel bijval en er zijn mensen die een stukje meerijden. Hoeveel vrachtauto's de hoofdstad daadwerkelijk inrijden, is nog onbekend.

Volgens plaatselijke media hebben protesterende vrachtrijders uit het zuiden donderdag bijna de stad Kingston bereikt, 140 kilometer van de hoofdstad. Volgens de planning bereiken de trucks zaterdagochtend het parlementsgebouw.
gisteren om 22:16
EMA keurt coronapil Pfizer goed, mogelijk ook snel beschikbaar in Nederland
Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) heeft donderdag de coronapil van farmaceut Pfizer goedgekeurd. Dat betekent dat de pil waarschijnlijk ook snel in Nederland zal worden ingezet. De kuur vermindert sterfte en ziekenhuisopname onder coronapatiënten die het risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus. Lees hier verder.
gisteren om 22:13
Finland versoepelt maatregelen na bereiken besmettingspiek
De Finse regering heeft besloten geleidelijk meerdere coronamaatregelen te versoepelen. Theaters en bioscopen gaan weer open, net als sportscholen en zwembaden. Restaurants mogen drie uur later sluiten, om 21.00 uur. Cafés moeten nog wel om 18.00 uur dicht.

In Finland is het aantal ziekenhuisopnames door corona gedaald. De beperkingen waren bedoeld om overbelasting van de zorg te voorkomen. De piek in het aantal besmettingen lijkt te zijn bereikt, zei gezondheidsminister Hanna Sarkkinen. Finland meldde vandaag net iets minder dan 100.000 positieve tests.
gisteren om 22:11
Boostertempo zakt verder: afgelopen week ongeveer 343.000 prikken
Steeds minder mensen halen een boosterprik. In de afgelopen zeven dagen hebben iets meer dan 343.000 mensen een oppepprik gekregen. Dat is het kleinste aantal sinds november, toen de boostercampagne nog op gang moest komen.

Tot en met woensdag hebben bijna 8,2 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Dat komt neer op ruim 57 procent van alle volwassenen. Afgelopen zondag stond de teller op bijna 8,1 miljoen mensen en vorige week woensdag op 7,85 miljoen.

Het tempo daalt waarschijnlijk nog verder. Voor de komende zeven dagen hebben minder dan 75.000 mensen een afspraak voor een boosterprik staan. Het uiteindelijke aantal prikken kan groter uitvallen, door mensen die alsnog een afspraak maken of die via vrije inloop naar een vaccinatielocatie gaan.