Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen groeit
Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen, neemt toe. In de afgelopen week zijn gemiddeld bijna 120 mensen per dag op een intensive care of verpleegafdeling beland. Dat gemiddelde stijgt voor de derde dag op rij en dat is de langste periode van toename sinds eind november.

In de afgelopen dag namen ziekenhuizen 117 coronapatiënten op bij een verpleegafdeling en 11 op een intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voorlopig zijn er meer coronapatiënten die het ziekenhuis verlaten dan er binnenkomen. Daardoor daalt de totale bezetting. Er liggen momenteel 1.109 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat is het kleinste aantal sinds oktober.
één uur geleden
Horeca- en cultuursector moeten volgens Bruls snel open
De horeca- en de cultuursector moeten zo snel mogelijk geopend worden, zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, vandaag in het radioprogramma Sven op 1. Het kabinet moet volgens hem vrijdagmiddag de knoop doorhakken en niet wachten tot dinsdag. Er moet versoepeld worden, want het huidige coronabeleid valt niet meer uit te leggen, aldus Bruls.

Vrijdagmiddag komt het Veiligheidsberaad voor een extra vergadering bijeen. De 25 burgemeesters die de veiligheidsregio's leiden, horen dan onder meer welk advies het Outbreak Management Team (OMT) heeft gegeven en wat het kabinet daarmee gaat doen. Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren en handhaven van het coronabeleid.
2 uur geleden
Ministerie overlegt met dovenorganisaties na kritiek op coronapersconferentie
Het ministerie van Justitie en Veiligheid overlegt met organisaties binnen de dovengemeenschap over de nieuwe opzet van de coronapersconferenties en verwacht dat de verbeteringen maandag bekend zullen zijn. Verschillende organisaties uitten afgelopen week bij NU.nl hun ongenoegen over de nieuwe opzet, waarbij de doventolk veel minder prominent in beeld is.

Zo hadden onder meer Dovenschap, het Nederlandse Gebarencentrum en de Nederlandse Christelijke Bond van Doven (NCBD) kritiek op de nieuwe werkwijze. Lees hier meer.
4 uur geleden
KNVB hoopt dat amateurvoetbal begin februari hervat mag worden
De competities in het amateurvoetbal moeten uiterlijk over twee weken weer worden opgestart. Gebeurt dat niet, dan is het lastig om het seizoen bijtijds en op een normale manier af te ronden. Dat stelt voetbalbond KNVB vrijdag in een oproep aan het kabinet.
 
Eind november speelden amateurclubs de laatste competitiewedstrijden. Vanwege de nieuwste coronamaatregelen was voetballen daarna niet meer mogelijk. Clubs die een hele competitie (van september tot en met juni) spelen, hebben nog een flink deel van de wedstrijden af te werken.
13 uur geleden
Tempo van boostercampagne gaat verder omlaag
In de afgelopen week zijn bijna 766.000 boosterprikken gezet. Dat is het kleinste aantal sinds begin december. Bijna 55 procent van alle volwassenen in Nederland heeft nu een boosterprik gehad.

In de periode tot en met woensdag hebben bijna 7,9 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Zo'n 7 miljoen van hen gingen daarvoor naar een vaccinatielocatie van de GGD en naar schatting 837.000 kregen de prik in een zorginstelling of ziekenhuis. Afgelopen zondag stond de teller nog op 7,6 miljoen boosterprikken. Dat waren er 1,1 miljoen meer dan de week ervoor. 

Het tempo gaat mogelijk verder omlaag. In de komende zeven dagen hebben bijna 200.000 mensen een afspraak voor een boosterprik staan. Het uiteindelijke aantal prikken kan groter worden door mensen die alsnog een afspraak maken of die via vrije inloop naar een vaccinatielocatie gaan.

Het RIVM schat dat zo'n 1,1 miljoen mensen nog geen oppepprik kunnen krijgen. Zij zijn onlangs besmet geweest of zijn minder dan drie maanden geleden geprikt. Als deze groep niet wordt meegerekend, heeft 69 procent van alle volwassenen een boosterprik gehad, zegt het RIVM.

Als uiteindelijk iedereen die zich eerder liet vaccineren een boosterprik haalt, zouden nog ongeveer drie miljoen prikken gezet moeten worden.
gisteren om 22:33
Partijen willen dat Kamer eerder debatteert over coronabeleid
Als het kabinet met een nieuwe aanpak voor het coronabeleid komt, moet de Tweede Kamer voortaan bij de besluiten betrokken worden vóórdat die worden genomen. Daarvoor pleiten de SP, VVD, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Hun voorstel lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen.

"Het debat met het nieuwe kabinet lijkt verrekt veel op de vorige debatten. Mosterd na de maaltijd", zei SP-Kamerlid Maarten Hijink donderdag tijdens het debat over het coronabeleid. Nu worden besluiten over het beleid pas in de Kamer besproken nadat ze zijn genomen.

Hijink denkt dat het het draagvlak ten goede komt als er anders met de besluitvorming wordt omgegaan. Een OMT-advies wil hij onmiddellijk openbaar hebben als het er is. Dan kan het kabinet aan de Kamer voorleggen welke maatregelen worden overwogen. Vervolgens kan daar het debat over worden gevoerd.

Het kabinet komt begin februari met een herijking van de corona-aanpak. Premier Mark Rutte zei het verzoek van Hijink te begrijpen en zegde toe dat dit idee ook wordt meegenomen de komende weken. Hij zei wel dat het "kabinet zich laat inspireren, maar ook zelf over de vorm nadenkt".
gisteren om 22:22
Franse regering versoepelt coronamaatregelen vanaf 2 februari
De Franse regering heeft donderdag een plan gepresenteerd om de recent ingevoerde coronaregels geleidelijk te versoepelen of zelfs af te schaffen. Zo vervallen op 2 februari de afstandsregel, het verbod op voorstellingen en uitvoeringen en de verplichting om buitenshuis een mondmasker te dragen, die in bepaalde gebieden is opgelegd. Nachtclubs kunnen "naar verwachting" vanaf 16 februari weer open. Tevens geldt het advies om waar mogelijk vanuit huis te werken.

Franse media meldden eerder al dat de regering niet zoals in Engeland de coronamaatregelen overboord wil gooien. Het zou in de eerste plaats gaan om het versoepelen van de jongste maatregelen die in december werden afgekondigd uit angst voor de omikronvariant van het coronavirus. Die variant blijkt niet de destijds verwachte rampspoed te veroorzaken en dat biedt ruimte voor versoepelingen.

Wel zal er - zoals aangekondigd - een coronapas komen die Fransen moeten tonen om toegang te krijgen tot restaurants, cafés, het openbaar vervoer en andere openbare gelegenheden. Met de pas kunnen burgers aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd of zijn genezen van COVID-19. Premier Jean Castex noemt 24 januari als invoerdatum. Voorwaarde is wel dat het constitutioneel hof ermee instemt. De invoering ervan kan nog worden uit- of zelfs afgesteld als de coronasituatie snel verbetert, voegde de premier er nog aan toe.
gisteren om 22:20
Nog geen besluit over 2G, kabinet wil maatregel nog niet 'weggooien'
Het kabinet neemt nog geen besluit over de invoering van een 2G-beleid. Ondanks een kritisch rapport over de werking van een coronapas die alleen geldig is na vaccinatie of een besmetting, wordt de maatregel als een mogelijkheid gezien om sectoren te kunnen openen en open te houden. Lees hier meer.
gisteren om 22:19
Negen medewerkers testlocatie Gorinchem aangehouden wegens fraude
Negen medewerkers van een commerciële testlocatie in Gorinchem zijn opgepakt wegens fraude met coronaherstelbewijzen. Tegen betaling leverden ze valse bewijzen aan tientallen mensen die niet echt met het coronavirus besmet waren. Het gaat om vier vrouwen en vier mannen uit Gorinchem van 18 tot 24 jaar oud. Ook een 21-jarige vrouw uit Hardinxveld-Giessendam is aangehouden, meldt de politie.

De fraude werd ontdekt nadat de eigenaar van de Zuid-Hollandse testlocatie de politie had ingelicht. Het viel hem op dat bij de teststraat veel meer mensen positief testten dan bij zijn andere locaties. Met zo'n positieve testuitslag kan iemand een herstelbewijs krijgen. Dat document kan worden gebruikt als coronatoegangsbewijs. Het testbedrijf mag als een van de weinige partijen naast de GGD herstelbewijzen uitgeven.

De politie opende eind vorig jaar een onderzoek en kwam de negen verdachten op het spoor. Zij zijn vorige week aangehouden en werden eerder al op non-actief gesteld door hun werkgever. Ook was de teststraat vanwege het politieonderzoek enige tijd dicht. Alle verdachten zijn verhoord en heengezonden, maar blijven verdachten in de zaak.