Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Duitsland halveert periode van 'genezen van corona' naar drie maanden
De periode dat je officieel geldt als genezen van corona, is in Duitsland gehalveerd van zes naar drie maanden. De status genezen is belangrijk om te reizen of toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca, waar je moet aantonen dat je bent gevaccineerd of hersteld.

De halvering heeft dus grote gevolgen voor personen die een coronabesmetting hadden en zich niet lieten inenten, melden Duitse media over de "plotselinge" stap van de gezondheidsautoriteiten. De verandering van 180 naar 90 dagen komt voor veel mensen als een verrassing, meent de krant Bild. Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach zou tot nu toe hebben gezegd dat de status onder bepaalde omstandigheden zelfs langer kan gelden.

De verantwoordelijke overheidsinstantie, het Robert Koch-Institut, wijst op de gewijzigde situatie door de besmettelijkere omikronvariant. De zes maanden voldeden toen de deltavariant van het coronavirus de overhand had.

De negentig dagen tellen vanaf de dag dat je bij een laboratoriumtest (bijvoorbeeld PCR) positief bent getest. De eerste 28 dagen na zo'n uitslag gelden overigens niet als hersteld.
over 13 uur
Onderzoekers: invoering van 2G-beleid is momenteel zinloos
Het heeft nu geen zin om een 2G-beleid voor coronatoegangsbewijzen in te voeren, vinden onderzoekers die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid verschillende scenario's bestudeerden. Controle van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel, maar het voegt weinig toe om mensen uit te sluiten die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn, aldus de researchers van vijf wetenschappelijke instituten.

Toen de deltavariant van het virus dominant was, zou 2G-beleid beter hebben gewerkt dan het huidige 3G-beleid, schrijven de onderzoekers. Maar nu de omikronvariant het meest voorkomt is dat niet langer het geval. Coronatoegangsbewijzen alleen zijn sowieso niet meer genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. 1G, iedereen testen, werkt beter maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. In een begeleidende brief zegt hij niet of dit betekent dat het kabinet zal afzien van 2G. Hij stuurt het alleen door "zodat u de uitkomsten mee kunt nemen", is in die brief aan het parlement te lezen.
over 12 uur
Politie Hongkong arresteert twee ex-stewardessen wegens overtreding coronaregels
In Hongkong heeft de politie twee voormalige stewardessen gearresteerd die worden verdacht van overtreding van de coronaregels van de stad, zonder te vertellen voor welke maatschappij de stewardessen werkten. 

De twee zouden na terugkeer uit de Verenigde Staten in december vorig jaar activiteiten hebben ontplooid terwijl zij thuis in quarantaine hadden moeten zijn.

Beiden testten later positief op de zich snel verspreidende omikronvariant. Worden ze schuldig bevonden, dan kunnen ze tot zes maanden gevangenisstraf krijgen en een boete van omgerekend zo'n 560 euro.
een paar seconden geleden
Polen verwacht in februari 60.000 besmettingen per dag
Polen bevindt zich in de vijfde coronagolf, heeft gezondheidsminister Adam Niedzielski gezegd op een persbijeenkomst. Het land rekent erop dat het half februari 60.000 positieve tests per dag zal registreren.

De Poolse autoriteiten begonnen eind december 2020 met een vaccinatiecampagne, twee weken eerder dan Nederland. Inmiddels is 56 procent van de bijna 38 miljoen inwoners volledig gevaccineerd tegen COVID-19. In Nederland is dat, inclusief de bevolking jonger dan twaalf jaar, 70 procent.
een paar seconden geleden
Grootste stijging ziekenhuisopnames Frankrijk sinds november 2020
Het aantal coronapatiënten in Franse ziekenhuizen is maandag met 888 gestegen tot 25.775. Sinds november 2020 was de toename in een etmaal niet zo groot. 

Het aantal patiënten op intensivecarafdelingen steeg in hetzelfde etmaal met 61 tot 3.913. De vier dagen ervoor was het aantal stabiel.

Het Franse parlement stemde zondag met ruime meerderheid voor een coronamaatregel die alleen volledig gevaccineerde of recente mensen ouder dan zestien jaar toegang geeft tot restaurants, culturele instellingen en sommige vormen van openbaar vervoer. Het land maakte al gebruik van een coronapas.
een paar seconden geleden
Gewonden bij Duitse maandagavondcoronaprotesten
Bij de inmiddels gebruikelijke Duitse maandagavondprotesten tegen de coronamaatregelen zijn gewonden gevallen. In het West-Duitse Braunschweig bespoten betogers omstanders met pepperspray. Daarbij raakte ook een agente gewond, meldt de politie.

Niet alleen in Braunschweig kwam het tot ongeregeldheden. Ook in de Oost-Duitse steden Rostock en Cottbus waren confrontaties met de politie. In Cottbus zette de oproerpolitie traangas in toen demonstranten aanwijzingen niet wilden opvolgen. In Rostock nam de politie meerdere betogers vast nadat een mars was beëindigd omdat deelnemers zich niet aan de coronamaatregelen hielden, zoals het dragen van een mondkapje. Relschoppers begonnen vuurwerk en flessen naar agenten en de pers te gooien.

De betogingen op maandag tegen de Duitse coronabeperkingen ontstonden geleidelijk tijdens de coronapandemie. Ze stammen af van de traditie in de nadagen van de DDR om maandagavond tegen de communistische dictatuur te protesteren.
een paar seconden geleden
Topman Zwitserse bank dient ontslag in na negeren coronaregels bij tennisfinale
De voorzitter van Credit Suisse heeft zijn ontslag ingediend omdat hij vorig jaar de coronaregels heeft geschonden. António Horta-Osório woonde onder andere een tenniswedstrijd op Wimbledon bij, terwijl hij in quarantaine had moeten gaan, schrijft de BBC maandag. Lees hier meer.