Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Cultuursector voert vandaag actie als kapsalon of sportschool
Verschillende theaters en musea in Nederland voeren vandaag actie, omdat de cultuursector vanwege de coronamaatregelen nog altijd gesloten is. Zo'n zeventig Nederlandse theaters en concertzalen worden voor de actie Kapsalon Theater omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon waar ook wordt opgetreden. Meerdere burgemeesters geven geen toestemming voor het protest en kondigen aan de coronaregels te gaan handhaven.

In Kapsalon Theater, een initiatief van Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries, worden klanten vermaakt door artiesten als Jochem Myjer, Claudia de Breij en Youp van 't Hek, terwijl ze worden geknipt of anderszins een behandeling ondergaan. Dit omdat kappers sinds het weekend weer mogen werken, terwijl de cultuursector nog gesloten blijft. Onder de deelnemende theaters zijn het Parktheater in Eindhoven, Theater Orpheus in Apeldoorn en Het Concertgebouw in Amsterdam.
32 minuten geleden
Groep partijgenoten beraamt val Johnson vanwege 'partygate'
Een groep parlementariërs van de Britse Conservative Party probeert partijgenoot en premier Boris Johnson uit het zadel te lichten, omdat hij volgens hen niet kan aanblijven na de rel over de borrels op Downing Street 10 tijdens lockdowns. Britse media melden dat er mogelijk voldoende parlementsleden zijn om de fractie te dwingen een vertrouwensstemming over Johnson te houden.

Volgens de regels van de partij moeten nu 54 van de 360 conservatieve afgevaardigden een verzoek voor een stemming indienen bij het partijbestuur. De groep die Johnson wil vervangen door een andere premier zou uit zo'n twintig vooral recent gekozen parlementsleden bestaan. Het is niet duidelijk wie van hen daadwerkelijk een verzoek om een stemming naar het bestuur hebben gestuurd. Het is onduidelijk hoeveel andere parlementsleden dat ook doen.

Johnson is in opspraak gekomen vanwege een affaire die de naam 'partygate' heeft gekregen. Dit schandaal draait om borrels en feestjes die Johnson en zijn medewerkers tijdens lockdowns hielden. Ook Johnson was bij sommige vermeende feesten aanwezig, die de premier 'werkbijeenkomsten' noemt.
34 minuten geleden
Reisadviezen Australië, Argentinië en Canada aangescherpt
Australië, Argentinië en Canada zijn vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen als zeerhoogrisicogebied aangemerkt. Het reisadvies gaat van geel naar oranje en voor reizigers geldt vanaf 20 januari bij terugkeer een verplichte quarantaine, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Reizigers die uit deze landen terugreizen naar Nederland moeten ook een negatieve coronatest kunnen overleggen. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een sneltest niet meer dan 24 uur.

Reizigers uit een zeerhoogrisicogebied moeten tien dagen in quarantaine, ook als ze volledig gevaccineerd zijn of recent besmet zijn geweest. Deze quarantaine mag na vijf dagen beëindigd worden als ze bij een GGD negatief zijn getest.
6 uur geleden
Japan voert nieuwe beperkingen in vanwege recordaantal infecties
Japan wil woensdag nieuwe coronamaatregelen goedkeuren voor een groot deel van het land, waaronder Tokio. Op die manier hoopt het land de toename in het aantal infecties als gevolg van de omikronvariant te beperken.

De definitieve goedkeuring van de regering wordt later op de dag verwacht, maar woensdagochtend lokale tijd spraken deskundigen zich uit voor seminoodmaatregelen van 21 januari tot 13 februari in dertien regio's, vertelde verantwoordelijk minister Daishiro Yamagiwa aan verslaggevers.

Volgens een telling van de nationale omroep NHK heeft Japan dinsdag meer dan 32.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Daarmee overtreft het land het vorige record van augustus. Dat was kort nadat de Olympische Zomerspelen in Tokio hadden plaatsgevonden.
7 uur geleden
President van Paraguay als laatste Latijns-Amerikaanse leider besmet met coronavirus
De Pa­ra­gu­ay­aan­se president Mario Abdo Benítez is de laatste hooggeplaatste politicus in Latijns-Amerika die het coronavirus heeft opgelopen, meldt persbureau Bloomberg. Twee dagen na de positieve test van zijn vrouw testte ook Abdo Benítez positief. Hij is met milde symptomen in isolatie gegaan.

In Peru testten vier ministers in de afgelopen dagen positief, terwijl het parlement van Venezuela gisteren een zitting in de openlucht hield, nadat tientallen leden besmet waren geraakt.
8 uur geleden
Hongkong ruimt tweeduizend hamsters vanwege coronarisico
Hongkong roept mensen op hun huisdieren niet te kussen en heeft dinsdag tot grote verontwaardiging van dierenliefhebbers bevolen tweeduizend hamsters "op humane wijze" te laten inslapen en de invoer en verkoop te laten stopzetten.

De eigenaar van een dierenwinkel in de metropool bleek met het coronavirus besmet te zijn en ook de hamsters in de winkel bleken positief. Lees hier verder.
gisteren om 22:52
Uitgestelde uitreiking van Grammy Awards vindt plaats op 3 april
De uitreiking van de Grammy Awards wordt verplaatst naar 3 april en zal plaatsvinden in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas. De muziekprijzen zouden eigenlijk op 31 januari in Los Angeles worden uitgereikt, maar vanwege de pandemie kondigden The Recording Academy en CBS eerder al aan een andere datum te kiezen. Lees hier meer.
gisteren om 22:49
Dilemma: wel of geen prik voor je kind? Dit zijn de voor- en nadelen
Ouders van zo'n 1,3 miljoen kinderen van vijf tot en met elf jaar oud krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie tegen COVID-19. Zij staan hiermee gelijk voor een dilemma, zeggen epidemioloog Susan van den Hof en kinderarts-immunoloog Lieke Sanders van het RIVM: moet je wel of niet je kind laten vaccineren? Lees hier meer.
gisteren om 22:47
Burgemeesters verbieden acties cultuursector en zeggen in te grijpen
De burgemeesters van onder meer Amsterdam en Nijmegen geven geen toestemming voor verschillende protestacties van de cultuursector op woensdag. De gemeenten willen voorkomen dat theaters en musea de deuren openen en zeggen in te grijpen als dit wel gebeurt. Lees hier meer.
gisteren om 22:45
Vergaderingen Surinaams parlement afgelast wegens corona-uitbraak
In Suriname zijn dinsdag twee vergaderingen van het parlement afgelast, omdat te veel parlementsleden en medewerkers met het coronavirus besmet zijn geraakt, meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Het zou gaan om enkele politici en ongeveer twintig medewerkers. Vanwege de uitbraak zitten enkele niet positief geteste parlementsleden uit voorzorg in quarantaine.

Dinsdag zou de Surinaamse regering onder meer antwoord geven op vragen en opmerkingen over de coronasituatie in het land.

Het aantal nieuwe positieve tests in Suriname nam na een week met een dalende trend maandag sterk toe van 435 naar 1.404. Het aandeel positieve tests in het land met 600.000 inwoners schommelt de laatste weken rond de 50 procent. Suriname heeft sinds het begin van de coronapandemie ruim 1.200 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
gisteren om 22:43
Drie Nederlandse handballers lopen coronabesmetting op tijdens EK in Hongarije
Drie spelers van de Nederlandse ploeg zijn op het EK in Hongarije met het coronavirus besmet geraakt. Het gaat om Robin Schoenaker, Jeffrey Boomhouwer en Florent Bourget. Lees hier meer.
gisteren om 22:41
Opnieuw meer beschikbare operatiekamers en planbare zorg ziekenhuizen
Ziekenhuizen pakken steeds meer gewone werkzaamheden op. Uit een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt op alle fronten vooruitgang te zijn geboekt ten opzichte van vorige week.

In lijn met de verbetering die een aantal weken geleden is ingezet, is de operatiecapaciteit in de afgelopen week uitgebreid. De NZa meldt dat het aantal operatiekamers dat in gebruik is nog 24 procent kleiner is dan normaal. Een week eerder ging het nog om 34 procent minder operatiekamers dan gebruikelijk. De meerderheid van de ziekenhuizen levert inmiddels weer planbare zorg. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. 9 ziekenhuizen hebben de planbare ingrepen nog niet hervat, maar dat waren er een week geleden nog 28.

Ook de zogenoemde "kritieke planbare zorg" loopt weer wat beter dan bij het verschijnen van de vorige rapportage. Hiermee bedoelt de toezichthouder zorg die binnen zes weken verleend moet worden, omdat anders gezondheidsschade dreigt. Door de grote coronadrukte waar de ziekenhuizen sinds eind vorig jaar mee kampen, haalden veel ziekenhuizen de termijn niet altijd. Vorige week konden 19 van de 73 ziekenhuizen deze urgente zorg nog niet altijd op tijd leveren, nu is dat aantal gedaald naar 16.