Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Canadese hoofdstad zet zich schrap voor coronaprotest truckers
De politie van de Canadese hoofdstad Ottawa heeft gewaarschuwd voor verkeerschaos in de komende dagen als gevolg van optochten van truckers die zich keren tegen de coronamaatregelen. Vooral de vaccinatieplicht is een doorn in het oog van de duizenden betogende vrachtrijders.

De truckers noemen hun actie het Vrijheidskonvooi. Premier Justin Trudeau heeft de betogers afgedaan als "een marginale minderheid die onaanvaardbare meningen verspreidt".

De truckers zijn al dagen op pad en trekken in het uitgestrekte land vanuit het westen, oosten en noorden naar Ottawa. Het Vrijheidskonvooi ging afgelopen zondag van start in Vancouver en Prince George, meer dan 3.500 kilometer ten westen van Ottawa. Langs de route krijgen ze veel bijval en er zijn mensen die een stukje meerijden. Hoeveel vrachtauto's de hoofdstad daadwerkelijk inrijden, is nog onbekend.

Volgens plaatselijke media hebben protesterende vrachtrijders uit het zuiden donderdag bijna de stad Kingston bereikt, 140 kilometer van de hoofdstad. Volgens de planning bereiken de trucks zaterdagochtend het parlementsgebouw.
Tweede Kamer weer (beperkt) open voor publiek
De Tweede Kamer laat weer bezoek toe, zij het nog wat beperkt wegens de coronaregels. Het parlement liet de afgelopen tijd even geen publiek toe en debatteerde alleen fysiek als het echt noodzakelijk was. Vanaf maandag zijn dagjesmensen en belanghebbenden weer welkom. Tot 22.00 uur kan een beperkt aantal bezoekers debatten in de plenaire zaal bijwonen met een mondkapje op.

Bezoekers hoeven geen QR-code te laten zien, behalve in het Statenlokaal, waar koffie wordt geschonken. Ook zijn bezoekers voorlopig nog niet welkom in de kleinere zalen, waar Kamercommissies debatten voeren, omdat daar niet altijd 1,5 meter afstand mogelijk is.
over één dag
EMA keurt coronapil Pfizer goed, mogelijk ook snel beschikbaar in Nederland
Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) heeft donderdag de coronapil van farmaceut Pfizer goedgekeurd. Dat betekent dat de pil waarschijnlijk ook snel in Nederland zal worden ingezet. De kuur vermindert sterfte en ziekenhuisopname onder coronapatiënten die het risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus. Lees hier verder.
over 20 uur
Rijksuniversiteit Groningen stopt lessen 'kritisch denken' van complotdenker
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een onderzoek ingesteld naar een hoofddocent van de universiteit. Hij mag zijn vak over kritisch denken voorlopig niet meer geven, omdat hij geprobeerd zou hebben studenten te overtuigen van allerlei complottheorieën, waaronder over vaccinaties. Lees hier verder.
over 19 uur
Minister Yesilgöz spreekt carnavalsburgemeesters maandag
Maandag, voorafgaand aan het overleg met voorzitters van de veiligheidsregio's, spreekt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) met carnavalsburgemeesters over de vieringen die eind februari van start gaan.

Het is nu nog onduidelijk hoe het coronabeleid er rond carnaval zal uitzien, waardoor gevreesd wordt dat de regels per gemeente of per regio zullen verschillen. Verscheidene burgemeesters hebben laten weten samen op te willen trekken om een lappendeken van regels te voorkomen.
over 19 uur
Franse fraudeurs opgepakt wegens fabriceren 62.000 nepvaccinatiepassen
De Franse autoriteiten hebben vijf vermeende fraudeurs gearresteerd die zo'n 62.000 nepvaccinatiebewijzen zouden hebben gemaakt. Drie van de verdachten zouden de systemen van 35 artsen hebben gehackt om de bewijzen te kunnen maken.

De zaak kwam aan het licht nadat een zorgverzekeraar had ontdekt dat de naam van een dokter in de gegevens van duizenden inentingen voorkwam, terwijl hij niet bij die prikken betrokken was. De Franse overheid schatte onlangs dat er zo'n 200.000 nepvaccinatiebewijzen in omloop zijn.
over 18 uur
Het publiek dat gisteren aanwezig was bij VI Vandaag werd klokslag 22.00 uur naar huis gestuurd vanwege coronamaatregelen.
VI Vandaag stuurt publiek tijdens uitzending naar huis
65
VI Vandaag stuurt publiek tijdens uitzending naar huis
over 18 uur

Levenskwaliteit moet volgens adviesraden centraal staan in coronabeleid
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) hebben het kabinet donderdag opgeroepen om snel met een langetermijnvisie voor het coronabeleid  te komen. Hierin zou de levenskwaliteit van burgers centraal moeten komen te staan.

Volgens het SCP en de RVS heeft de pandemie onder meer de capaciteitsproblemen in de zorg en de kansenongelijkheid in het onderwijs blootgelegd. Juist dit soort maatschappelijke problemen moeten worden aangepakt in het toekomstperspectief, luidt de oproep. "Dat vraagt om politieke keuzes waar we naar toe willen als land en hoe we daar komen."

over 16 uur
Wéér besmet met corona: hoe vaak kun je het (nog) oplopen?
141
Wéér besmet met corona: hoe vaak kun je het (nog) oplopen?
over 16 uur
Moderna start proeven met boosterprik tegen omikronvariant
Moderna begint met klinische proeven van een vaccin dat specifiek is ontwikkeld om bescherming te bieden bij besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus. Zeshonderd volwassenen zijn betrokken bij de proeven die moeten uitwijzen of deze prik een goede bescherming biedt.
over 15 uur

Geen mondkapjes en coronapas meer in Engeland
Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland is vandaag opgeheven. Het is niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen. Premier Boris Johnson maakte de versoepelingen vorige week woensdag al bekend. 

"Nu COVID-19 endemisch wordt, moeten we wettelijke verplichtingen vervangen door advies en aanbevelingen", lichtte de premier vorige week toe in het parlement. Volgens hem moeten de Britten met het coronavirus leren leven. Johnson zei ook dat het loslaten van de coronaregels voor een groot deel is te danken aan de Britse boostercampagne.

over 14 uur
Brazilië meldt recordaantal van 224.567 besmettingen
Brazilië telde woensdag 224.567 nieuwe coronagevallen in 24 uur en vestigde daarmee een nieuw dagrecord, blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Het Zuid-Amerikaanse land meldde ook 570 sterfgevallen als gevolg van COVID-19.

Brazilië heeft nu in totaal 24.535.884 besmettingen en 624.413 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
een paar seconden geleden
Rotterdamse minima kunnen al gratis zelftest krijgen
Na Amsterdam verstrekt ook de gemeente Rotterdam gratis zelftests aan inwoners met een kleine portemonnee. Vanaf donderdag zijn zo'n 100.000 zelftests kosteloos beschikbaar De gemeente loopt hiermee vooruit op de gratis zelftests voor mensen met een laag inkomen die het Rijk beschikbaar stelt voor gemeenten.

Het kabinet zegde in december vorig jaar toe tien miljoen gratis zelftests te verstrekken aan minima in 352 gemeenten. Zij zouden deze vanaf medio februari onder meer via voedselbanken en het Leger des Heils kunnen krijgen. 

Vanaf donderdag worden de gratis zelftests verspreid via welzijnsorganisaties, gemeentelijke loketten en sociaal distributiecentrum Shareaty. Kleinere gemeenten als Assen, Brunssum en Leusden delen al gratis zelftests uit of hebben toegezegd hier volgende week mee te beginnen.
een paar seconden geleden
Pokeraars in Ulvenhout beboet vanwege overtreden coronaregels
Vijftien pokeraars en de uitbater van een horecagelegenheid in Ulvenhout hebben dinsdagavond coronaboetes gekregen. Handhavers van de gemeente Breda schreven een bestuurlijke boete uit, omdat de horecazaak open was, terwijl dat volgens de coronaregels nog niet mocht. De kaartspelers kregen een boete, omdat ze met te veel mensen bij elkaar waren en geen 1,5 meter afstand hielden. Ook is er volgens de politie een boete uitgeschreven voor illegaal gokken.

Agenten zagen dinsdagavond drukte rondom het horecapand. De politie ontving eerder al klachten van mensen die fiches hoorden rollen en meer dan eens zagen dat groepjes via een poort aan de zijkant van het pand naar binnen gingen.

Toen de politie en de handhavers binnenvielen, zaten ongeveer vijftien mensen aan een tafel te pokeren. Drie mensen sloegen op de vlucht, maar twee van hen werden toch tegengehouden. Een man die werd verdacht van witwassen omdat hij veel geld bij zich had, kon daar een plausibele verklaring voor geven, aldus de politie.
een paar seconden geleden
Vorige week kwart van de boosterprikken zonder afspraak gezet
Voor ongeveer een kwart van alle boosterprikken die vorige week bij de GGD's zijn gezet, was vooraf geen afspraak gemaakt, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Het animo voor de boosterprikken neemt af. Vorige week hebben iets meer dan 460.000 mensen zo'n inenting gekregen, het kleinste aantal sinds het begin van de boostercampagne in december.

Voor deze week staan volgens het coronadashboard van de overheid iets meer dan 100.000 afspraken voor een oppepprik gepland. Dat aantal kan nog oplopen, doordat er nog afspraken bij komen en mensen de prik dus ook spontaan kunnen halen.
een paar seconden geleden
Achterstand bij RIVM neemt toe: 78.000 positieve coronatests niet gemeld
Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, blijft snel oplopen. De achterstand bedraagt woensdag ongeveer 78.000 meldingen over de afgelopen negen dagen. Dat zijn er 18.000 meer dan dinsdag, de grootste toename binnen een dag sinds het RIVM de achterstand deelt.

De achterstand ontstond doordat veel mensen positief testen. Het lukt niet om al die meldingen vanuit de teststraten te verwerken in het daarvoor bedoelde systeem van de GGD's en ze vervolgens te melden bij het RIVM.
een paar seconden geleden
Mogelijk extra booster na Janssen-dosis voor bezoek aan Duitsland
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die een Janssen-dosis gehad hebben een extra booster kunnen krijgen, zodat zij binnenkort wel welkom zijn in Duitsland.

Na één Janssen-dosis ben je volledig tegen COVID-19 gevaccineerd, maar in Duitsland zijn één Janssen-prik en daarna een booster niet voldoende voor een coronapas. Daar is in Duitsland nog een prik voor nodig.

Kuipers vindt het jammer dat Duitsland een andere afweging maakt dan de rest van de Europese lidstaten. "Helaas kunnen wij dat niet veranderen", zei hij tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte, die een Janssen-dosis heeft gehad, leek zich tijdens het coronadebat te realiseren dat ook hij niet meer naar Duitsland kan. "Maar daar gaan we het nog over hebben", zei hij tegen Kuipers.