Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. In totaal liggen er nu 1.083 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 25 minder dan vrijdag, volgens de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De daling van het aantal coronapatiënten is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 796 coronapatiënten. Op de intensive cares (ic's) liggen momenteel 287 coronapatiënten, evenveel als vrijdag.

In de afgelopen 24 uur werden er 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 124 nieuwe patiënten binnengebracht.
over één dag
Politie beëindigt groot illegaal feest in Amsterdams politiebureau in aanbouw
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een einde gemaakt aan een groot illegaal feest op een politiebureau in aanbouw in Zeeburg, meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5 zaterdag. Bij het feest waren zo'n driehonderd mensen aanwezig, laat een woordvoerder van de politie weten.

De politie heeft tijdens het beëindigen van het feest ook twee aanhoudingen verricht. De geluidsinstallatie van de organisatie is in beslag genomen.

In Amsterdam Noord trad de politie op drie plekken handhavend op tegen feestgangers. Hetzelfde gebeurde op een illegaal feest in de Houthavens.
over één dag
Ook bondscoach en spelende keeperstrainer handballers besmet
Het aantal coronagevallen in de EK-selectie van de Nederlandse handballers blijft toenemen. Ook bondscoach Erlingur Richardsson en de spelende keeperstrainer Gerrie Eijlers zijn tijdens het toernooi positief getest, zo bleek zaterdag bij een testronde. Lees hier meer.
over één dag
RIVM-baas Van Dissel vindt het nog te vroeg om corona een griep te noemen
Het is volgens RIVM-topman Jaap van Dissel "echt nog te vroeg" om corona een griep te noemen. De infectieziektenexpert benadrukt zaterdag in gesprek met de NOS dat de griep een ander ziektebeeld en andere consequenties heeft. Ook is nog niet duidelijk of er na de omikronvariant nog gevaarlijkere varianten opduiken, legt Van Dissel uit. Lees hier meer.
over één dag
Horecazaken in Horst openen enkele uren deuren voor gasten
Zo'n dertig cafés en restaurants in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas hebben zaterdag om 12.00 uur hun deuren voor gasten geopend. Ze doen dat uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet.

Om 16.00 uur gaan de horecagelegenheden weer dicht, zoals is afgesproken met burgemeester Ryan Palmen. Palmen zegt begrip te hebben voor de actie en spreekt zijn steun voor de horeca en de evenementenbranche uit.

Een week eerder waren in heel Nederland horecazaken en culturele locaties geopend. Ook dat was uit protest tegen de gedwongen sluiting in het kader van de coronamaatregelen.
over één dag
OMT adviseert heropening horeca en cultuursector, sluitingstijd naar 20.00 uur
Het Outbreak Management Team vindt het te verantwoorden om alle onderdelen van de samenleving volledig te heropenen. Er komt wel een sluitingstijd van 20.00 uur, maar mogelijk mag bijvoorbeeld de sport- of de cultuursector langer openblijven. Dat melden Haagse bronnen aan NRC en RTL Nieuws. Lees hier meer.
over één dag
Stadsvervoerders rijden minder vaak door coronaverzuim
Stadsvervoerder GVB gaat minder vaak rijden vanwege het toenemende aantal werknemers dat corona heeft of in quarantaine moet, schrijft het Amsterdamse ov-bedrijf op zijn website. Het gaat met name om busdiensten.

Ook de metro's van RET in Rotterdam rijden met ingang van maandag minder vaak. Bij HTM, de stadsvervoerder in Den Haag, is het nog niet zover, maar de plannen liggen wel klaar, zegt een woordvoerder. U-OV, de vervoerder in de regio Utrecht, reed al een vakantieregeling omdat het rustig was in de bussen en trams. Die wordt doorgetrokken tot en met 28 januari.
over 20 uur
Britse vakbonden boos over kantoorwerkplicht ambtenaren
De Britse autoriteiten hebben ambtenaren opdracht gegeven om weer op kantoor te werken, nu een groot deel van de coronamaatregelen in het land is opgeheven. De vakbonden in het Verenigd Koninkrijk zijn bang dat de regering de boel overhaast, meldt The Guardian.

Vrijdag registreerde het Verenigd Koninkrijk ruim 95.000 positieve tests. De vakbonden vinden het veiliger als de ambtenaren vanuit huis blijven werken.
over 19 uur
Kiribati na eerste inkomende vlucht in maanden voor het eerst in lockdown
Kiribati is voor het eerst sinds de coronapandemie begon in lockdown gegaan, meldt BBC News zaterdag. De autoriteiten van de eilandstaat namen het besluit nadat 36 passagiers van de eerste inkomende vlucht in tien maanden tijd - vanuit Fiji - positief waren getest op het coronavirus.

De 119.000 inwoners van het topische eiland halverwege Australië en de Verenigde Staten moeten thuisblijven. Samenkomsten zijn verboden.

Tot vorige week had Kiribati slechts twee positieve tests geregistreerd. Het eiland is een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Het ligt bijna 5.000 kilometer van het dichtstbijzijnde vasteland, in Noord-Amerika.
over 18 uur
België van start met coronabarometer
Belgie neemt op 28 januari een coronabarometer in gebruik, meldt VRT Nieuws. Dat is een instrument met vier kleuren - groen, geel, oranje en rood - dat de politiek zal gebruiken om de coronamaatregelen in verschillende sectoren te versoepelen of te verscherpen. De kleur is afhankelijk van de ziekenhuiscijfers in België.

De coronabarometer zal starten in code rood. Dat houdt in dat er meer dan 150 coronagerelateerde ziekenhuisopnames zijn en dat er meer dan 500 patiënten op intensive care liggen. Een verschil met code oranje is dat zich op binnenlocaties niet meer dan één persoon per 10 vierkante meter mag bevinden. Bij code oranje is dat één persoon per 4 vierkante meter.
over 18 uur
Vakbond: Zeker vijfhonderd zorgverleners zitten bijna twee jaar thuis met langdurige covid
Eind december opende FNV Zorg & Welzijn een meldpunt voor zorgmedewerkers die langere tijd thuiszitten na een coronabesmetting. Nu blijkt dat zeker vijfhonderd zorgmedewerkers binnenkort twee jaar ziek thuis zijn vanwege langdurige covid, meldt de vakbond. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Groep die al extra coronaprik kreeg mag ook booster halen
Mensen met een ernstige afweerstoornis mogen ook een afspraak maken voor een boosterprik, laat koepelorganisatie GGD GHOR vrijdag weten. Deze groep mensen kreeg eerder al een extra vaccinatie - een derde prik - omdat de vaccinaties bij hen soms minder goed werken.

Als die derde prik langer dan drie maanden geleden is gezet, is het ook voor deze groep mogelijk om een boosterprik te halen. Voor deze mensen dient de booster eveneens als "een extra prikkel voor het afweersysteem", aldus GGD GHOR.