Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt iets toe
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is iets toegenomen. In totaal liggen er nu 1.093 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis, valt op te maken uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een toename van 10 ten opzichte van zaterdag, toen er 1.083 coronapatiënten opgenomen waren.

De vorige keer dat het aantal ziekenhuisopnames iets toenam was afgelopen maandag, van 1.217 een dag eerder naar 1.239.

Op de verpleegafdelingen liggen zondag nog 818 coronapatiënten. Op de intensive cares gaat het om 275 patiënten met COVID-19. In de afgelopen 24 uur werden 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's en 92 op de verpleegafdelingen.
over 2 dagen
Baasje in Hongkong levert eerste met coronavirus besmette hamster in
In Hongkong is het coronavirus ontdekt bij een hamster die in het bezit was van een particulier. Sinds de autoriteiten besloten tot het afmaken van tweeduizend hamsters is een handvol knaagdiertjes positief getest op het virus. Tot dusver ging het steeds om dieren die in het bezit van dierenwinkels waren. Lees hier verder.
over 2 dagen
Duizenden betogers tegen coronabeleid lopen door Brussel 
In Brussel zijn tegenstanders van het coronabeleid begonnen aan een betoging die via de Europese wijk richting het Jubelpark voert. De organisatoren verwachten tienduizenden deelnemers uit België en andere landen.

De krant De Morgen meldde dat er onder de betogers veel mensen zijn die met Nederlandse, Vlaamse, Belgische of Franse vlaggen lopen. Ook lopen actievoerders met spandoeken met daarop teksten als "vrijheid, geen dictatuur" en "de maatregelen moeten stoppen". Veel demonstranten zijn met de trein gekomen. Spoorwegmaatschappij NMBS heeft daarom extra personeel in de overvolle treinen ingezet.

"Wij zijn op zich niet tegen de coronamaatregelen", zei Tom Meert, voorzitter van medeorganisator Europeans United tegen de zender VRT. Hij benadrukte dat de betogers zich vooral willen uitspreken tegen de "ondemocratische manier" waarop de maatregelen tot stand zijn gekomen. Eerdere betogingen in Brussel tegen de coronamaatregelen liepen uit de hand.
over 2 dagen
Politie beëindigt carmeeting met 150 auto's in Harderwijk
Agenten hebben zaterdagavond ingegrepen bij een zogeheten carmeeting in Harderwijk, bevestigt de politie na berichtgeving door Omroep Gelderland. Volgens een woordvoerder van de politie waren er naar schatting 150 voertuigen aanwezig bij het illegale evenement. In Arnhem werd in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest beëindigd in het bosgebied in de buurt van het Nederlands Openluchtmuseum. Lees hier verder.
over 2 dagen
Twee jaar geleden werd de eerste coronalockdown afgekondigd
Precies twee jaar geleden, op 23 januari 2020, ging de Chinese miljoenenstad Wuhan in lockdown wegens de uitbraak van het toen nog mysterieuze coronavirus. Treinstations en luchthavens werden gesloten om het virus in te dammen.

In december 2019 waren de eerste besmettingen vastgesteld in Wuhan. De patiënten waren allemaal op dezelfde vismarkt geweest, die werd gesloten voor onderzoek. In januari liep het aantal besmettingen op en bracht de wereldgezondheidsorganisatie WHO voor het eerst een verklaring naar buiten over het coronavirus. Er was toen nog geen bewijs dat het virus van mens op mens kan worden overgedragen.

Het virus kreeg aanvankelijk de naam 2019-nCoV. Nadat 571 inwoners van de provincie Hubei positief hadden getest op het virus en achttien mensen overleden, ging Wuhan op slot. Inmiddels zijn er volgens cijfers van de WHO wereldwijd meer dan 340 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. Meer dan 5,5 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
over één dag
Premier Nieuw-Zeeland annuleert bruiloft wegens nieuwe maatregelen
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft haar bruiloft afgeblazen wegens nieuwe coronamaatregelen om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf zondag gelden er nieuwe maatregelen in Nieuw-Zeeland, nadat negen mensen besmet zijn geraakt tijdens een bruiloft in het zuiden van het land. De mondkapjesplicht wordt uitgebreid en bij evenementen waarbij gebruik wordt gemaakt van een vaccinatiepaspoort mogen maximaal honderd mensen aanwezig zijn. Als er niet om een vaccinatiepaspoort wordt gevraagd, mogen slechts 25 mensen samenkomen.

"Mijn bruiloft gaat niet door", zei Ardern tegen journalisten. "Ik sta niet boven duizenden andere Nieuw-Zeelanders op wie de pandemie een veel verwoestender effect heeft gehad, in het bijzonder als ze niet bij een geliefde kunnen zijn wanneer diegene ernstig ziek is. Dat zal veel groter zijn dan elk verdriet dat ik ervaar."
over één dag
Kiribati sinds zaterdag voor het eerst in lockdown
Het afgelegen Kiribati, een eilandrepubliek in Oceanië, is op slot gegaan nadat passagiers op de eerste internationale vlucht in tien maanden positief waren getest op het coronavirus. Mensen mogen hun huis niet verlaten, alleen voor essentiële diensten.

Zo'n 36 mensen van de in totaal 54 reizigers op de vlucht vanuit Fiji zijn positief getest. Tot vorige week had Kiribati slechts twee besmettingen geregistreerd. Alle passagiers op de vlucht zijn gevaccineerd tegen COVID-19. Drie leden van het beveiligingsteam van de quarantainefaciliteit zijn sindsdien ook positief getest. Een andere persoon die niet in de faciliteit werkt, heeft het virus ook opgelopen, aldus een woordvoerder van de regering. "De enige manier waarop we dit virus kunnen bestrijden, is door volledige vaccinatie."

Kiribati is een van de geïsoleerdste landen ter wereld. Het ligt zo'n 4.800 kilometer van Australië vandaan.
over één dag
Aantal patiënten in ziekenhuizen blijft dalen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. Er liggen nu in totaal 1.083 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 25 minder dan vrijdag, volgens de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De daling van het totale aantal coronapatiënten is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 796 mensen met een coronabesmetting. Op de intensive cares (ic's) liggen momenteel 287 coronapatiënten, evenveel als vrijdag.

In de afgelopen 24 uur werden 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 124 nieuwe patiënten binnengebracht.