Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft vrijdag de zogenoemde fase 2D in de zorg bekrachtigd. Dat is de laatste fase voor code zwart en betekent concreet dat ziekenhuizen binnenkort geen chemotherapie, niertransplantaties en andere kritieke planbare zorg meer bieden. Het gaat om operaties en behandelingen die binnen zes weken zouden moeten worden uitgevoerd.

Als gevolg van de bekrachtiging kunnen ook Defensie en het Rode Kruis worden ingezet. Zo worden in het militair hospitaal in Utrecht zo'n honderd militairen geplaatst die vanaf maandag coronapatiënten kunnen opvangen, vertelt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma 1 op 1.

In het hospitaal komen tien tot twintig ic-bedden. Eichelsheim vermoedt dat Defensie binnenkort op nog meer plaatsen ondersteuning gaat bieden. "Wij zijn er klaar voor." Hij houdt ook rekening met de inzet van Defensie om de veiligheid in Nederland te waarborgen, als de nieuwe maatregelen zouden leiden tot grote gewelddadige protesten.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) vroeg De Jonge woensdag al over te gaan tot fase 2D. De minister liet toen weten dat toezichthouders nog onderzochten of andere vormen van zorg al genoeg zijn afgeschaald om tot die fase over te gaan.

Een op drie operatiekamers is niet meer in gebruik

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde vrijdag dat een op de drie operatiekamers in ziekenhuizen niet meer in gebruik is. 18 van de 73 ziekenhuizen die gegevens hebben overlegd, lieten weten dat ze de kritieke planbare zorg niet of niet altijd binnen zes weken konden verlenen.

Deze zorg moet binnen de periode verleend worden om gezondheidsschade te voorkomen. Daarom beoordelen medisch specialisten per situatie of het verantwoord is om een behandeling uit te stellen.

Maar liefst 55 ziekenhuizen konden alle normale planbare zorg niet meer verlenen. Dat komt neer op vier op de vijf ziekenhuizen.

Dit is de mogelijke impact van 2G op het aantal ziekenhuisopnames
117
Dit is de mogelijke impact van 2G op het aantal ziekenhuisopnames

Fase 2D was al eerder van kracht in Nederland

Fase 2D was van januari tot mei ook van kracht in Nederland. "We wilden daar zo lang mogelijk uit blijven, maar het is onvermijdelijk dat die fase gaat intreden", aldus De Jonge.

Het betekent wel dat er hele goede afspraken over het afschalen van andere zorg nodig zijn. Het kan niet dat er in de ene regio nog heupoperaties worden uitgevoerd, terwijl elders chemokuren eruit gaan."