Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) brengt een positief advies uit over het gebruik van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen in de leeftijd van vijf tot en met elf jaar. Eerder werd het gebruik van het vaccin al goedgekeurd voor iedereen van twaalf jaar of ouder.

De experts stellen vast dat de voordelen van het vaccin ook voor jonge kinderen zwaarder wegen dan het risico op bijwerkingen, die doorgaans mild zijn. Het EMA adviseert de Europese Commissie (EC) dan ook het Pfizer-vaccin goed te keuren voor toediening aan kinderen in de leeftijd van vijf tot en met elf jaar.

De jonge kinderen mogen een derde van de dosis krijgen die iedereen van twaalf jaar of ouder krijgt toegediend. Hoewel het immuunsysteem bij kinderen en volwassen in de basis hetzelfde werkt, is de afweerreactie van kinderen wel sterker dan bij volwassenen, legt Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, uit.

Ook de kinderen zouden twee prikken moeten krijgen, met een periode van drie weken tussen de eerste en tweede prik. Zeven dagen later zijn ze dan maximaal beschermd.

Voorlopige effectiviteit zou op bijna 91 procent liggen

In het onderzoek naar het vaccin kregen 1.305 kinderen onder de twaalf jaar het middel toegediend. Drie van hen liepen in de periode daarna toch nog het virus op. Van de 663 kinderen in de controlegroep die een placebo kregen - een nepmiddel - raakten er 16 besmet. Zo komt het EMA voorlopig uit op een effectiviteit van bijna 91 procent. In de praktijk zou dit percentage volgens het EMA ook lager, of juist nog hoger, kunnen uitvallen.

Net als bij oudere mensen die de prik kregen, kwamen onder de jongere kinderen bijwerkingen als pijn of zwellingen rond de prikplek, vermoeidheid en hoofdpijn voor. Net als bij volwassenen blijven de medische autoriteiten de veiligheid van het vaccin "nauw monitoren".

Gezondheidsraad werkt nog aan advies over vaccineren van jonge kinderen

Of ook in Nederland kinderen onder de twaalf jaar in aanmerking zullen komen voor vaccinatie tegen COVID-19, is nog niet besloten. De bal ligt nu eerst hij het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Dat heeft de adviezen van het EMA over coronavaccins tot nog toe altijd gevolgd.

In Nederland werkt de Gezondheidsraad nog aan een eigen advies aan het demissionaire kabinet over het al dan niet vaccineren van jonge kinderen. Dat doet het al langer, maar wanneer het advies klaar is, kon een woordvoerder donderdag nog niet zeggen.

Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Modernavaccin in je lichaam