Het reisadvies ten aanzien van Malta en de Canarische Eilanden gaat vrijdag van groen naar geel, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Reizigers die vanuit deze gebieden naar Nederland komen, moeten vanaf zondag een coronabewijs laten zien. De wijzigingen zijn gebaseerd op het advies van het RIVM en de lijst met veilige landen van de EU.

De Canarische Eilanden waren de enige delen van Spanje met een groene kleurcode. Alleen La Palma is oranje, vanwege de aanhoudende vulkaanuitbarsting op het eiland. Andere delen van Spanje waren al geel of oranje.

Door de verandering van het reisadvies ten aanzien van Malta en de Canarische Eilanden hebben vanaf vrijdag alleen Vaticaanstad, San Marino, Hongkong, Macau, Saba en Sint-Eustatius nog de kleurcode groen.

Brunei en Moldavië gaan vrijdag van zeerhoogrisicogebied naar hoogrisicogebied, maar blijven wel oranje. De eis om altijd te testen (ook als de reiziger gevaccineerd is) en de quarantaineplicht vervallen. Reizigers kunnen daardoor met een coronabewijs naar Nederland reizen.