Het ministerie van Defensie is met vakbonden in gesprek om de vaccinatieplicht voor militairen uit te breiden. Dat bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van De Telegraaf.

Alleen militairen die op missie gaan, zijn momenteel verplicht om zich tegen COVID-19 te laten vaccineren. Defensie wil echter dat een vaccinatie vanaf december ook verplicht wordt voor militairen die zich voorbereiden op een missie of op korte termijn kunnen worden uitgezonden.

De Wet Immunisatie Militairen (WIM) geeft Defensie de mogelijkheid om militairen onder bepaalde omstandigheden tot vaccinatie te verplichten. Een speciale commissie van deskundigen moet er dan wel mee akkoord gaan.

Volgens de woordvoerder heeft deze commissie de uitbreiding geadviseerd. Defensie hoopt "op korte termijn" de verplichting te verruimen "om zo nog beter de veiligheid van de militairen te kunnen borgen".

Militairen hielpen GGD's eerder op verschillende locaties met het vaccineren van de bevolking. Dat gebeurde toen de GGD's het erg druk hadden met het vaccinatietraject.

Weerstand onder militairen tegen verplicht coronavaccin

Vaccinaties tegen bijvoorbeeld difterie en tetanus zijn voor militairen al verplicht, maar tegen een verplichte coronavaccinatie bestaat de nodige weerstand. Zeven militairen dienden een bezwaarschrift in, omdat zij moesten worden gevaccineerd voor ze op missie gingen, aldus de woordvoerder.

Defensie benadrukt dat het niet gaat om een algemene vaccinatieplicht voor alle militairen. Militaire vakbond AFMP vindt echter dat het bij een algemene verplichting in de buurt komt en voert daarom gesprekken met Defensie.

Volgens de vakbond is een groot aantal militairen niet tegen COVID-19 gevaccineerd. Defensie wil niks kwijt over de vaccinatiegraad onder militair personeel.