Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn er 23.789 positieve coronatests binnengekomen bij het RIVM. Dat is het grootste aantal sinds het begin van de pandemie. Het vorige record werd pas afgelopen donderdag gevestigd.

Het is de negende dag op rij met meer dan 20.000 positieve coronatests. In de afgelopen zeven dagen werden bij het RIVM 156.921 gevallen geregistreerd. Dat komt neer op zo'n 22.417 bevestigde besmettingen per dag. Het is de 55e dag op rij dat het dagelijkse gemiddelde stijgt.

De stijging van het aantal positieve tests gaat wel iets langzamer. Het weektotaal over de afgelopen zeven dagen (de 156.921 positieve tests) ligt 32,4 procent hoger dan de week ervoor. Dat is het kleinste 'groeigetal' sinds 9 oktober.

Het kan om een tijdelijke dip gaan, maar het kan ook komen doordat de GGD's tegen hun maximale testcapaciteit aan zitten en niet in staat zijn om nog veel meer mensen te testen dan ze nu al doen. Het zou ook kunnen betekenen dat de groei wat begint af te vlakken.

Het RIVM kreeg het afgelopen etmaal vijftig meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van het coronavirus was overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet per se zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 271 sterfgevallen, gemiddeld bijna 39 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 8 maart.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Voor het eerst blijft geen enkele gemeente coronavrij

In alle 352 gemeenten van Nederland is het coronavirus in de afgelopen dag vastgesteld. Geen enkele gemeente bleef coronavrij. Dat is voor het eerst sinds het begin van de epidemie begin vorig jaar. Woensdag is dag 637 van de coronacrisis.

Het aantal gemeenten zonder positieve tests is flink gedaald sinds het begin van de huidige golf, maar tot en met dinsdag was er steeds minstens één gemeente waar niemand besmet bleek. Vaak was dit Schiermonnikoog, Vlieland, Ameland of Rozendaal. Dit zijn de kleinste gemeenten van Nederland.

Rozendaal en Vlieland zijn tevens de enige gemeenten waar nog geen enkel sterfgeval als gevolg van het coronavirus is geregistreerd.

Amsterdam heeft de meeste positieve tests van Nederland (137.392), Rotterdam de meeste sterfgevallen (1.007).

Kabinet houdt vrijdag opnieuw persconferentie

Het Outbreak Management Team (OMT) komt woensdagavond bijeen en brengt donderdag advies uit vanwege het oplopende aantal besmettingen.

Het demissionaire kabinet besluit vervolgens vrijdag of er nieuwe coronamaatregelen worden genomen. Vrijdagavond houden demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en demissionair premier Mark Rutte weer een persconferentie. Die stond eigenlijk een week later op 3 december gepland, maar wordt nu met een week vervroegd.

Volgens De Jonge moet er deze week nog een kentering in de cijfers komen, om te voorkomen dat de druk op de zorg te groot wordt. Als dat er niet in zit, moet deze kentering "geforceerd" worden.

De Jonge: 'Situatie zorgelijk, vrijdag vervoegde persconferentie'
45
De Jonge: 'Situatie zorgelijk, vrijdag vervoegde persconferentie'