De mensen die vrijdagavond gewond raakten bij de rellen in het centrum van Rotterdam verkeren volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb niet in levensgevaar. Dat zei hij maandagavond in het televisieprogramma Jinek.

Vrijdagavond liep in Rotterdam een demonstratie tegen de kabinetsplannen voor een 2G-beleid uit de hand. Bij de rellen werden 49 mensen aangehouden. De politie voelde zich zo in het nauw gedreven dat agenten schoten losten.

Volgens Aboutaleb raakten bij de rellen zeven personen gewond. Vier van hen belandden met een schotwond in het ziekenhuis. De Rotterdamse burgemeester baseert zich op informatie van de ziekenhuizen.

Volgens Aboutaleb was een deel van de relschoppers "echt gekomen om slachtoffers te maken". "Ze hebben het idee dat ze het gevecht moeten aangaan met de politie", aldus de burgemeester. "Maar er is geen enkele verzachtende omstandigheid om een agent te willen doden."

Aboutaleb vertelde dat een van de gewonden nog aan het filmen was toen hij op een brancard werd weggevoerd. Een ME'er die iemand ging helpen die in zijn been was geschoten, ontdeed zich van zijn uitrusting en kreeg toen een baksteen tegen zijn borst.

Rotterdamse ondernemers maken schade op na rellen
45
Rotterdamse ondernemers maken schade op na rellen

Aangetroffen vingerkootje wordt gebruikt bij de opsporing

Een agent die brandweermensen probeerde te beschermen, stond met een getrokken wapen tegenover relschoppers die hem uitdaagden. "Surrealistisch", vindt de burgemeester, die ook zei dat door het afsteken van zwaar vuurwerk iemand waarschijnlijk een hand moet missen.

Ook is volgens Aboutaleb een vingerkootje aangetroffen. Dat lichaamsdeel wordt nu gebruikt bij de opsporing.