Het is druk in de ziekenhuizen, maar we zijn nog ver verwijderd van code zwart, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag. "We volgen de situatie in de ziekenhuizen nauwlettend", aldus de bewindsman.

Bij code zwart zitten de ziekenhuizen zo vol, dat alle zorg volledig is afgeschaald en er alsnog te weinig bedden zijn. Zorgpersoneel moet dan op basis van niet-medische gronden, zoals leeftijd of overlevingskans, kiezen wie wel en wie niet een bed krijgt.

"Daar zijn we heel ver vandaan", zei De Jonge maandag tijdens een kort persmoment. De bewindsman ziet wel dat de zorg desalniettemin "onder grote spanning" staat.

Ook Ernst Kuipers vertelde maandag dat van code zwart "volstrekt geen sprake" is. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei begrip te hebben voor de zorgen die uit verschillende hoeken van de zorg worden geuit, "maar tegelijkertijd moeten we onrust voorkomen".

"Je moet je op alle mogelijke manieren voorbereiden en daar moet je ook transparant over zijn, maar we krijgen de komende dagen geen code zwart en ik verwacht deze week ook niet."

Andere zorg moet worden afgeschaald voor meer ic-bedden

Op dit moment liggen er zo'n 470 coronapatiënten op de ic en in totaal hebben nog geen duizend patiënten intensieve zorg nodig, zei De Jonge. Er wordt momenteel opgeschaald naar 1.150 bedden. Daarna, in het uiterste geval, kan dat worden uitgebreid tot 1.350 bedden.

Meer is niet mogelijk vanwege het personeelstekort in de zorg, een hoog ziekteverzuim en een verhoogde uitstroom van zorgwerknemers. Vanuit de zorg wordt het aantal van 1.350 bedden niet haalbaar geacht, meldden de acht universitaire ziekenhuizen en de Nederlandse Zorgautoriteit eind vorige maand.

Om meer ic-bedden beschikbaar te maken moet andere zorg worden afgeschaald. De Jonge: "Dat zijn heel pijnlijke maatregelen, want dit betekent dat operaties waar mensen al heel lang op zitten te wachten moeten worden uitgesteld."

De bewindsman zegt wel voorbereid te zijn, mocht het zo ver komen. "We zijn op alle scenario's voorbereid."

De Jonge en demissionair premier Mark Rutte hamerden er maandag op dat de huidige coronamaatregelen beter nageleefd moeten worden. Anders moet er opnieuw worden ingegrepen, luidde de waarschuwing. Vooralsnog staat er op 3 december een nieuw weegmoment in de agenda.

Kuipers over eventuele code zwart: 'Volstrekt geen sprake van'
90
Kuipers over eventuele code zwart: 'Volstrekt geen sprake van'