zaterdag 20 november om 01:22
Wij sluiten voor nu dit liveblog. Bedankt voor het volgen. Uiteraard blijf je via onze reguliere berichtgeving op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Rotterdam.
zaterdag 20 november om 00:35
Situatie in Rotterdam "beheersbaar"
Inmiddels heeft de politie in Rotterdam versterking gekregen van politie-eenheden uit heel het land. Volgens de Rotterdamse dienders is de situatie in de stad nu "beheersbaar". Volgens de Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) kreeg de politie op vrijdagavond te maken met "fors geweld". Aan de kant van de politie zijn gewonden gevallen.
zaterdag 20 november om 00:09

Politie heeft controle terug in Rotterdam
Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de politie inmiddels "de macht terug" in het hart van de stad, waar vrijdagavond honderden mensen zich verzamelden om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt. Dat zei hij tijdens een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie). 

Aboutaleb noemde het politieoptreden op vrijdagavond "heldhaftig" en sprak er schande van dat de agenten eerder die avond werden aangevallen. "Geweld tegen dienders raakt me, ook de driehoek". 

vrijdag 19 november om 23:21

Rotterdam Centraal vrijgegeven door politie
De politie Rotterdam heeft station Rotterdam Centraal vrijgegeven, meldt de NS op Twitter. Daarmee zal het treinverkeer "mondjesmaat" op gang worden gebracht, aldus de vervoerder. Eerder op vrijdag raakte het treinverkeer van en naar Rotterdam ontregeld als gevolg van de uit de hand gelopen demonstratie tegen het 2G-beleid, die uitmondde in ernstige rellen. 

 

vrijdag 19 november om 23:09
Grapperhaus in contact met burgemeester en korpschef 
Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus wil nog niet reageren op de rellen in Rotterdam. Eerst is de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) aan zet, laat een woordvoerder vrijdagavond weten. De bewindsman heeft wel contact gehad met burgemeester Ahmed Aboutaleb, en meerdere keren met korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie.
vrijdag 19 november om 22:53

Nog altijd onrustig op en rond de Coolsingel
Volgens de politie Rotterdam is het in de omgeving van de Coolsingel nog altijd onrustig. "Maximale inzet van politie is noodzakelijk om de openbare orde zo spoedig mogelijk te herstellen", aldus de politie. Inwoners zijn opgeroepen weg te blijven van de Coolsingel.  

vrijdag 19 november om 22:35
Woede en afschuw bij Kamerleden over geweld in Rotterdam
In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op de rellen in Rotterdam. "Criminele relschoppers" hebben de demonstratie gekaapt, twittert PvdA-parlementariër Barbara Kathmann. "Dit moeten we niet langer pikken."

CDA-Kamerlid Hilde Palland spreekt van "afschuwelijke beelden uit Rotterdam van mensen die zich op alles en iedereen afreageren". Dat heeft volgens haar niets met demonstreren te maken, maar is het "totaal idioot en onacceptabel".

VVD'er Ingrid Michon noemt de relschoppers een "stelletje mafkezen". Wat zij doen is volgens haar geen demonstreren, "maar kansloos slopen van eigendommen van de politie of hardwerkende ondernemers".

Ook onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan is verbijsterd. "Wat zijn dit voor een mafklappers? Onze hulpverleners en zorgprofessionals hebben het al zwaar genoeg. Wees een beetje solidair en zorg voor elkaar."
vrijdag 19 november om 22:13
Politie vraagt beelden op te sturen 
De politie laat via de website weten dat het belangrijk is "om een goed beeld te schetsen van deze avond". Daar is hulp bij nodig en daarom vraagt de politie aan mensen om beelden van de ongeregeldheden op te sturen via een speciaal formulier op de website.
vrijdag 19 november om 22:10
Nog onduidelijk hoe en door wie persoon op beelden gewond is geraakt
Op sociale media gaan beelden rond van een persoon die vanavond zou zijn neergeschoten. De politie laat weten hier veel vragen over en beelden van te krijgen, maar dat het nog onduidelijk is hoe en door wie diegene gewond is geraakt.
vrijdag 19 november om 21:52
Politie lost gerichte schoten tijdens uit de hand gelopen demonstratie
De schoten die de politie vrijdagavond heeft gelost, zijn zowel waarschuwingsschoten als gerichte schoten geweest. Dat zegt een politiewoordvoerder tegen NU.nl. Verdere details daarover zijn nu nog niet bekend. Verschillende media melden dat er in ieder geval twee gewonden zijn, maar precieze aantallen zijn door de politie nog niet naar buiten gebracht.
vrijdag 19 november om 21:36
Meerdere politieauto's vernield bij rellen in Rotterdam
40
Meerdere politieauto's vernield bij rellen in Rotterdam
vrijdag 19 november om 21:30
Nog niet duidelijk hoeveel relschoppers aanwezig zijn, demonstratie was aangekondigd
Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel relschoppers nog in Rotterdam overlast veroorzaken. De demonstratie voorafgaand aan de rellen was wel aangekondigd, zegt de politiewoordvoerder. De gemeente liet weten dat deze niet was aangemeld, waarmee het geen legale demonstratie is.

"Dat het zo heftig zou worden, hadden wij ook niet verwacht", aldus de politiewoordvoerder.
vrijdag 19 november om 21:24
Politie zet waterkanon in tijdens rellen in Rotterdam
24
Politie zet waterkanon in tijdens rellen in Rotterdam
vrijdag 19 november om 21:23
Gewonden na schoten bij rellen in Rotterdam, onduidelijk hoeveel
Bij de rellen zijn meerdere gewonden gevallen, zegt een woordvoerder van de politie tegen NU.nl. Die gewonden houden verband met de geloste schoten. "Onduidelijk is nog hoe en door wie er geschoten is", aldus de zegsvrouw. Ze kon nog niks zeggen over hoeveel mensen het zou gaan. Ook is nog niet duidelijk of het demonstranten of hulpverleners betreft.

In het centrum van Rotterdam is momenteel een noodbevel van kracht. Mensen mogen zich niet ophouden rondom de Coolsingel, het Centraal Station en Blaak. "We zijn bezig om het daar weer rustig te krijgen", zegt de woordvoerder.
vrijdag 19 november om 20:57
Camerajournalist zou zijn aangevallen
Een camerajournalist zou vanavond zijn aangevallen, melden Rijnmond en AD. De man zou klappen hebben gekregen. Ook zou zijn camera zijn vernield. Een politiewoordvoerder kon dat nog niet bevestigen.
vrijdag 19 november om 20:52
Er zouden enkele honderden mensen aanwezig zijn op de Coolsingel. Hoeveel van hen op dit moment meedoen aan de rellen, is niet bekend.
vrijdag 19 november om 20:49
Diverse groepen aanwezig op Coolsingel
Diverse groepen zouden zijn samengekomen op het plein, meldt Rijnmond. Volgens het regionale nieuwsmedium gaat het onder meer om Protestgroep Feyenoord City en Dockers United. Uit Twitter-berichten van de eerste groep blijkt dat deze inderdaad aanwezig is bij de rellen.
vrijdag 19 november om 20:45
Relschoppers steken politieauto in brand in Rotterdam
42
Relschoppers steken politieauto in brand in Rotterdam
vrijdag 19 november om 20:43
Politie bekogeld met voorwerpen, auto's in brand gestoken
Op beelden op sociale media is te zien hoe de hulpdiensten worden bekogeld met onder meer stenen. Ook zijn politieauto's in brand gestoken. De politie laat weten in groten getale aanwezig te zijn om de orde te herstellen. Ook de Mobiele Eenheid van de politie is daarbij ingezet.
vrijdag 19 november om 20:41
De betogers waren eerder vandaag samengekomen om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid, waarbij mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs krijgen als ze zijn gevaccineerd tegen of genezen van COVID-19. Eerder op de dag werd via sociale media al opgeroepen tot een betoging tegen 2G.
vrijdag 19 november om 20:36
Politie lost waarschuwingsschoten bij rellen in Rotterdam
Honderden betogers hebben zich in Rotterdam op de Coolsingel verzameld bij een uit de hand gelopen demonstratie. Op beelden is te zien dat een politieauto in brand is gestoken en er zwaar vuurwerk wordt afgestoken. Ook worden hulpdiensten bekogeld. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost. Lees hier meer.
vrijdag 19 november om 20:35
Het is onrustig in Rotterdam. De politie laat weten dat een demonstratie tegen de coronamaatregelen op de Coolsingel is uitgemond in rellen. Daarbij zou op diverse plekken brand zijn gesticht en vuurwerk worden afgestoken. Er zijn meerdere waarschuwingsschoten gelost.
vrijdag 19 november om 20:34
Goedenavond en welkom in dit liveblog. Hier houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Rotterdam.

  • In Rotterdam geldt een noodbevel nadat een demonstratie tegen het 2G-beleid is uitgemond in rellen
  • Daarbij heeft de politie gerichte schoten gelost
  • Er zijn zeker zeven gewonden gevallen en ten minste twintig aanhoudingen verricht
  • De politie is in groten getale aanwezig om de orde te herstellen. Ook de ME is ingezet