
Oostenrijk voert lockdown weer in en verplicht vaccinatie voor alle inwoners
Schallenberg benadrukte vrijdag dat het nog niet is gelukt om voldoende mensen ervan te overtuigen een coronaprik te halen. Hoewel meer mensen zich lieten vaccineren na de aankondiging van de 2G-maatregel en de lockdown voor ongevaccineerden, zijn het er nog altijd niet genoeg.
"Het duurzaam verhogen van de vaccinatiegraad is de enige manier om uit deze vicieuze cirkel te komen", vervolgde Schallenberg. Het land gaat op dit moment gebukt onder een golf van coronabesmettingen. Iets meer dan 65 procent van de totale bevolking is gevaccineerd.
De komende weken werken de Oostenrijkse autoriteiten aan de wetgeving die de verplichte vaccinatie mogelijk moet maken. Hoe die plicht er precies uit gaat zien, is dus nog niet bekend. Wel liet Schallenberg weten dat er een uitzondering komt voor mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden.

Wat is de 2G-regel en waar komt het vandaan?
Lockdown duurt maximaal twintig dagen
In het land gold al een lockdown voor mensen die niet (volledig) zijn gevaccineerd tegen COVID-19. Zij mochten sinds 15 november hun woning alleen verlaten voor essentiële activiteiten, zoals boodschappen doen en werken.
Vanwege de oplopende coronacijfers besloten de deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk eerder al om met ingang van maandag een volledige lockdown - dus ook voor gevaccineerden - in te voeren. Nu volgt ook de rest van het land.
Tijdens de lockdown mogen alleen supermarkten, apotheken en drogisten openblijven. Horecagelegenheden moeten de deuren sluiten en scholen moeten onderwijs op afstand geven. Mensen mogen alleen hun huis uit om boodschappen te doen, beweging te krijgen, te werken of een arts te bezoeken.
De lockdownmaatregel wordt na tien dagen geëvalueerd en duurt maximaal twintig dagen. Daarna geldt de ingrijpende maatregel alleen nog voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen COVID-19.
NUjij: Uitgelichte reacties