Vorige week lag het aantal sterfgevallen ruim 20 procent hoger dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde 3.750 sterfgevallen, bijna 850 meer dan verwacht. Volgens het statistiekbureau is de hogere sterfte in alle leeftijdsgroepen terug te zien.

Een verklaring voor de hogere sterfte heeft het CBS nog niet. Bij het RIVM werden afgelopen week wel meer sterfgevallen van coronapatiënten geregistreerd.

Volgens het CBS is de oversterfte de laatste weken duidelijk aan het oplopen. Maar sinds begin augustus ligt de sterfte al boven de aantallen die gebruikelijk zijn in deze periode.

Naar schatting overleden vorige week 2.100 mensen van tachtig jaar en ouder. Dat zijn er bijna 500 meer dan verwacht. Bij deze leeftijdsgroep is de sterfte al vier weken opvallend hoog. Dat geldt ook voor mensen van 65 tot 80 jaar. In deze leeftijdsgroep stierven vorige week 1.200 mensen, bijna 300 meer dan verwacht. Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte afgelopen week naar schatting 450, ruim 50 meer dan verwacht.

Aantal sterfgevallen volgens het CBS

© ANP/LocalFocus