Zorgorganisaties vrezen grote personeelsproblemen als de strengere quarantaineregels ook voor hun personeel gaan gelden. Het zou tot onwerkbare situaties leiden.

De details van de regels moeten nog uitgewerkt worden, maar het nieuwe uitgangspunt wordt dat huisgenoten van mensen die het coronavirus hebben opgelopen uit voorzorg thuis moeten blijven, ook als ze zijn gevaccineerd of eerder zijn hersteld van een infectie. "Dat kunnen wij ons vanuit de zorg niet veroorloven", laat de woordvoerder van ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers weten.

Het wordt volgens Kuipers "onwerkbaar" als ziekenhuispersoneel niet wordt uitgezonderd. "Dan lopen we vast", vreest de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

De gehandicaptenzorg denkt er precies zo over. Die sector vreest een verdubbeling van het nu al hoge ziekteverzuim. In een brandbrief aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) het "zeer wenselijk om zorgmedewerkers met cliëntcontact die gezond zijn zoveel mogelijk aan het werk te houden".

Het demissionaire kabinet kondigde vorige week aan dat vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen het quarantainebeleid wordt aangescherpt. Het RIVM werkt nog aan een nieuwe richtlijn. Een woordvoerder kon donderdag nog niet zeggen of daarin uitzonderingen komen te staan. Ook liet hij in het midden wanneer de richtlijn precies zal verschijnen. Op de website van de Rijksoverheid staat dat de regels voor quarantaine "naar verwachting" deze vrijdag worden aangepast.

Maatregel zou tot ongehoorzaamheid kunnen leiden

VGN-directeur Frank Bluiminck waarschuwt in zijn brief aan de minister voor "onoplosbare dilemma's op de werkvloer en gedachten in de richting van ongehoorzaamheid". Wat hem betreft moeten gezonde, klachtenvrije zorgmedewerkers daarom worden uitgezonderd van de regel.

Zowel Bluiminck als Kuipers wijst erop dat zorgmedewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. "We zijn gewend om de patiënt op die manier te beschermen, bijvoorbeeld met chirurgische mondkapjes en handschoenen, dat hoort bij ons dagelijkse werk", zegt de woordvoerder van Kuipers.

Beroepsorganisatie NU'91 vindt dat eerst naar andere oplossingen moet worden gekeken. "Ik snap dat het een groot probleem is, maar je wil wel zo veilig mogelijk werken", zegt een woordvoerder. Volgens de organisatie zouden bijvoorbeeld meer studenten ingezet kunnen worden.

Ook ziet NU'91 mogelijkheden om het voor parttimers aantrekkelijker te maken meer uren te draaien. "Zorg dat de kinderopvang wordt geregeld en dat mensen al hun toeslagen behouden."