Heel Nederland kleurt nu donkerrood op de Europese coronakaart. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie geldt voor alle twaalf provincies het hoogste waarschuwingsniveau. Groningen en Drenthe zijn donderdag als laatste provincies donkerrood geworden.

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood, waarbij groen voor een laag risico staat en donkerrood voor een erg hoog risico. De kleuren op deze coronakaart worden iedere donderdag gebaseerd op het absolute aantal en het percentage positieve tests in de twee voorgaande kalenderweken.

Limburg vestigde een nieuw Nederlands record. In de afgelopen twee weken zijn daar meer dan 15.600 inwoners positief getest op het coronavirus. Dat komt neer op bijna 1.400 gevallen op elke 100.000 mensen, oftewel 1 op elke 71 Limburgers. In december vorig jaar telde Limburg in twee weken tijd 1.143 positieve tests per 100.000 inwoners. Dat was het oude Nederlandse record.

Zeeland en Gelderland volgen. Daar werden respectievelijk 1.088 en 1.067 op elke 100.000 mensen positief getest. Daarmee zitten ze boven het niveau waar Limburg vorige week zat. Twee weken geleden was Limburg koploper van Nederland met 701 positieve tests per 100.000 mensen, de helft van het huidige aantal. Nu blijven alleen Drenthe en Groningen nog onder dat niveau.

Midden- en Oost-Europa tellen nog altijd de meeste positieve tests, en in Scandinavië neemt het aantal gevallen ook toe. De situatie is vooralsnog het gunstigst in Italië, Frankrijk en Portugal, hoewel ook daar de waarschuwingsniveaus omhooggaan. Van de meer dan tweehonderd regio's in heel Europa is Sardinië de enige die nog op groen staat.