Iets meer dan 93.000 mensen zijn dinsdag naar een testlocatie van de GGD gegaan om te weten te komen of ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is een record, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland woensdag weten.

De GGD's voerden maandag zo'n 91.000 tests uit. Dat was een aanscherping van het oude record uit maart van dit jaar, toen in een dag tijd ongeveer 89.000 mensen werden getest.

Voor woensdag staan ruim 90.000 afspraken gepland. Daarvan was rond het middaguur al zeker de helft afgenomen.

De GGD's hebben het ontzettend druk. Het aantal mensen dat zich wil laten testen groeit nog steeds, maar de testlocaties hebben vrijwel geen plek meer voor ze. De maximale testcapaciteit is bereikt, meldde de GGD-koepel dinsdag. Dat maakt het ook heel moeilijk om nog een testafspraak te maken.

Die drukte leidt soms ook tot spanningen, zowel in de telefoongesprekken met het callcenter als op de testlocaties. "We begrijpen dat mensen ongeduldig zijn, maar vragen mensen dat niet af te reageren op onze medewerkers en hen met respect te behandelen. Zij moeten hun werk veilig kunnen doen", aldus GGD GHOR Nederland.

Eerder op woensdag meldde de NOS dat het door de grote drukte bij de GGD's vrijwel onmogelijk was om nog een afspraak te maken, zowel telefonisch als online. Woensdagochtend werd het callcenter van de GGD 310.000 keer gebeld. Mensen wordt aangeraden om zoveel mogelijk in de middag of avond te bellen.