Het is onverminderd druk bij het callcenter van de GGD waar mensen naartoe kunnen bellen voor een coronatestafspraak. Toch lukt het de GGD nog steeds om aan die testvraag te voldoen. Wel adviseert de gezondheidsdienst om niet allemaal 's ochtends vroeg te bellen voor een testafspraak.

Het callcenter van de GGD schaalt continu op om mensen die een coronatest willen inplannen te kunnen helpen. "We bewegen zo soepel mogelijk mee met de toenemende testvraag. Mensen moeten soms iets langer wachten of verder reizen om getest te worden, maar we kunnen de testvraag aan", zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Ondanks de grote drukte van afgelopen week kan de GGD nog steeds "in vrijwel alle gevallen" binnen 48 uur de testuitslag doorgeven.

Van zondag 8.00 uur tot 12.00 uur zijn er 47.000 afspraken ingepland, Dat zijn ongeveer evenveel afspraken als een week geleden op hetzelfde tijdstip, maar twee keer zoveel als twee weken geleden, aldus de organisatie.

Zaterdag werden in totaal 70.000 nieuwe testafspraken gemaakt via het callcenter en de website. Er werden die dag ruim 73.000 coronatests afgenomen. Op sommige locaties kun je namelijk ook testen zonder afspraak.

'Mensen bellen direct als ze wakker worden'

De drukte bij de afsprakenlijn is 's ochtends het grootst, licht de woordvoerder toe. Eerder deze week meldde GGD GHOR dat er tussen 8.00 en 8.01 uur al vijftienduizend mensen hadden gebeld. "We zien in de ochtend echt een enorme piek. Mensen zijn misschien met klachten wakker geworden en bellen dan direct."

De organisatie roept mensen op om het later op de dag nog eens te proberen als ze de telefoonlijn 's ochtends niet kunnen bereiken vanwege de drukte. De afsprakenlijn is tot 20.00 uur geopend.

In de afgelopen zeven dagen testten 93.573 mensen positief op het coronavirus, gemiddeld 13.368 per dag. Dat is het hoogste gemiddelde sinds de uitbraak van COVID-19.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus