De Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg voert vanaf maandag een lockdown in voor iedereen die niet gevaccineerd is. Oostenrijk is het eerste land ter wereld dat zo'n gedeeltelijke lockdown invoert.

"Een lockdown voor de ongevaccineerden betekent dat deze mensen niet van huis kunnen behalve wanneer ze naar werk moeten, essentiële boodschappen gaan doen of de benen moeten strekken", zei Schallenberg eerder deze week volgens persbureau Reuters.

Het gaat om dezelfde regels die golden tijdens de lockdown in 2020, maar nu gelden ze alleen voor ongevaccineerden. De Oostenrijkse politie gaat controles uitvoeren.

De vaccinatiegraad in Oostenrijk is 65 procent, "beschamend laag", noemde Schallenberg dat. Schallenberg maakte donderdag al duidelijk dat de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden al binnen enkele dagen kan worden ingeperkt, omdat het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt. Oostenrijk heeft volgens het Europees centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC) na Liechtenstein de laagste vaccinatiegraad van alle West-Europese landen.

Schallenberg kondigde eerder al aan dat vanaf maandag alleen gevaccineerden en herstelde coronapatiënten toegang krijgen tot onder meer cafés, restaurants, kapsalons en evenementen met meer dan 25 personen. Dit is de zogeheten 2G-regel.

Oostenrijk zag het aantal coronabesmettingen in de afgelopen tijd explosief toenemen. Daardoor staat ook de zorg onder grotere druk. De autoriteiten maakten donderdag bekend dat in de afgelopen 24 uur 11.975 nieuwe gevallen zijn geregistreerd. Dat is het grootste aantal nieuwe positieve tests sinds het begin van de pandemie.

Waarom de datum van je laatste vaccin je vakantie in gevaar brengt
105
Waarom de datum van je laatste vaccin je vakantie in gevaar brengt