
Wat is een boosterprik precies? Antwoorden op vragen over de extra vaccinatie
Volg dit onderwerp
Wat is een boosterprik?
Een boosterprik is een extra vaccinatie tegen COVID-19. Bijna 84 procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder heeft al twee prikken (of één in het geval van Janssen) gehaald en is volledig gevaccineerd. De boosterprik komt boven op die eerdere vaccinaties en versterkt de werking daarvan. Een "oppepprik", noemt De Jonge het.
De extra prik wordt gezet met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Ook mensen die eerder een vaccinatie met AstraZeneca of Janssen hebben gekregen, krijgen straks een prik met Pfizer of Moderna.
Waarom is de boosterprik nodig?
Nu de coronacijfers de pan uit rijzen, is het belangrijk dat de mensen die het meest risico lopen, goed beschermd blijven tegen het virus.
Uit onderzoeken komen aanwijzingen naar voren dat de bescherming van eerdere coronaprikken na een aantal maanden wat afneemt. Dat is vooral het geval bij ouderen.
Kort nadat je je vaccinaties hebt gehaald, biedt de coronaprik 95 tot 97 procent bescherming tegen ziekenhuisopname. Maar begin november was dat onder ouderen nog 89 procent en half november 87 procent, vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel deze week aan de Tweede Kamer.
Dat is op individueel niveau nog steeds een behoorlijk goede bescherming. Maar bij een groot aantal coronabesmettingen belanden er alsnog heel wat mensen in het ziekenhuis, omdat ze de pech hebben niet bij die 87 procent te behoren.
Bij jongere mensen worden de vaccins ook iets minder effectief tegen ziekenhuisopname, maar daar is dat verschil veel kleiner.

Wie krijgt de boosterprik?
De boostervaccinatie wordt nu eerst toegediend aan de mensen die een groter risico lopen om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Dat zijn ouderen en kwetsbaren.
Eerst mogen tachtigplussers die zelf naar de GGD-prikstraten kunnen komen een boostervaccinatie halen, waarna de andere zestigplussers volgen. Dat gaat op volgorde van leeftijd. Op donderdag 2 december kreeg bijvoorbeeld jaargang 1941 een uitnodiging.
Inmiddels is ook het vaccineren van alle meerderjarige bewoners van zorginstellingen begonnen, grofweg 265.000 mensen. Ook zorgpersoneel krijgt deze maand al de mogelijkheid om de booster te halen.
Vanaf januari volgend jaar kunnen ook de 25.000 tot 35.000 niet-mobiele ouderen thuis een boosterprik toegediend krijgen.
Eind deze maand moeten ruim drie miljoen boosterprikken zijn gezet, hoopt De Jonge. Daarmee zou de boostercampagne, die weken of zelfs maanden later op gang kwam dan in andere Europese landen, een flinke inhaalslag maken.
En de rest? Krijgt die straks ook een prik?
Ja. Daar wil De Jonge na Oud en Nieuw mee beginnen. Alle zestigminners kunnen dan zo snel mogelijk in de zevende maand na de laatste vaccinatie een boosterprik halen, beloofde De Jonge vrijdag. Daarbij zal worden geprikt van oud naar jong.
Om dat mogelijk te maken, worden de komende weken weer meer priklocaties ingericht. Nu zijn het nog een stuk of 70 locaties, halverwege december moeten er 79 kleinere locaties en 9 XXL-locaties zijn.
De Jonge denkt dat in maart iedereen die dat wil, een booster kan hebben gehad.
Is de boosterprik hetzelfde als de derde prik?
Nee. Strikt genomen is een boosterprik natuurlijk voor de meeste mensen de derde prik die ze krijgen. Toch heet de boosterprik officieel niet zo.
Met de 'derde prik' wordt namelijk de extra dosis bedoeld die mensen met immuunproblemen in de afgelopen maanden kregen. Voor hen was de gebruikelijke hoeveelheid van twee vaccins namelijk niet voldoende. Van die derde prik zijn er inmiddels 107.000 gezet.

NUjij: Uitgelichte reacties