De politie heeft dinsdagavond ingegrepen bij een demonstratie bij het ministerie van Justitie in Den Haag. In dat gebouw aan de Turfmarkt ging eerder op de avond de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) van start. Personeel en journalisten moesten enige tijd binnenblijven.

De groep, die aanzwol tot enkele honderden demonstranten, werd uit elkaar gedreven en in tweeën gesplitst. De politie werd daarbij bekogeld met zwaar vuurwerk, rookbommen en andere voorwerpen.

Beide groepen zijn samengedreven op de Bezuidenhoutseweg, weg van het ministerie en richting de Koekamp. De politie riep de actievoerders eerder op de avond met een luidspreker op daarnaartoe te gaan, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Enkele groepjes renden weg richting het Malieveld en het centraal station. Op de Korte Voorhout voerde de Mobiele Eenheid (ME) rond 20.40 uur een charge uit tegen enkele tientallen demonstranten, die daarop met bakstenen begonnen te gooien. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht.

De politie meldde eerder dat de actievoerders naar het Malieveld werden begeleid. Burgemeester Jan van Zanen had die plek aangewezen als locatie voor de demonstratie, die niet was aangemeld bij de gemeente.

Eerdere persconferentie verstoord door lawaaiprotest

Het ministerie van Justitie kreeg dinsdagmiddag extra beveiliging omdat er oproepen op sociale media waren rondgegaan om te demonstreren bij het gebouw. Er zijn onder meer hekken geplaatst en er was vroeg op de avond al veel politie op de been.

Tijdens de vorige persconferentie zorgde een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen voor een dreigende sfeer. Tijdens de demonstratie werd ook vuurwerk afgestoken. Het ministerie moest worden afgesloten. Ambtenaren en journalisten konden toen ook het gebouw enige tijd niet uit.

Demonstranten botsen met politie bij lawaaiprotest in Den Haag
45
Demonstranten botsen met politie bij lawaaiprotest in Den Haag