Goedenavond en welkom in dit liveblog. Lees hier terug wat demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zeiden op de persconferentie.

dinsdag 2 november om 19:31
Na 1,5 uur is de persconferentie afgelopen. In dit artikel geven wij een uitgebreid overzicht van alle maatregelen die vanavond zijn aangekondigd. Daarnaast gaan wij in een aantal andere artikelen in op de andere maatregelen: lees hier over het advies om afstand te houden, hier over de boosterprik, en in dit artikel over het voornemen om in sommige sectoren een verplichte coronapas mogelijk te kunnen maken.
dinsdag 2 november om 19:27
Dan de mondkapjes. Volgens het RIVM is het nog steeds niet helemaal duidelijk of ze werken. "Het is waar dat er wereldwijd discussie is over de werking van mondkapjes", beaamt Rutte. "We denken op basis van de advisering dat het verstandig is om het weer in te voeren." Rutte gelooft niet dat het een schijnmaatregel is, maar zegt wel dat er discussie is in de wetenschappelijke wereld. "Het punt is dat afstand houden niet overal kan. In het ov, op Schiphol, als je inkopen doet in de supermarkt. Dat soort situaties kunnen zich voordoen, en in die zin zijn mondkapjes verstandig."
dinsdag 2 november om 19:22
Is het verplicht stellen van het vaccinatiebewijs in de horeca geen vaccinatiedrang, vraagt Nieuwsuur zich af. De Jonge zegt dat men ook mag verwachten veilig naar de horeca te kunnen. De journalist wijst De Jonge erop dat hij eerder heeft gezegd dat mensen zich niet verplicht moeten voelen om te vaccineren. Bij oproepkrachten is op deze manier eigenlijk de enige manier waarop ze nog kunnen werken, om zich te laten vaccineren. De minister wijst vervolgens op de gevaren die in de horeca spelen. "Je kan je laten testen. Dat het ongemakkelijk is en onhandig, begrijp ik wel. Maar je wil op een veilige manier de horeca door laten gaan. Makkelijke keuzes zijn er niet meer".

De Italiaanse situatie, waarbij mensen worden ontslagen, wil De Jonge niet. Dat is vaccinatieplicht. Maar het kabinet wil juist geen directe- of indirecte vaccinatieplicht.
dinsdag 2 november om 19:19
"Mondkapje wordt weer verplicht. Er zijn veel mondkapjes onder beheer van VWS, betaalt van belastinggeld. Wanneer mogen mensen die gratis ophalen?"

Volgens De Jonge moet er een verstandige bestemming voor de mondkapjes worden gezocht. "Er zijn ook grenzen wat je zomaar mag doen. Binnen die grenzen wordt gekeken naar wat verstandig is. Bijvoorbeeld verkopen, of doneren, zoals we laats aan Suriname hebben gedaan."
dinsdag 2 november om 19:14
Vervolgens een vraag namens Volkskrant. "U begon uw persconferentie met een beetje een sombere boodschap, namelijk dat mensen tegenover elkaar komen te staan. Leiden de nieuwe maatregelen niet tot meer spanningen?" Zou kunnen, zegt Rutte. Daarom benoemde hij dat ook in het begin van de persconferentie. "Maar als wij als politiek zien dat de doelstellingen in gevaar komen, dan moeten we maatregelen nemen. We realiseren wel dat dit mensen die niet-gevaccineerd zijn meer raakt. Maar ze kunnen gewoon meedoen aan het leven. Als ze zijn getest."
dinsdag 2 november om 19:11
NRC vat samen in hoeverre de basismaatregelen de laatste persconferenties zijn veranderd. "Is het voor burgers nog wel goed te volgen?"

Rutte begint vervolgens over de prognoses en de afweging die zijn gemaakt bij de maatregelen. "Het is in die zin ook een beetje met het virus meebewegen. We hebben de 1,5 meter ook liever niet. En dat zal voor veel Nederlanders gelden, dat ze in het persoonlijk leven even moeten nadenken." Proportionaliteit blijft belangrijk, valt De Jonge in. "Op een moment zeggen, laten we de maatregelen maar vasthouden, dat had de vraag van proportionaliteit opgeroepen. Je schaalt af wanneer het kan, je schaalt op wanneer het nodig is". Dat is niet slecht voor de draagvlak van de maatregelen, vindt De Jonge.
dinsdag 2 november om 19:08
"U ging er redelijk met gestrekt been in. U bent redelijk fel geweest. Hebt u nu niet zoiets, had ik maar wat gas terug genomen zodat meer mensen te verleiden zijn de prik te nemen?"

De Jonge zegt dat hij nou eenmaal het gezicht geworden is van de aanpak van het coronavirus en dat mensen daardoor misschien minder van hem aannemen dan van de huisarts. Hij vindt dat hij dit soort uitspraken moet kunnen zeggen, dat is volgens hem niet "met een gestrekt been erin gaan", maar zijn werk doen als minister van Volksgezondheid.
dinsdag 2 november om 19:07
Rutte over uitbreiding coronapas: 'Raakt vooral ongevaccineerden'
55
Rutte over uitbreiding coronapas: 'Raakt vooral ongevaccineerden'
dinsdag 2 november om 19:06
NU.nl-verslaggever Edo van der Goot vraagt of men de maatregelen (en het noemen van mogelijke, nog strengere maatregelen, zoals de 2G-regel) moeten zien als dreigement. "Nee, het is nog steeds jouw keuze", zegt Rutte. "Het enige wat wij moeten proberen is dat de hele groep die zich niet heeft laten vaccineren, verspreid op de ic terechtkomt. Ik ben niet in de business van overtuigen. Onze rol is de feiten vertellen. Het vaccin is de snelste weg naar de vrijheid."

De Jonge durft wel te zeggen dat hij er wat anders instaat. "Keuzes hebben gevolgen. Mijn werk is dat ik mensen daarop wijs. Daarover zijn wij het eens. Als je van jezelf weet dat je een groter risico loopt, is het mijn werk als minister van Volksgezondheid te zeggen dat dat wél uitmaakt. Maar je mag wel zelf besluiten. Alle dagen van het jaar zal ik wel uitleggen dat vaccineren wel helpt." Rutte benadrukt dat hij het daar ook mee eens is. "Alleen wat ik niet wil is dat we mensen dwingen het te doen. Wel zeggen dat het verstandig is."

En die 13 procent, hoe trek je die nog over de streep? "Van die 13 procent, als je kijkt naar de gemiddelde rijksvaccinatieprogramma's, zal de helft daar waarschijnlijk niet voor kiezen. De andere helft heeft andere zorgen, allemaal verschillende. En van die groep moet je uitzoeken wat hun precieze reden is. De hele vaccinatiecampagne is daarop gericht." Ook bij die groepen moet het gesprek over vaccinatie - op respectvolle manier - worden gevoerd, vindt De Jonge.
dinsdag 2 november om 18:58
Rekent het kabinet zichzelf niet aan dat de zorgcapaciteit niet is vergroot in anderhalf jaar tijd?

De Jonge vindt het een terechte vraag, en legt uit dat het kabinet heeft geprobeerd veel mensen te verleiden te werken in de zorg. Bijvoorbeeld door meer te investeren in de opleidingen. Men heeft daardoor wel degelijk kunnen opschalen, meent De Jonge. "Het punt is dat verpleegkundigen en dokters maar op één plek tegelijkertijd kunnen werken. Dan kunnen ze niet al die anderen dingen doen." Er is ook sprake van uitputting in de zorg, signaleert hij. "Dat is ook begrijpelijk, men raakt structureel overbelast. Daar moeten we ook voor oppassen. Wat anders is dan vorige winter, is dat mensen proberen zo veel mogelijk de niet-coronazorg door te laten gaan". 

Dat het aantal bedden niet is vergroot, is volgens De Jonge niet waar. "Je kan alleen het aantal coronabedden verhogen als je bereid bent andere bedden af te schalen. Die bereidheid is -heel terecht- minder".
dinsdag 2 november om 18:56
Is volgende week vrijdag niet te vroeg om weer een weegmoment te hebben? "We gaan twee dingen doen: de komende dagen kijken hoe het zich ontwikkeld in de ziekenhuizen", herhaalt Rutte. "Het tweede is heel precies kijken aan de hand van onderzoek wat er gebeurt met het aantal bewegingen op de weg, het gedragsonderzoek van het RIVM, en of er bijvoorbeeld meer afgelezen kan worden uit de riooldata. Wat zegt dat voorspellend over het aantal besmettingen dat op ons afkomt?"

De Jonge vult aan: "Als je kijkt naar de curve van het RIVM: de mediaan (waarbij het 50 procent kans is dat het hoger uitpakt, en een evengrote kans dat het lager uitpakt) heeft een brede spreiding. We zitten nu aan de bovenkant van die onzekerheidsmarge. De maximale prognose is 4.700 ic-opnames en 23.000 ziekenhuisopnames. Als die zich over langere tijd uitrekken is het te doen, in korte tijd niet. De oppervlakte in de curve kan dus wel gelijk blijven, maar het heeft ook te maken met hoe hoog de piek is." Het komt er eigenlijk op neer dat de vraag is of de mediaan nu nog klopt. Daar zal volgende week vrijdag iets over te zeggen zijn.
dinsdag 2 november om 18:52
Uit grote steden zijn veel verhalen te horen dat er niet wordt gecontroleerd op de coronapas, ziet de journalist van ANP. "De ondernemer controleert en de gemeente zorgt voor handhaving bij die bedrijven die dat niet doen. Daar hebben we gisteren over gesproken bij het Veiligheidsberaad", aldus Rutte. Daar zijn afspraken gemaakt over de controle, daar gaan de gemeenten meer aan doen. 

Nog niemand heeft een idee waar de 45 miljoen die voor controle beschikbaar werd gesteld, heen is gegaan, bleek uit de rondgang van het persbureau. Volgens Rutte had het gebruikt kunnen worden voor de polsbandjes die sommige steden gebruiken en inzetten van beveiligers. Daar zou het aan moeten worden uitgegeven.

"De afspraak tussen de burgemeesters en Grapperhaus is dat ze er zich samen voor in gaan zetten". Maar benadrukt Rutte, het is ook aan de ondernemers en mensen zelf.
dinsdag 2 november om 18:48
De Jonge: 'Als trend niet wordt gekeerd, volgen nieuwe maatregelen'
120
De Jonge: 'Als trend niet wordt gekeerd, volgen nieuwe maatregelen'
dinsdag 2 november om 18:47
Terug naar de boosterprik. Wat ze daar net over aankondigden, kan je hier teruglezen.

"Baat het niet, dan schaadt het altijd ergens. Dan kan het vaccin dat hier wordt gebruikt niet ergens anders dienen", begint De Jonge. Met de booster wordt vooruitgelopen op het moment dat het echt noodzakelijk is. Vandaar dat we zeggen, we beginnen met booster, te beginnen bij tachtigplussers. Dan kom je bij een vrij grote groep die bijvoorbeeld ook de griepvaccinatie krijgt of kwetsbaar is. Volgens de Gezondheidsraad is er momenteel geen onderzoek voor wie dat dan zou moeten gelden, en bovendien weten we niet hoe het de komende maanden gaat met afnemende immuniteit. De keuze moet daarom bij mensen zelf liggen als zij dat zelf nodig vinden. "Als je dat niet nodig vindt, dan even goede vrienden."

En waarom pas over een maand beginnen, vraagt ANP zich af. Dat heeft volgens De Jonge te maken met de voorbereiding. De Gezondheidsraad zegt ook niet dat het nu meteen moet. Als we in december beginnen, zijn we nog het moment voor dat de afnemende immuniteit te zien is.
dinsdag 2 november om 18:45
De Telegraaf heeft een vraag over de coronatoegangsbewijzen. Is het wel terecht om de ondernemers te belasten met de zorg deze te checken? "Uiteindelijk hebben we toch besloten dat te doen. We hebben eenduidigheid nodig, het wordt buiten kouder, en twee, we zien toch een opleving van de coronacijfers die we voorkomen. We moeten het daarom ook zoeken in het verbreden van de coronatoegangsbewijzen."

Waarom wordt de wetgeving over bredere inzet coronatoegangsbewijs nu pas gestart? Had dat niet eerder gemoeten, vraagt de journalist zich af. De Jonge begint met het noemen van de cijfers in de ziekenhuizen. Er komt een moment waarop moet worden ingegrepen. Nu zitten we in een situatie waarin mensen zich hebben kunnen vaccineren, er onderscheid gemaakt moet worden voor wie meer bescherming heeft en wie niet. Die gereedschapskist om dat straks te kunnen doen is volgens hem niet adequaat gevuld, en dus moet daar de weg vrijgemaakt voor moeten worden. Zodat die kunnen worden ingezet wanneer dat echt nodig is.
dinsdag 2 november om 18:40
Begint het niet bij het beleid van het kabinet dat de overbelasting van de zorg heeft veroorzaakt, vraagt SBS zich af. "Schuldigen aanwijzen werkt niet, zo werkt de gezondheidszorg niet. We doen dat soort schuldtoewijzingen niet. Wat je wel moet doen, is feiten beantwoorden. Feit is dat mensen die niet zijn gevaccineerd meer kans lopen op besmetting en ziekenhuisopname. Ik vind dat we die feiten moeten noemen. Vervolgens is het de keuze aan de Nederlander om wel of niet een vaccin te nemen", reageert Rutte.

"Met een virus als dit kunnen we het alleen bestrijden door ons aan de maatregelen te houden", zegt Rutte. "We willen economische en maatschappelijke schade voorkomen. We moeten ook voorkomen dat mensen hun zorg wordt ontzegd vanwege te volle ziekenhuizen. Dat is een afweging die we maken".
dinsdag 2 november om 18:36
Heeft u wetenschappelijk bewijs dat de coronatoegangsbewijzen nut hebben? "In zoverre dat de onderzoeken die aantonen hoe het zit met besmettelijkheid en infectie, aantonen dat mensen die gevaccineerd zijn een kleiner risico zijn dan mensen die dat niet zijn. Er zal zonder twijfel nog allerlei onderzoek worden gedaan, maar het OMT adviseert niet voor niks de coronapas breder in te zetten".
dinsdag 2 november om 18:35
Een SBS-journalist zegt veel vragen van kijkers te hebben gekregen, maar het maar bij een paar vragen te houden. "Het wordt steeds duidelijker dat gevaccineerden het virus ook door kunnen geven. Zaagt dat de poten onder het coronatoegangsbewijs?"

De Jonge: "We weten dat het vaccin nog steeds goed werkt tegen transmissie. Niet 100 procent, maar dat kan ook niet. We zien dat dat in verloop van tijd afneemt, maar het beschermt nog steeds erg goed tegen ziekenhuisopname. Alleen bij de alleroudsten zien we het iets afnemen, daarom beginnen we ook met de booster."

Hij benadrukt dat men de studies goed moet blijven lezen. Op de opmerking dat mensen soms de logica missen, omdat het virus tóch kan worden doorgegeven, benadrukt De Jonge dat we weten dat gevaccineerde mensen het virus veel minder vaak doorgeven dan niet-gevaccineerden. "Punt is, die coronatoegangsbewijzen zijn nooit 100 procent sluitend. Voor wie is het risico het grootst? Voor mensen die niet-gevaccineerd zijn."
dinsdag 2 november om 18:34
Rutte licht nieuwe coronamaatregelen toe
194
Rutte licht nieuwe coronamaatregelen toe
dinsdag 2 november om 18:31
RTL: "Wat je vaker hoort is dat mensen die dubbel zijn gevaccineerd toch corona krijgen. Wat zegt zo'n QR-code dan?"

De Jonge: "Ook daar moeten we precies zijn in de cijfers. Gevaccineerden hebben minder kans het op te lopen en een ernstige infectie door te maken. Het coronatoegangsbewijs is voor mensen die gevaccineerd zijn een behoorlijk veilige oplossing. Ook bij het gebruik van coronatoegangsbewijzen is het risico voor ongevaccineerden het grootst. Zij lopen sneller het virus op. De QR-code kan niet automatisch komen te vervallen voor gevaccineerden die toch besmet raken. We hebben geen centrale database van QR-codes vanwege privacy. We kunnen 'm daarom niet laten vervallen. En daarnaast geldt dat mensen met klachten thuis moeten blijven, ook met een positieve coronatest. Met een gebroken been moet je ook geen autorijden, ook al heb je een rijbewijs".
dinsdag 2 november om 18:31
Politie treedt op tegen demonstranten bij ministerie
Voorafgaand aan de persconferentie werd al bekendgemaakt dat het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag extra beveiligd zou worden. Inmiddels bereiken ons berichten dat de politie moet optreden tegen demonstranten bij het gebouw aan de Turfmarkt in Den Haag. Wat er precies aan de hand is, is nog niet direct duidelijk.

Tijdens de vorige persconferentie zorgde een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen dat vlakbij plaatsvond voor een dreigende sfeer. Het ministerie moest worden afgesloten. Ambtenaren en journalisten konden toen het gebouw enige tijd niet uit.
dinsdag 2 november om 18:28
"Wat op dit moment aan de orde is, wij volgen nu het OMT-advies wat zegt: wat wij nu voorstellen grofweg moet je doen. Maar we kijken heel goed de komende dagen hoe dit in de ziekenhuizen gaat. Maar zal je nu meer doen dan hopelijk nodig is volgende week vrijdag, dan heeft dat ook schade. We proberen steeds te kijken: wat is passend bij het niveau waarop je nu zit."
dinsdag 2 november om 18:27
"Als dit niet werkt, dan gaan we op 12 november over tot strengere maatregelen waarbij ook niet-gevaccineerden harder worden aangepakt. Waarom wordt daar nu niet voor gekozen, nu de cijfers oplopen?", vraagt een journalist van RTL Nieuws.

Rutte: "Die uitbreiding van de coronatoegangsbewijzen raken meer mensen die niet-gevaccineerd zijn dan mensen die dit wel zijn. Zij moeten zich hebben laten testen om op meer plekken naar binnen te kunnen. We gaan kijken hoe de cijfers zich sneller ontwikkelen. Daarnaast kijken we wat ons gedrag doet. Dat gaan we wegen op 12 november. Als we ons dan te grote zorgen maken, komen we bij het pakket dat De Jonge heeft genoemd. Of dat gerichter ingezet kan worden. Maar het is wel een reële kans dat we volgende week vrijdag met verdere maatregelen moeten komen."
dinsdag 2 november om 18:24
Moet een ziekenhuisdirecteur gaan beslissen of er een QR-code moet komen op die locatie? De Jonge zegt dat ziekenhuisdirecteuren zelf maatregelen moeten kunnen stellen. Ze kunnen op meerdere manieren zorgen voor een veilige omgeving. "Ik wil deze maatregel wel mogelijk maken, maar hij is nu niet mogelijk. Het enthousiasme is daarbij niet voor iedereen even groot. Of we het daadwerkelijk nodig hebben, zal later blijken. Het wetstraject dat nodig is om een coronapas in een arbeidsrelatie in te kunnen zetten, gaat nog wel even duren. Hij benadrukt dat het hier gaat om mogelijk maken, niet verplichten.
dinsdag 2 november om 18:22
Dan nu de vragen van journalisten. NOS vraagt zich af waarom het kabinet maatregelen die voor iedereen gelden.

Rutte: "Ik ben het er niet mee eens dat dit maatregelen zijn die lastig zijn voor iedereen. Mondkapjes wel, en thuiswerken. Maar het coronatoegangsbewijs niet. Er is wel degelijk een onderscheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. We kijken nu naar het weegmoment van 12 november. Dat zijn maatregelen waarbij je het coronatoegangsbewijs verder uitbreid. Dat betekent een verder onderscheid tussen wel- en niet-gevaccineerden. Niet-gevaccineerden moeten dan op meer plekken laten zien dat ze zijn getest. Je kan nooit garanderen dat ze nergens naar binnen mogen, maar dat zit nu niet in onze plannen. We hopen dat het zover niet komt".
dinsdag 2 november om 18:19
De Jonge roept alle mensen op die nog geen prik hebben gehaald, er nog even over na te denken. "Het is nooit te laat om opnieuw de keuze te maken".
dinsdag 2 november om 18:19
Dan de boosterprikken. Ouderen mogen straks een extra coronavaccin halen, uit voorzorg. "Te beginnen bij de tachtigplussers, die vanaf begin december naar de GGD-prikstraten mogen komen. Daarna zestig- en zeventigplussers. Zorgmedewerkers gaan we aanbieden zo snel mogelijk een boosterprik te halen. We gaan met de zorg uitwerken hoe we dat in december gaan doen."

Op dit moment is nog zo'n 13 procent van de mensen niet-gevaccineerd.
dinsdag 2 november om 18:18
Rutte deelt 'lastige boodschap' over nieuwe coronamaatregelen
101
Rutte deelt 'lastige boodschap' over nieuwe coronamaatregelen
dinsdag 2 november om 18:16
"We hebben bewust gekozen voor maatregelen die beschermend zijn, maar die zo min mogelijk beperken voor de grootste groep, de mensen die gevaccineerd zijn. Maar dat geldt niet voor de maatregelen die we nodig hebben als we de trend niet weten te keren." De Jonge gaat die met ons langslopen. Zo wil het kabinet het mogelijk maken dat werkgevers coronabewijzen kunnen vragen van hun werknemers op plekken waar deze al moet worden getoond. Een mogelijkheid, maar geen verplichting, wil het kabinet ook voor de zorg bieden. "Tot slot willen we het coronatoegangsbewijs in kunnen voeren op andere plekken, waar dagelijks veel mensen bij elkaar kunnen komen. De niet-essentiële detailhandel, dierentuinen. Kortom: een verdere verbreding van het coronatoegangsbewijs."

Die zou eventueel ook ingezet moeten kunnen worden op die plekken waar de coronacijfers hoog zijn. Maar voor dat daadwerkelijk kan, moet veel gebeuren, benadrukt De Jonge. "Op 12 november willen we besluiten of, en hoe we verdergaan met deze maatregelen."
dinsdag 2 november om 18:14
Het vergt het uiterste van al die mensen die werken in de zorg, en dat moeten we niet vanzelfsprekend vinden, zegt De Jonge. "De realiteit is dat het hartstikke druk is in de ziekenhuizen en de zorg. De andere realiteit is dat het overgrote deel van de coronapatiënten in het ziekenhuis niet gevaccineerd is. De ongemakkelijke waarheid is dat de meesten van hen er niet hadden hoeven liggen als ze waren gevaccineerd." De Jonge noemt vervolgens het gevolg daarvan: daardoor wordt overige zorg uitgesteld. "Daarom kunnen we niet anders dan nu ingrijpen."
dinsdag 2 november om 18:13
Het woord is aan De Jonge. Hij begint met het benoemen van huisartsen, die in sommige gevallen niet meer vrijuit durven te spreken over vaccinatie. "We zien dat de laatste tijd vaker. Niet iedereen voelt zich meer vrij om te spreken over het coronavirus. Daar mogen we ons niet bij neerleggen. Grote tonen van sommigen zouden er niet toe mogen leiden dat het gesprek niet meer gevoerd mag worden, of ons afhouden van het benoemen van de feiten. Ook als ze ongemakkelijk zijn".

Van de mensen die nu nog besmet zullen raken, zullen duizenden nog zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis terechtkomen. Momenteel worden te veel mensen binnen te korte tijd ziek, vervolgt De Jonge. "De verwachting van het RIVM is dat we als we de trend niet weten te keren, we half december dubbel zo veel mensen op de ic hebben liggen als nu. Dan is de piek lager dan voorheen, ongeveer zo hoog als in het dal van de vorige winter. Dat komt door de vaccinatiegraad. Maar we mogen niet rustig achteroverleunen, want de golf is hoger dan we willen. We willen dat de reguliere zorg doorgaat, dus we kunnen niet te veel coronapatiënten in de ziekenhuizen veroorloven".
dinsdag 2 november om 18:10
Rutte: "Het begint met naleving. Dat doen we zelf. Controle is de check door bedrijven en organisaties zelf. De handhaving komt als laatste, daar hebben we binnen het Veiligheidsberaad uitvoerig over gesproken. Uiteindelijk gaat het om de bescherming van onszelf. Van ons als kabinet mag worden verwacht dat we zo goed mogelijk beoordelen om wat voor acties wordt gevraagd".
dinsdag 2 november om 18:09
"Daarnaast hebben we besloten dat men per 6 november op meer plekken het coronatoegangsbewijs moet laten zien. Die plicht gaat vanaf zaterdag ook voor andere locaties en gelegenheden bijkomen. Buitenterrassen horeca. Een aantal doorstroomlocaties zoals kermissen en braderieën. Georganiseerde amateursport boven de achttien jaar. Hetzelfde geldt voor toneelverenigingen en andere verenigingen. Een uitzondering is voor sinterklaasintochten en jeugdscoutring."

Ook geldt vanaf 6 november een uitbreiding van de mondkapjesplicht. "Vanaf zaterdag zijn de mondkapjes ook weer verplicht op stations en perrons, het hele vliegveld en alle publiek toegankelijke binnenlocaties, middelbaar beroepsonderwijs, hbo en universiteiten als mensen van a naar b lopen".

Bij contactberoepen moet een mondkapje ook op, maar dit geldt niet voor sexwerkers. Ook geldt de mondkapjesplicht niet op plekken waar ook een coronatoegangsbewijs moet worden getoond.
dinsdag 2 november om 18:06
Dan nu de besluiten van vandaag. Rutte begint met de eerste concrete maatregelen. Wat kunnen en moeten we extra doen? 

Rutte begint met de basismaatregelen. "Eigen gedrag blijft cruciaal. Het belangrijkste is, blijf thuis met klachten en laat je testen. Ook als je bent gevaccineerd. Was je handen, schud geen handen en geef geen knuffels, hoest in je elleboog en zorg voor frisse lucht". 

Daar komt bovenop het dringende advies 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast gaat ook het thuiswerkadvies scherpen gelden: werk minimaal de helft van je werktijd thuis. Daarnaast wordt opnieuw een dringend binnenlands reisadvies. Dat houdt in dat men drukte moet vermijden, ook tijdens de spits.
dinsdag 2 november om 18:04
Het kabinet moet elke keer een verstandige route vinden daarin, vervolgt Rutte. En dat is lastig. "We leven in een land waarin iedereen recht heeft op een vrije keuze. Een land waarin niemand buitengesloten mag worden. Maar met corona hebben we een groot probleem te pakken dat we samen moeten oplossen. We wegen alle belangen tegen elkaar op. Niet alleen medisch, maar ook economisch, maatschappelijk, de adviezen van gedragswetenschappers en communicatieadviseurs en adviezen van het Veiligheidsberaad". Ook adviezen van alle sectoren moeten worden meegenomen en tellen mee, zegt Rutte. Maar dat maakt het per definitie wel onmogelijk om elk belang 100 procent recht te doen. 

"We moeten dit samen doen, maar wel met begrip voor ieders situatie. Als we allemaal bereid blijven af en toe in te schikken, dan hoeven we het echt niet steeds met alles over elkaar eens te zijn".
dinsdag 2 november om 18:02
Rutte: "Goedenavond, het zal niemand verrassen dat we vanavond opnieuw een lastige boodschap hebben. Lastig omdat alles wat met corona te maken heeft tot steeds meer discussie leidt in de samenleving. Lastig dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan. Feit is dat sommige mensen tegen alle maatregelen zijn, een voorzichtige groep wil strenge maatregelen. Maar de meeste van ons zitten er tussenin."

Hij noemt vervolgens voorbeelden van de verschillende situaties waarin wij ons in deze samenleving kunnen bevinden. Ook als je bent gevaccineerd, of niet. "Het is begrijpelijk dat we daar als land steeds meer mee worstelen. Hoe langer dit duurt, hoe vaker we te maken krijgen met een golf van besmettingen, des te ingewikkelder is het om de regels te volgen. De rek is eruit".
dinsdag 2 november om 18:00
Rutte en De Jonge zijn gearriveerd. De persconferentie gaat beginnen.
dinsdag 2 november om 17:56
Het demissionaire kabinet kondigt vanavond nieuwe coronamaatregelen aan. Volg de persconferentie hier live.
Livestream: Kabinet kondigt nieuwe coronamaatregelen aan
1
Livestream: Kabinet kondigt nieuwe coronamaatregelen aan
dinsdag 2 november om 17:54
Het wachten is nu op Rutte en De Jonge. Heb jij op dit moment al vragen over de persconferentie? Stel ze op ons reactieplatform NUjij. De belangrijkste en meest gestelde vragen beantwoorden we in een nieuw artikel.
dinsdag 2 november om 17:16
Vandaag bleek uit de weekupdate van het RIVM dat de coronacijfers nog altijd stijgen. Vorige week testten bijna 54.000 mensen positief op het virus, een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van de week ervoor. Ook belandden weer meer mensen het ziekenhuis: 834, van wie 140 op de intensive care. 

Hugo de Jonge zei vorige week al dat de coronacijfers sneller stijgen dan verwacht. Hij zei destijds dat de politiek bereid moet zijn "maatregelen te nemen die de zorg ontlasten".
dinsdag 2 november om 16:58
Stevig ingrijpen volgens RIVM nodig om normaal Sinterklaas en Kerst te vieren
Het demissionaire kabinet moet dinsdagavond stevig ingrijpen om ervoor te zorgen dat feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst straks normaal gevierd kunnen worden. Anders blijven de coronacijfers en de druk op de zorg erg hoog, legt RIVM-topvrouw Aura Timen dinsdag uit in gesprek met NU.nl. Lees hier verder.
dinsdag 2 november om 16:56
Dit is wat we tot nu toe weten over de maatregelen die vanavond worden aangekondigd:

  • De coronapas wordt op meer plekken verplicht. Het toegangsbewijs is straks ook verplicht in sportscholen, zwembaden, dierentuinen, pretparken en musea. 
  • De mondkapjesplicht komt weer deels terug. Onder meer bij contactberoepen, publieke binnenruimten en supermarkten en winkels moet straks weer een mond-neusmasker worden gedragen.
  • Het thuiswerkadvies gaat weer gelden. Het kabinet wil dat mensen weer de helft van hun werkweek gaan thuiswerken.
dinsdag 2 november om 16:55
Ministerie extra beveiligd in de aanloop naar coronapersconferentie
De omgeving van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is dinsdagmiddag extra beveiligd in de aanloop naar de coronapersconferentie om 19.00 uur. Dat gebeurde omdat eerder op de dag oproepen op sociale media circuleerden om te demonstreren bij het gebouw waar de persconferentie plaatsvindt. Er is veel politie aanwezig en er zijn hekken rond het gebouw aan de Turfmarkt geplaatst.

Tijdens de vorige persconferentie zorgde een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen dat vlakbij plaatsvond voor een dreigende sfeer. Het ministerie moest worden afgesloten. Ambtenaren en journalisten konden toen het gebouw enige tijd niet uit.

Het protest waar ook vuurwerk bij werd afgestoken begon toen rond 19.00 uur, de tijd dat ook de persconferentie begon van Rutte en De Jonge.