De 1,5 meter afstand moet weer worden ingevoerd en het coronatoegangsbewijs moet ook op het werk worden verplicht. Dat vindt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

Daarvoor is wel een wetswijziging nodig, zo zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof. Wat hem betreft wordt die wetswijziging "eerder vandaag dan morgen" in gang gezet.

De huidige coronasituatie, waarbij het aantal besmettingen oploopt en de ziekenhuisbezetting toeneemt, vraagt volgens Bruls om ingrijpende maatregelen. "We hebben meer belang bij robuuste maatregelen dan hele kleine. "

Hij zegt begrip te hebben voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten. Mensen die het uit principe niet doen, respecteert hij ook, zo stelt hij.

Maar "een principe is alleen maar wat waard als het je ook wat kost". Volgens hem weegt de volksgezondheid zwaarder dan wat mensen individueel willen.

Hoeveel ziekenhuisopnames zijn er nodig voor nieuwe maatregelen?
60
Hoeveel ziekenhuisopnames zijn er nodig voor nieuwe maatregelen?

Kabinet overlegt maandag met Veiligheidsberaad

Komende maandag overlegt het demissionaire kabinet met de voorzitters van het Veiligheidsberaad over nieuwe maatregelen. In het beraad zijn de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's vertegenwoordigd.

Dinsdag komen de betrokken ministers nog een laatste keer bijeen om knopen door te hakken. In de avond volgt dan de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Bronnen zeggen tegen RTL Nieuws en het AD dat het demissionaire kabinet onder meer nadenkt over het opnieuw invoeren van de basismaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand en het thuiswerkadvies. Ook een bredere inzet van het coronatoegangsbewijs zou een optie zijn.

Bij de laatste persconferentie, half september, werden er nog versoepelingen aangekondigd. Sindsdien is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toch weer sterk toegenomen, net als het aantal mensen dat op de intensive cares terechtkomt.

Het coronabeleid is er momenteel op gericht om kwetsbaren te beschermen, maar ook om de druk op de zorg binnen de perken te houden, heeft het kabinet steeds gezegd. De cijfers zien er slechter uit dan voorzien, erkende De Jonge eerder deze week nog. Aanscherping van de maatregelen ligt dan ook voor de hand.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

Is de deltavariant de definitieve coronavariant?
158
Is de deltavariant de definitieve coronavariant?