Heel Nederland kleurt sinds donderdagochtend weer rood op de Europese coronakaart. Daarmee zijn we weer terug op het niveau van september. Tot donderdag waren Noord-Brabant, Groningen, Drenthe en Noord-Holland nog oranje op de kaart die de coronarisiconiveaus weergeeft.

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood, waarbij groen voor een laag risico staat en donkerrood voor een erg hoog risico. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Sinds begin oktober loopt het aantal positieve coronatests weer snel op in Nederland. De verwachting is dat deze trend ook doorzet nu we richting november gaan.

Ook België gaat er verder op achteruit. Vorige week kleurde het hele land al rood. Nu is Wallonië - het Franstalige gedeelte van België - donkerrood.

Het ECDC publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het aandeel positieve tests in de twee vorige kalenderweken.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.