Het Outbreak Management Team (OMT) zal het demissionaire kabinet adviseren de huidige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus beter uit te voeren, zei arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten maandag in Nieuwsuur. Hij heeft begrip voor de discussie over onderscheid maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, maar dat zal volgens hem een "uitdaging" worden.

Bonten ziet dat de maatregelen die eerder zijn geadviseerd "anders" worden uitgevoerd. Als voorbeeld noemt hij de controle van QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is. Die laat te wensen over, zei hij in het tv-programma.

Ook ziet Bonten dat mensen op plekken waar de QR-code niet gebruikt hoeft te worden al snel geen afstand meer van elkaar houden.

Volgens Bonten was in het vorige advies juist de boodschap dat mensen zich aan de anderhalvemeterregel moeten blijven houden als dat mogelijk is. "Nu is toch een beetje de tendens ontstaan van: alle maatregelen zijn klaar, het hoeft nergens meer", aldus Bonten. "Het heeft alles te maken met hoe we het communiceren."

'Onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden hele uitdaging'

De arts-microbioloog laat verder weten dat het OMT een advies zal moeten uitbrengen over een mogelijk onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden bij maatregelen, maar dat zal volgens Bonten geen gemakkelijke opgave zijn.

Volgens hem zijn mensen die zich niet hebben laten vaccineren over heel het land verspreid. "Hoe je dan precies voor die mensen maatregelen moet gaan opleggen, zal best een hele uitdaging zijn."

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt dat "de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen". Hij zei maandag "helemaal niets te willen uitsluiten" wat betreft aanvullende maatregelen, dus ook niet dat eventuele maatregelen alleen gaan gelden voor ongevaccineerden, specifieke doelgroepen of bepaalde regio's waarin het aantal ongevaccineerden het grootst is.

Het OMT brengt donderdag advies uit aan het kabinet.