Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus is opgenomen in het ziekenhuis is maandag gestegen naar bijna achthonderd. Dat is het grootste aantal sinds 9 juni.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er nu in totaal 796 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 48 meer dan zondag.

In de afgelopen 24 uur werden 73 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de intensive cares (ic) werden 19 nieuwe patiënten opgenomen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het LCPS gemiddeld zo'n 108 ziekenhuisopnames per dag, het hoogste niveau sinds 29 mei.

Het LCPS wijst erop dat de bezetting van ziekenhuisbedden door coronapatiënten afgelopen week "behoorlijk is gestegen", zowel op de verpleegafdelingen als op de ic's. "Hetzelfde geldt voor de instroom van nieuwe patiënten. We verwachten deze week zowel op de ic als in de kliniek een vergelijkbare stijging te zien als vorige week", aldus de ziekenhuisorganisatie in een toelichting.

Coronapatiënten in het ziekenhuis

© ANP/LocalFocus

Ziekenhuizen zijn weer begonnen met spreiden patiënten

In de afgelopen week kwamen er in totaal 186 coronapatiënten bij in de ziekenhuizen. Door drukte moesten er afgelopen etmaal 4 coronapatiënten overgebracht worden naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Afgelopen woensdag begon het LCPS weer met het spreiden van patiënten tussen de regio's om de druk op de zorg te ontlasten.

Omdat de ziekenhuiscijfers sneller stijgen dan verwacht, heeft het demissionaire kabinet het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd eerder advies te geven. De persconferentie die gepland stond voor volgende week vrijdag, is vervroegd naar dinsdag. Het kabinet zou broeden op nieuwe maatregelen die de oplaaiende uitbraak een halt toe moeten roepen, maar het is nog niet bekend wat dit voor maatregelen zouden zijn.

Waarom volledig gevaccineerden toch in het ziekenhuis kunnen belanden
93
Waarom volledig gevaccineerden toch in het ziekenhuis kunnen belanden