Op Curaçao is afgelopen weekend een mijlpaal bereikt in de strijd tegen COVID-19: meer dan 100.000 van de 160.000 inwoners hebben hun eerste coronaprik gehad. Bijna 92.000 personen op het eiland zijn nu volledig gevaccineerd.

De autoriteiten zijn blij met de cijfers, maar toch blijft Curaçao met bijna 60 procent volledig gevaccineerden achter bij buurland Aruba. Daar is ruim 71 procent van de bevolking volledig tegen COVID-19 ingeënt. Ook in vergelijking met Bonaire doet Curaçao het minder goed: daar heeft meer dan 73 procent van de bevolking de benodigde prikken gehad.

Sinds februari kunnen bewoners van de drie eilanden zich laten vaccineren tegen de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Curaçao liep enige tijd voorop qua vaccinatiegraad, maar in de laatste maanden is daar de klad in gekomen. De overheid benadrukt keer op keer het belang van vaccineren, maar zegt tegelijkertijd dat het "een persoonlijke keuze is".

Het aantal opgenomen coronapatiënten is al geruime tijd relatief klein. Zondag lagen 17 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 6 op de intensive care. Ter vergelijking: op Bonaire (met zo'n 20.000 inwoners) waren er zondag 11 covidpatiënten opgenomen, van wie 3 op de ic. Op Aruba (ruim 106.000 inwoners) zijn 10 personen met COVID-19 opgenomen en liggen er 5 op de ic. Daarnaast zijn 16 Arubaanse coronapatiënten in Colombia opgenomen op de ic.