Een huisarts in Staphorst zegt in de Volkskrant dat hij bij patiënten thuis langsgaat om hun "stiekem het vaccin te geven". Volgens hem is het taboe op vaccineren nog altijd erg groot in de Bijbelvaste Overijsselse gemeente, die een relatief lage vaccinatiegraad heeft.

"Ik heb patiënten die zich wel willen laten prikken, maar doodsbang zijn voor het oordeel van de gemeenschap. Daarom ga ik binnenkort bij hen thuis langs om hun stiekem het vaccin te geven", zegt Reza Pezeshki Nia in de krant.

De huisarts zegt te hebben gehoord dat het veertig jaar geleden tijdens de polio-epidemie niet veel anders ging dan nu tijdens de coronapandemie. "Overigens vertelde een oudere patiënt dat Staphorsters tijdens de polio-epidemie al naar andere dorpen gingen om zich in het geheim te laten prikken. Wat dat betreft is hier in veertig jaar tijd weinig veranderd."

Hij probeert patiënten die zich liever niet laten inenten over te halen met een verwijzing naar een verhaal uit de Bijbel over Jezus die door de duivel wordt uitgedaagd van een tempel te springen. Jezus werpt dan tegen dat je God niet op de proef mag stellen.

"Sommigen van mijn patiënten laten zich hierdoor overtuigen, maar de meesten niet. Die weten zeker dat het vaccin door de duivel is uitgevonden", aldus Pezeshki Nia tegen de Volkskrant. "Maar hoe ze ook reageren: ik laat iedereen in zijn waarde."

Helft van coronapatiënten in Zwols ziekenhuis komt uit Staphorst

De vaccinatiegraad in Staphorst is 56 procent. Landelijk is het bijna 83 procent. Het dorp kent een groot aantal coronabesmettingen.

Het nabijgelegen Isala Ziekenhuis in Zwolle sloeg onlangs alarm wegens het grote aantal COVID-19-patiënten dat zich daar aandient. Daardoor moeten inhaaloperaties van anderen worden afgeblazen. Een woordvoerder zei eerder tegen de Volkskrant dat de helft van die patiënten uit Staphorst komt.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.