De eerste repatriëringsvlucht van luchtvaartmaatschappij Transavia met in Marokko gestrande reizigers is in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 1.30 uur geland op Schiphol. Volgens een woordvoerder zaten er ongeveer 100 gedupeerde reizigers in het toestel. Eerder op de avond landde een vlucht met 78 Nederlanders in Brussel. Zij worden vanuit de Belgische hoofdstad met een bus naar Nederland gebracht.

Marokko verbood met ingang van donderdag alle vluchten vanuit en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Marokkaanse autoriteiten zijn bang dat het oplopende aantal coronabesmettingen in deze landen overslaat naar het Noord-Afrikaanse land. Vluchten tussen Marokko en andere Europese landen als België en Frankrijk blijven wel toegestaan.

Transavia kreeg vrijdag toestemming van Marokko om tien repatriëringsvluchten uit te voeren. Tussen zaterdag en 29 oktober staan er nu nog negen vluchten naar Nederland gepland. Volgens de luchtvaartmaatschappij zijn dat niet genoeg vluchten om iedereen die dat wil terug naar Nederland te brengen. In de afgelopen week zijn ongeveer 3.500 mensen met Transavia naar Marokko gereisd.

Sinds de aankondiging van het vliegverbod was er veel onduidelijkheid over wat het betekende voor Nederlandse reizigers die naar het Noord-Afrikaans land waren gereisd. Zo wachtte Transavia dagenlang op een vergunning om met lege vliegtuigen gestrande passagiers te kunnen ophalen.

De gerepatrieerde mensen die vrijdag in Brussel landden waren naar Marokko gegaan via reisbureau TUI. Het reisbureau had ook de verantwoordelijkheid om de Nederlanders terug te halen, in tegenstelling tot reizigers die zelf een ticket hebben geboekt bij een luchtvaartmaatschappij.