De Marokkaanse regering heeft met ingang van donderdag vluchten vanuit en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verboden uit vrees voor nieuwe coronabesmettingen. Luchtvaartmaatschappij Transavia weet nog steeds niet of Marokko repatriëringsvluchten uit Nederland zal toestaan. Hoe kunnen inwoners van Nederland terugkeren uit het land?

"Boek zo snel mogelijk een reis naar Nederland via België of Frankrijk, zolang het nog kan", adviseert Bouchaib Saadane, voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Hij weet niet zeker of het mogelijk is om per boot vanuit Marokko het vasteland van Spanje te bereiken.

"Je weet maar nooit", legt Saadane uit. "Als de besmettingen in België, Frankrijk en Spanje net zo veel toenemen als in Nederland, dan sluit ik niet uit dat Marokko ook de grenzen met die landen dichtgooit." De SMN-voorzitter wijst erop dat Marokko ook tot die stap heeft besloten toen het aantal positieve coronatests en coronagerelateerde sterfgevallen in Rusland sterk opliep.

SMN heeft nog geen contact gehad met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Wat het samenwerkingsverband betreft, moet het ministerie de mensen die nu willen terugkeren uit Marokko bijstaan. "Marokko heeft dit besluit genomen zonder mensen de kans te geven een eventueel eerdere terugreis voor te bereiden", zegt Saadane. "Het ministerie is nu aan zet."

Reizigers met een Nederlands paspoort kunnen gewoon van en naar Marokko blijven reizen, laat een medewerker van het Marokkaans consulaat in Amsterdam vanuit de Marokkaanse hoofdstad Rabat weten aan NU.nl.

Het is door het vliegverbod dat Marokko in de nacht van woensdag op donderdag afkondigde echter niet mogelijk om rechtstreeks tussen Nederland en Marokko te vliegen. Reizigers zullen dat dus via een ander land moeten doen. Via het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Rusland kan dat als gevolg van een vergelijkbaar vliegverbod niet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan NU.nl weten in gesprek te zijn met Marokko. Zo hoopt het ministerie ervoor te zorgen dat reguliere vluchten tussen de landen zo snel mogelijk worden hervat. "En dat in de tussentijd luchtvaartmaatschappijen als Transavia toestemming krijgen om de komende dagen de reeds geplande vluchten uit te voeren om toeristen naar huis te brengen", aldus de woordvoerder van het ministerie.

BuzA adviseert reizigers die terug willen keren naar Nederland contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. "Reist u via een ander land naar Nederland, informeer u dan over de (corona)regels van dat land", valt te lezen op de website van het departement.

Het door Marokko uitgevaardigde vliegverbod is ook geldig voor Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Volgens Buitenlandse Zaken is het vliegverkeer met andere Europese landen nog wel mogelijk.

"Reis alleen naar Marokko als het noodzakelijk is", benadrukt het ministerie. Het land kleurt namelijk oranje en zelfs deels rood op de coronakaart.

In maart 2020 kondigde Marokko ook een verbod op reizen vanuit en naar het land af vanwege de uitbraak van COVID-19. Toen kwamen inwoners van Nederland soms wekenlang vast te zitten in het land.