Het waarschuwingsniveau in acht van de twaalf provincies gaat omhoog. Op de wekelijkse Europese kaart met coronarisiconiveaus zijn Noord-Brabant, Groningen, Drenthe en Noord-Holland nog oranje. De andere provincies kleuren rood, het op een na hoogste niveau.

In september was het hele land nog rood op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, vorige week was alleen Limburg rood.

De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood, waarbij groen voor een laag risico staat en donkerrood voor een erg hoog risico. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Sinds begin oktober loopt het aantal positieve tests op. Het is een maand geleden dat Nederland er voor het laatst zo slecht voor stond bij het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM. De verwachte stijging in het najaar lijkt ingezet, zegt het RIVM.

Buurlanden zijn al volledig rood

Ook de zuiderburen gaan erop achteruit op de coronakaart. Heel België kleurt rood, vorige week was een deel van het land nog oranje. Duitsland was al vrijwel helemaal rood en blijft dat.

Het ECDC publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het aandeel positieve tests in de twee vorige kalenderweken.

Waarom volledig gevaccineerden toch in het ziekenhuis kunnen belanden
93
Waarom volledig gevaccineerden toch in het ziekenhuis kunnen belanden