Nederlanders die afreizen naar Polen, Tsjechië en de Portugese eilandengroep Azoren worden vanaf zondag verplicht om bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs te laten zien. Het reisadvies voor de Canarische Eilanden en de Noord-Egeïsche Eilanden wordt vanaf vrijdag juist afgezwakt, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten.

De kleurcode van de Spaanse en Griekse gebieden verandert dan van geel naar groen, met uitzondering van La Palma. Dat Spaanse eiland houdt de kleurcode oranje vanwege de vulkaanuitbarsting een maand geleden die de plaatselijke bevolking in zijn greep houdt.

Buiten Europa worden ook enkele reisadviezen aangepast. Zo gelden de Verenigde Staten, India, de Palestijnse Gebieden, Bangladesh, Myanmar, Nepal, Pakistan, Frans-Polynesië, Martinique en Eswatini straks niet meer als zeerhoogrisicogebieden. Voor die landen vervalt de vaste test- en quarantaineplicht. Reizigers hebben wél een coronabewijs nodig om terug te keren.

Nederland kleurt donderdag hoogstwaarschijnlijk rood op de Europese coronakaart. Rood is de op een na hoogste waarschuwingskleur van de Europese gezondheidsdienst ECDC en kan ertoe leiden dat andere landen strengere regels voor Nederlandse reizigers invoeren. Dat was bij eerdere coronagolven ook het geval.