Rijke landen en farmaceuten leveren volgens Oxfam Novib veel minder coronavaccins aan armere landen dan was beloofd. Tot nu toe zou ongeveer 14 procent van de toegezegde doses zijn geleverd.

Volgens de Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, die is aangesloten bij de internationale People's Vaccine Alliance, wordt het tijd dat rijke landen, waaronder Nederland, hun beloftes nakomen.

"Ontwikkelingslanden moeten het doen met een eindeloze stroom aan ontoereikende gebaren en gebroken beloften, afkomstig van rijke landen en farmaceutische bedrijven", aldus Oxfam Novib in een rapport. "Van de 1,8 miljard beloofde vaccins zijn slechts 261 miljoen vaccins geleverd."

Nederland zou 27 miljoen doses leveren aan het inentingsprogramma van de gezondheidsorganisatie WHO COVAX, maar heeft er volgens de organisatie 500.000 geleverd. Duitsland maakte dinsdag bekend dat het nog maar 17 procent had gedoneerd en dat dit grotendeels komt door vertragingen bij de farmaceuten.

Wat is het COVAX-programma?

  • COVAX moet alle landen ter wereld helpen aan goede en veilige toegang tot coronavaccins.
  • Aan het programma van gezondheidsorganisatie WHO werkt onder meer UNICEF mee. Dat heeft ervaring met grootschalige vaccinatieprogramma's en helpt bijvoorbeeld met onderhandelen en het verschepen van de prikken.
  • Het idee is dat de landen, als ze eenmaal een systeem om te vaccineren hebben, het prikken zelf gaan doen.

Oxfam pleit voor vrijgeven vaccinpatenten

De grote farmaceuten hebben volgens Oxfam Novib 12 procent van de beloofde doses geleverd. Volgens de cijfers van People's Vaccine Alliance heeft AstraZeneca de meeste vaccins geleverd: 104 miljoen van de beloofde 720 miljoen doses.

Pfizer/BioNTech heeft 16 miljoen van de 40 miljoen toegezegde vaccins geleverd. Daar staat tegenover dat Johnson & Johnson (200 miljoen doses) en Moderna (30 miljoen) volgens het rapport nog niets rechtstreeks hebben geleverd aan COVAX.

Een oplossing is naar de mening van Oxfam Novib het tijdelijk vrijgeven van de patenten op de vaccins, zodat de middelen overal voor een lage prijs kunnen worden gemaakt. "Want we zijn pas veilig voor corona als iedereen in de wereld veilig is."

Rijke landen nog ver van belofte vaccins aan arme landen

Bron: Oxfam Novib© LocalFocus