Letland is het eerste EU-land dat weer in lockdown gaat. Vanwege slechte coronacijfers zullen opnieuw delen van de economie worden stilgelegd.

Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal infecties. In de afgelopen week telde Letland van alle landen het grootste aantal nieuwe besmettingen per hoofd van de bevolking. Ziekenhuizen dreigen er overbelast te raken.

In het land met 1,9 miljoen inwoners, van wie ruim een kwart Russen, zijn de bars en winkels de komende vier weken gesloten. Ook geldt er weer een avondklok en wordt het afstandsonderwijs voor studenten hervat. Daarnaast moeten de meeste werknemers weer thuiswerken.

Buurland Estland sluit vergelijkbare maatregelen niet uit en Polen overweegt eveneens drastische stappen. Roemenië, waar minder dan een derde van de negentien miljoen inwoners tegen COVID-19 is gevaccineerd, heeft inmiddels gezondheidsorganisatie WHO om hulp gevraagd. Scholen zijn vanaf maandag twee weken gesloten en er gaat een avondklok gelden voor niet-gevaccineerden. Bovendien moet het mondkapje overal op.

De ontwikkelingen duiden volgens waarnemers op een kloof tussen het oosten en westen van de EU. Zo lijken de regeringen van de voormalige communistische landen er minder goed in te slagen burgers te overtuigen van de voordelen van vaccinatie.

De grootste nieuwssites van Litouwen hebben inmiddels besloten lezers niet meer te laten reageren op artikelen over coronavaccins. Zo proberen de media complottheorieën in te dammen. De websites laken de "onjuiste, nergens op gebaseerde informatie die antivaxers verspreiden".