Nederland kleurt komende week grotendeels rood op de kaart van coronagevallen in Europa, de een na hoogste waarschuwingskleur van de Europese gezondheidsdienst ECDC. De ingezette najaarsstijging kan betekenen dat andere landen op den duur strengere regels voor Nederlandse reizigers invoeren, zoals bij eerdere coronagolven ook gebeurde.

Het aantal positieve tests loopt verder en verder op. In Nederland zijn in de afgelopen week bijna 23.000 mensen positief getest, ruim 50 procent meer dan de week ervoor.

Experts van het RIVM hebben daarom het vermoeden dat de verwachte coronagolf van het najaar zich langzaamaan aandient. De piek zou in januari moeten liggen. Op basis van berekeningen denkt het OMT nu dat er nog ruim 23.000 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis gaan belanden, van wie circa 4.800 op een intensivecareafdeling.

Limburg momenteel enige 'rode' provincie

Nederland is vooralsnog grotendeels oranje op de Europese coronakaart, met Limburg als enige rode vlek. Komende donderdag - als de nieuwe kaart wordt gepubliceerd - gaan Utrecht, Gelderland, Zuid-Holland, Overijssel, Flevoland en Friesland ook van oranje naar rood. Zeeland zou daar ook nog bij kunnen komen.

Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe lijken als enige provincies oranje te blijven. Een maand geleden zag de kaart er voor het laatst zo ongunstig uit voor Nederland.

Op zelfde niveau van uitbraak na te vroege heropening horeca

Met de aantallen positieve tests is Nederland terug op het niveau van eind juli en begin augustus. Dat waren de laatste dagen van de vierde golf, de 'discopiek' die ontstond na het heropenen van de horeca, het 'dansen met Janssen'.

Tijdens die piek besloten landen als Duitsland en Frankrijk om de regels voor Nederlandse reizigers aan te scherpen. Dat deden ze op basis van de Europese coronakaart. Duitsland zou Nederland binnenkort opnieuw kunnen inschalen als een Hochrisikogebiet. Dat kan gebeuren wanneer een land in een week tijd meer dan 100 positieve tests op iedere 100.000 inwoners heeft, en dat over een langere termijn.

Nederland zit sinds afgelopen dinsdag boven die grens en komt er ook steeds verder boven te zitten. In de zeven dagen tot en met zaterdag zijn 130 positieve tests op iedere 100.000 Nederlanders geregistreerd.

Reizigers die vanuit hoogrisicogebieden naar Duitsland willen gaan, moeten al voor vertrek hun komst online melden bij de Duitse overheid. Ook moeten ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief getest zijn, of dat ze net hersteld zijn van een besmetting. Sommige reizigers moeten na aankomst in Duitsland mogelijk eerst in quarantaine.