Het gemiddelde aantal positieve tests stijgt al veertien dagen op rij. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 3.662 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er weliswaar iets minder dan woensdag, maar aanzienlijk meer dan vorige week donderdag. Daardoor loopt het gemiddelde opnieuw op.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 20.536 meldingen over positieve testuitslagen. Voor het eerst sinds 4 augustus komt het weektotaal boven de 20.000 uit.

Gemiddeld waren er in de afgelopen zeven dagen zo'n 2.934 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde is nu voor de veertiende dag op rij gestegen. Het RIVM zei dinsdag al dat de verwachte stijging in het najaar lijkt te zijn ingezet.

Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de Maasstad werd het virus vastgesteld bij 169 inwoners. In Den Haag testten 106 personen positief en in Amsterdam 78 mensen. Utrecht telde 77 nieuwe gevallen en Apeldoorn 75. De steden worden gevolgd door Ede (55) en Staphorst (53). Deze twee gemeenten behoren tot de Biblebelt, een strook met overwegend gereformeerde gemeenten waar de vaccinatiegraad lager is dan in de rest van het land. Ede en Staphorst zitten de laatste tijd vaker in de landelijke top. In 25 gemeenten testte geen enkele inwoner positief.

Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen steeg met vier. Het gaat om inwoners van de gemeenten Leiden, Vlissingen, Nieuwkoop en Horst aan de Maas. Zij zijn niet per se in het afgelopen etmaal gestorven, want het kan een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd.

In de afgelopen week ontving het RIVM 31 meldingen over sterfgevallen, gemiddeld ruim 4 per dag. Het aantal gemelde sterfgevallen schommelt al enkele weken rond dat niveau. Het zijn er wel aanzienlijk minder dan voor het begin van de vaccinatiecampagne. Rond de jaarwisseling kreeg het RIVM 100 tot 200 meldingen per dag.