Het waarschuwingsniveau in Limburg gaat omhoog. De provincie kleurt rood op de wekelijkse kaart met coronagevallen in Europa. Rood is het op een na hoogste niveau. De rest van Nederland blijft voorlopig oranje.

In de afgelopen weken kon Nederland steeds een stap terug doen op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. In september was het hele land nog rood, vorige week was het hele land oranje.

De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood, waarbij groen voor een laag risico staat en donkerrood voor een erg hoog risico. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

De afgelopen dagen liep het aantal positieve tests op. De verwachte stijging in het najaar lijkt ingezet, zegt het RIVM. Als die stijging doorzet, gaan volgende week meer provincies van oranje naar rood. Die kans is het grootst in Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland.

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken.