Het RIVM heeft woensdag 3.746 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat is het grootste aantal sinds 29 juli. Voor het eerst in ruim twee maanden werden er op één dag meer dan 3.000 positieve tests gemeld.

Op 29 juli werden 4.452 positieve tests geregistreerd. Op 5 augustus werden er voor het laatst op één dag meer dan 3.000 positieve tests gemeld (3.331). Sindsdien schommelde het dagelijkse aantal positieve tests meestal tussen 2.000 en 3.000.

Vergeleken met vorige week woensdag, toen er 1.909 coronagevallen werden geturfd, gaat het bijna om een verdubbeling.

Dinsdag kwamen ruim 2.900 nieuwe coronagevallen aan het licht, wat al de grootste stijging was sinds begin augustus. Het weektotaal komt nu uit op 19.644. Dat is 62 procent hoger dan het weektotaal tot en met vorige week woensdag, de grootste toename op weekbasis sinds 18 juli.

Het RIVM gaf dinsdag al aan dat de verwachte najaarsstijging ingezet lijkt te zijn. Daarbij stijgt het aantal positieve tests in elke leeftijdsgroep. Het RIVM maakte ook bekend dat het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, verder aan het oplopen is.

Meeste besmettingen in Rotterdam

De meeste positieve tests (203) werden vastgesteld in Rotterdam. Het is de eerste keer in ruim een maand dat een gemeente meer dan tweehonderd positieve tests registreert.

Ook in Amsterdam (145) en Den Haag (95) werden veel positieve tests afgenomen. In Almere (58) en Zwolle (57) kwamen relatief veel nieuwe coronabesmettingen aan het licht. In de plaatsen Ede, Barneveld, Staphorst, Alphen aan den Rijn en Nissewaard kregen eveneens veel mensen een positieve testuitslag.

In bepaalde wijken in de grote steden en steden in strenggelovige gemeenten is de vaccinatiegraad vaak beduidend lager dan het landelijk gemiddelde.

In slechts twintig gemeenten testte geen enkele inwoner positief, het kleinste aantal sinds 6 augustus.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus