Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft maandag groen licht gegeven voor het geven van een derde prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech aan het brede publiek. Een derde prik met het vaccin van Moderna mag voorlopig alleen gegeven worden aan mensen met een ernstige afweerstoornis, oordeelt het EMA.

Het vaccin van Pfizer mag dus ook worden gebruikt om volwassenen zonder gezondheidsproblemen een boosterprik te geven. Voordat het vaccin van Moderna daarvoor ingezet kan worden, zijn nog extra gegevens nodig, aldus het EMA.

In Nederland kunnen enkele honderdduizenden mensen met een ernstige afweerstoornis vanaf deze week een derde prik krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die net een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Bij de eerste prikken hebben zij mogelijk niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt. De extra prik kan ze daarbij helpen.

Volgens het EMA moet die aanvullende inenting minstens 28 dagen na de tweede prik worden gegeven. Nederland geeft deze groep de vaccins van Pfizer en Moderna. Gezonde volwassenen mogen minstens zes maanden na de tweede prik een derde prik krijgen.

Waarom de WHO vooralsnog tegen de derde boosterprik is
136
Waarom de WHO vooralsnog tegen de derde boosterprik is

Derde prik niet per se nodig

Het EMA had eerder gezegd dat het momenteel niet nodig is om iedereen die al volledig is gevaccineerd, nog een keer in te enten. De vaccins beschermen bij verreweg de meeste mensen nog goed genoeg. Dat zegt de Gezondheidsraad in Nederland ook.

Het oordeel van maandag ging meer over de vraag of de vaccins van Pfizer en Moderna veilig een derde keer kunnen worden toegediend, als de politiek toch besluit om boosterprikken te geven. Elk land kan daar zelf over beslissen. In afwachting van goedkeuring door het EMA mochten landen zich er alvast op voorbereiden.

Volgens de Gezondheidsraad is het momenteel belangrijker om mensen die nog niet gevaccineerd zijn alsnog in te enten. Dat gaat niet alleen om mensen in Nederland, maar ook om mensen in bijvoorbeeld Afrika, waar de vaccinatiegraad ontzettend laag is. Als daar meer mensen een prik krijgen, daalt de kans dat nieuwe varianten ontstaan.