Nieuw-Zeeland staakt de pogingen om het coronavirus volledig uit te bannen. De nieuwe strategie komt neer op leren leven met de aanwezigheid van het virus, maar de verspreiding ervan zo veel mogelijk te beperken.

Premier Jacinda Ardern kondigde maandag aan dat vanwege de strategiewijziging waarschijnlijk de komende weken een aantal lockdownmaatregelen in de stad Auckland kunnen worden versoepeld. Die stad verkeert al bijna vijftig dagen in lockdown, maar de meeste nieuwe besmettingen worden nog altijd in die stad waargenomen.

Nieuw-Zeeland wist het aantal coronagevallen het afgelopen jaar tijdelijk tot nul terug te brengen. Maar een uitbraak van de extra besmettelijke deltavariant in augustus gooide roet in het eten.

"Met deze uitbraak en de deltavariant is het ongelooflijk moeilijk om terug te keren naar nul", zei Ardern tijdens een persconferentie. "Dit is een verandering van aanpak die we in de loop van de tijd al wilden doorvoeren. De delta-uitbraak heeft deze overgang echter versneld."

Strategiewijziging hing al in de lucht

Criticasters zetten de premier de afgelopen tijd steeds meer onder druk om de corona-aanpak te wijzigen. Volgens hen staarde Ardern zich blind op eliminatie van het virus, zonder andere opties te overwegen.

In Nieuw-Zeeland werden maandag 29 nieuwe coronagevallen gemeld. Daarmee komt het totale aantal besmettingen gedurende de huidige uitbraak in het land op 1.357.

De huidige vaccinatiecampagne moet de nieuwe strategie ondersteunen, benadrukte Ardern. Volgens een website van de overheid heeft tot nu toe 67 procent van de mensen in Nieuw-Zeeland boven de twaalf jaar één prik gehad. 40 procent is volledig gevaccineerd.