De coronademonstratie zondag in Amsterdam trok zo'n 25.000 betogers. Sommige demonstranten droegen opnieuw Jodensterren. Ook hadden zij een levensgrote galg bij zich die op de Dam werd opgetuigd. Het is de tweede grootschalige protestbijeenkomt tegen het coronabeleid.

Op Twitter volgde de suggestie dat de galg voor demissionair zorgminister Hugo de Jonge zou zijn. De politie doet onderzoek naar de tweet, bevestigde een politiewoordvoerder na berichtgeving door Hart van Nederland. De woordvoerder zei dat het meenemen van een galg op zich niet strafbaar is als dat niet gekoppeld is aan bijvoorbeeld een bedreiging van een persoon.

Tijdens de demonstratie waren er ook veel omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Verder waren er spandoeken en borden met leuzen als "QR gaat te ver" en "Unvaccinated lives matter". En er was vuurwerk met rookpluimen.

De demonstranten liepen een route van zo'n 5 kilometer via de Rozengracht, de Marnixstraat en de Haarlemmer Houttuinen. Het protest richt zich tegen de coronamaatregelen, zegt initiatiefnemer Michel Reijinga. "Wij strijden voor nieuwe, goede, eerlijke politiek, al lijkt vooral dat laatste het lastigste. Het invoeren van het medisch paspoort en de daarbij horende QR-code zijn de kers op de taart van het toch al schandalige buitenproportionele coronabeleid. Dit moet stoppen", aldus Reijinga.

Het protest is opgetuigd door een samenwerking van zeventig organisaties, met Reijinga aan het hoofd. Hij organiseerde ook de vorige demonstratie op 5 september, toen er discussie losbrak over het aantal aanwezigen. De politie telde toen twintigduizend mensen.

Ditmaal verwachtte de organisatie 50.000 tot 100.000 demonstranten. Zowel de politie als een bedrijf hield bij hoeveel mensen er aanwezig waren. Allebei kwamen ze uit op ongeveer 25.000.

De politiewoordvoerder liet weten dat de demonstratie in Amsterdam rustig is verlopen. "We hebben twee aanhoudingen verricht: één voor belediging en één voor het afsteken van vuurwerk."

Duizenden mensen lopen coronaprotestmars door Amsterdam
37
Duizenden mensen lopen coronaprotestmars door Amsterdam