De 38-jarige Ralph K. heeft vrijdag een celstraf van 2,5 jaar tegen zich horen eisen voor het beramen van een aanslag op een test- en vaccinatielocatie in Den Helder. De verdachte uit Den Helder probeerde vrijdag de rechtbank in Alkmaar ervan te overtuigen dat het ging om een uit de hand gelopen grap: "Ik heb domme uitspraken gedaan."

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wilde K., die op 18 maart werd opgepakt, de aanslag met een vuurwerkbom plegen. Met de bom zou hij een explosie en brand hebben willen veroorzaken in het oude gemeentehuis van Den Helder, waar de GGD vaccineert tegen COVID-19.

Het OM beschouwt dit als het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. "De verdachte probeerde een landelijk vaccinatieprogramma op een extreem gewelddadige wijze te saboteren", zei de officier van justitie.

Het bewijs tegen K. bestaat uit onder meer een serie berichten aan demonstratievrienden, waarin hij over de plannen schreef en mensen vroeg om een lont, zwaar vuurwerk en portofoons. In een opgenomen telefoongesprek met een beveiliger dreigde hij: "Er gaat gewoon een vat brandstof met een Cobra 6 door de ramen heen."Ook sprak hij over een mix van olie en benzine, "zodat het goed rookt en de locatie een week is uitgeschakeld".

Maar in de rechtbank zei K.: "Dat was stoere praat, ik wilde hem sarren." De portofoons had hij naar eigen zeggen nodig voor een kinderspeurtocht.