Restaurant Moeke in Nijmegen mag zondag weer open als het alsnog actief de coronatoegangsbewijzen van bezoekers gaat controleren. Dat is zondag de uitkomst van een spoedprocedure bij de rechtbank in Arnhem. De uitbater van het restaurant spande de zaak aan, nadat de gemeente de zaak zaterdagavond had gesloten.

Ook moet het restaurant een bord met de tekst "Voor Moeke hoef jij je niet te bewijzen" weghalen. Het bedrijf moet zijn gasten er juist op wijzen dat ze alleen naar binnen mogen als ze een geldige toegangspas hebben.

In afwachting van een definitief oordeel probeerde de voorzieningenrechter zondagochtend met de partijen tot een voorlopige oplossing te komen, waarbij de horecaonderneming zich bereid toonde om maatregelen te treffen.

Na deze bemiddeling hief burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zondag met onmiddellijke ingang zijn eerdere dwangbevel op. De horecagelegenheid zet de rechtszaak tegen de gemeente overigens wel door.

Het restaurant werd zaterdag gesloten, omdat meermaals de coronatoegangsbewijzen niet werden gecontroleerd. De ondernemer had volgens de gemeente al aangekondigd dat hij ze niet zou gaan controleren.

Gemeente voerde herhaaldelijk controles uit

Kort na de opening van Moeke op zaterdag voerde een gemeenteambtenaar in burger een eerste controle uit. Hij nam plaats aan een tafeltje in het restaurant en constateerde dat niemand van het personeel hem om een coronatoegangsbewijs vroeg.

Bij een tweede controle op zaterdagmiddag zagen twee handhavers een stel de zaak binnenstappen. Ze constateerden dat deze gasten evenmin naar het coronabewijs werden gevraagd. Na tussenkomst van de politie werd het restaurant op bevel van de burgemeester voor acht dagen gesloten.

De advocaat van de restauranteigenaar zei zondag het vreemd te vinden dat er "geen enkele tussenstap" was. "Het was niet dermate ernstig dat sluiting gerechtvaardigd was", zei hij.

Een woordvoerder van de burgemeester wees erop dat elke bezoeker van een horecagelegenheid, ook als die naar de wc loopt of richting het terras gaat, om een coronatoegangsbewijs moet worden gevraagd. Ze zei verder dat vooraf duidelijk was dat zaken die bewust niet meewerken meteen zouden worden gesloten. "Het hoefde voor Moeke geen verrassing te zijn dat dit kon gebeuren", aldus de woordvoerder.