De eerste gevaccineerde mensen kunnen in het begin van oktober een extra prik tegen COVID-19 krijgen. De uitnodigingen gaan vanaf 6 oktober de deur uit. Op 7 oktober kunnen de eerste uitgenodigde mensen terecht bij een vaccinatielocatie van de GGD.

De extra prikken zijn bedoeld voor mensen van twaalf jaar en ouder die een ernstige afweerstoornis hebben. Het gaat vermoedelijk om 200.000 tot 400.000 mensen.

Bij hen werkten de eerste twee prikken mogelijk niet goed. Het kan zijn dat hun afweersysteem nog niet genoeg antilichamen tegen het coronavirus heeft aangemaakt, waardoor ze nog niet genoeg bescherming zouden hebben opgebouwd. Een extra dosis kan helpen om de afweer sterker te maken.

Bij de derde prik krijgen ze het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerst een ander vaccin hadden gekregen.

Alle uitnodigingen binnen vier weken verstuurd

De uitnodigingen worden in etappes verstuurd. Het duurt waarschijnlijk drie tot vier weken voor iedereen is uitgenodigd, verwacht het RIVM. Zodra mensen de uitnodiging hebben gekregen, kunnen ze een prikafspraak maken. Ze kunnen ook met de uitnodiging in de hand binnenlopen op vaccinatielocaties met vrije inloop.

Mensen die midden in een behandeling zitten, kunnen hun derde prik nu nog niet krijgen.

Het is volgens de Gezondheidsraad voorlopig nog niet nodig om de rest van de bevolking een boosterprik te geven. De vaccins werken bij hen nog goed genoeg om de kans op ziekenhuisopname of overlijden te beperken.

Waarom volledig gevaccineerden toch in het ziekenhuis kunnen belanden
93
Waarom volledig gevaccineerden toch in het ziekenhuis kunnen belanden